dav

‹ חזרה ל עורקים גמישים – הסוד והדרך לזכייה בבריאות מחדש

מבנה העורקים – לעורקים שכבה פנימית מצופה ברקמה עדינה, שבנויה משכבה אחת של תאים – שכבה זו מכונה אנדותל. מתחתיה נמצאים השרירים (השרירים החלקים) – שכבה שנייה של שרירים. בין שתי השכבות הללו, מצוי חלל – המעבר שבין – החלל התת-אנדותליאלי. 
האבחנה לירידה בתפקוד של האנדותל נעשית על ידי בדיקת תגובת העורק לחומרים המגרים הפרשת חנקן חמצני שסימנו NO מ​האנדותל (NO – Nitric oxide) מדובר בחומרים כגון:  אצטילכולין (משמש מוליך עצבי בין תאי העצב המוטוריים והשרירים, האצטילכולין משמש כמעורר הגורם לשרירים להתכווץ), L-Arginin (ל-ארגנין מיוצר בעיקר בכליות, הוא יעיל בהזרמת דם לכלי דם קטנים בפריפריה ולכן מסייע בתפקוד מיני של גברים, ויש לו השפעות מיטיבות נוספות על בריאות לב וכלי דם) או ברדיקינין (BK). יש לזכור שהשריר החלק סביב כלי הדם יכול לעבור התכווצות או הרפיה, בהתאם לצורכי האיבר שאותו משרת כלי הדם: לב, ריאות, כלייה וכד'. ההתכווצות וההרפיה נעשות באמצעות מנגנון של הפרשת NO (חנקן חמצני) מ​האנדותל (שכבת התאים שמצפה את החלק הפנימי של כלי​​ הדם, צינורות הלימפה, העיכול והמרה) שמגרים הפרשת NO מהאנדותל. המנגנון הטבעי הזה נפגע בשלבים מוקדמים מאוד של אבדן גמישות העורקים, נושא שהרחבתי עליו במאמר נפרד "עורקים גמישים" הקישור אליו נמצא – כאן. בעקבות זאת ישנה הפחתה בהספקת הדם – מה שפוגע באיבר שמקבל את אספקת הדם המופחתת. זיהויו מוקדם מאפשר להקדים את הטיפול בגמישות העורקים טרם נוצר נזק לאברים.
בשיטה פשוטה יותר בודקים את תגובת עורק שקע המרפק (הברכיאלי בזרוע) ללחץ של שרוולית מדידת לחץ-דם על הזרוע (Flow mediated vasodilatation), משקפת גמישות של עורקים ואלסטיות, בעזרתה אנו רואים עלייה בהפרש בין לחץ הדם הסיסטולי (לחץ הדם הסיסטולי הוא הלחץ בפסגת הגל, למשל 120, תקין) ללחץ דם הדיאסטולי (תחתיתו או קרקעיתו של הגל).
הפרש הגדול מ-40 מלמד על מחלה של קשיות עורק, וירידה בתפקוד האנדותל גם על יתר הומוציאסטין. המספר 40 תקין ונובע מחיסור בין הערכים שנמדדו למשל,  120-80 =40.
מד זה מכונה גם לחץ הדופק.
לחץ דופק של 50, 60, 70 מצביע על פגיעה באנדותל וחוסך בדיקת תגובת העורק לחומרים המגרים הפרשת חנקן חמצני שסימנו NO. 
80 הוא לחץ הדם הדיאסטולי התקין).–אותו מכשור מאפשר לנו גם למדוד את מהירות הגל, שהיא ביטוי לקשיות העורקים, הוא גל של לחץ –Pressure Wave – במדידה בזרוע (הגל החוזר לא גורם לעליית הלחץ הדיאסטולי (הנמוך ממילא), אלא גורם לעלייה נוספת של לחץ הדם הסיסטולי [הגבוה ממילא בחולה מבוגר הסובל מאדיפל (אנדותל) פגוע וקשיות העורקים].
העורקים אלסטיים, והגל נע באטיות, משום שגל הלחץ נע לאט בעורקים אלסטיים (כי הוא יוצר גם תנועה רוחבית – התרחבות קוטר העורק האלסטי – ולא רק תנועה קדימה!).
באדם חולה ומבוגר הסובל מטרשת העורקים – ואנדותל פגום שבירת הגל והופעת הגלים החוזרים – Reflected Waves – מתרחשת מוקדם יחסית (טרשת עורקים, היצרות עורקים, אובדן גמישות העורקים), וגל הלחץ נע במהירות.
ככלל בעורקים קשיחים, שבהם הגל נע קדימה אך אינו גורם להרחבה של קוטר העורק, בשל קשיות עורקים הגל נע מהר יותר! השבירה המוקדמת והגל המהיר גורמים לגלים החוזרים לפגוש את הגל הנע קדימה, בעודו בתחילת הסיסטולה, ול"התנפץ" עליו. התזמון הזה מדיד. הוא תזמון בעייתי. הגל החוזר לא גורם לעליית הלחץ הדיאסטולי (הנמוך ממילא), אלא גורם לעלייה נוספת של לחץ הדם הסיסטולי (הגבוה ממילא בחולה מבוגר הסובל מ-Isolated Systolic Hypertension).
מבט במכשיר המדידה יראה לחץ דם של, למשל 74/150 = פגיעה באנדותל וקשיות העורקים. עוד על כך – כאן.

One comment on “dav
  1. Van Groshek הגיב:

    Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch! "The future is not something we enter. The future is something we create." by Leonard I. Sweet.

כתיבת תגובה

Or

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*