אלקמאון (המאה ה־5 לפנה"ס) היה מהרופאים וההוגים הראשונים שראו במוח את מרכז החשיבה וההכרה. הוא טען שהבריאות תלויה באיזון בין כוחות מנוגדים בגוף, נושא זה ככל הנראה בהשראת פיתגורס כפי שמוצג למשל בטבלת הניגודים הפיתגורסית (קבוצה של 10 זוגות של תכונות מנוגדות). נושא הניגודים בהחלט הקדים בתפיסתו את היפוקרטס. רעיונותיו שילבו תצפית אמפירית עם מחשבה פילוסופית, והשפיעו על תפיסות עתידיות – כולל על אפלטון. הוא נחשב לחלוץ במדעי המוח, הרפואה והפילוסופיה הרפואית.
תקופה: המאה ה-5 לפנה"ס (חי ופעל כנראה סביב 500 לפנה"ס) ככל הנראה היה בן דורו של הפילוסוף פרמנידס. מקום: קרוטון, עיר יוונית בדרום איטליה (מושבת יוון הגדולה)
רקע אישי וסביבתי
אלקמאון נולד בעיר קרוטון – מרכז חשוב לרפואה, פילוסופיה וספורט בעת ההיא. קרוטון הייתה מקום מושבה של אסכולת פיתגורס, ואלקמאון היה ככל הנראה תלמידה או מושפע ממנה, אם כי נטה לכיוון מדעי־ניסויי יותר.
אביו של אלקמאון היה ככל הנראה אדם בשם פיריתוס (Pirithous) – אם כי קיימות גירסאות נוספות ולא ודאיות. לא ידוע אם היה נשוי או היו לו ילדים, ואין עדות לחיים משפחתיים ברורים. ייתכן והקדיש את חייו ללימוד, הוראה ורפואה.
לא ידוע הרבה על משפחתו או על פרטי חייו האישיים, אך יש להניח כי השתייך לאליטה האינטלקטואלית המקומית, או פעל תחת חסותם של פטרונים עשירים – דרך מקובלת לפרנסת פילוסופים ורופאים באותה תקופה. קיימת סבירות גבוהה שהיה גם רופא פעיל.

תרומות מדעיות ורפואיות
חקר המוח ומערכת העצבים:
אלקמאון נחשב לאחד מראשוני החוקרים שתיארו את המוח כמוקד התודעה, ולא רק כמשכן פיזי. הוא ערך ניתוחים בבעלי חיים והבחין בקשרים בין איברי החישה (כמו העיניים והאוזניים) למוח – תצפיות אשר ככל הנראה הובילו אותו להבין שמרכז העיבוד התחושתי נמצא בראש ולא בלב, כפי שסברו רבים בתקופתו.
הוא אף הציע שהעצבים מחברים בין החושים למוח – רעיון שקדמו לו רק רמזים בתרבויות אחרות. אף שטרם הייתה לו הבנה אנטומית מלאה של מערכת העצבים, הוא קבע שהמוח הוא מרכז החשיבה, הראייה והשמיעה, ובכך הניח יסוד לנוירולוגיה העתידית [מקור].
עבודתו על מערכת העצבים והחושים הדגישה את עקרון הניגוד כבסיס לתפיסה חושית – הוא האמין שהחושים פועלים כשיש ניגוד (כמו חם מול קר), ואינם מזהים שוויון.
- המוח כמרכז החשיבה – אלקמאון היה הראשון (ככל הידוע) שהצביע על כך שהמוח, ולא הלב, הוא מרכז התודעה, החשיבה והתחושה.
- מערכת העצבים והחושים – ביצע ניתוחים בבעלי חיים ותיאר תעלות (עצבים) המקשרות בין איברי החישה לבין המוח. גילה קשרים אנטומיים בסיסיים בין עין, אוזן ומוח.
- תאוריית איזון בריאותי – פיתח את רעיון ה"איזונומיה" (ἰσονομα): בריאות נובעת מאיזון בין כוחות מנוגדים בגוף (חם–קר, יבש–לח וכדומה). חולי, מבחינתו, הוא תוצאה של שליטה של אחד הכוחות.
- שיטת חקירה ניסויית – נחשב מראשוני הפילוסופים־רופאים שהשתמשו באנטומיה, תצפית וביקורת רציונלית ככלים מדעיים.
פילוסופיה ואישיות
קשרים והשפעות על אפלטון:
אף שאפלטון אינו מזכיר את אלקמאון מקרוטון בשמו המפורש בכתבים הידועים לנו, ישנה קרבה רעיונית מובהקת בין גישתם:
- המוח כמוקד החשיבה: אלקמאון טען שהמוח הוא מרכז התודעה – רעיון נדיר בתקופתו. אפלטון, בדיאלוג טימאיוס, תומך בגישה זו, ועשוי היה להיות מושפע ישירות או בעקיפין מרעיונותיו.
- תפיסת האיזון וההרמוניה: רעיון הבריאות כאיזון בין כוחות מנוגדים, והמחלה כשליטה של כוח יחיד, מופיע גם באפלטוניזם – כחלק ממבנה אידיאלי והרמוני של הנפש והגוף.
- ידיעה דרך ניגוד: לפי אלקמאון, התחושה מתאפשרת מתוך ניגוד (כמו חם מול קר). רעיון זה מזכיר את עמדות אפלטון בנוגע לחושי האדם ולדרך בה אנו מבינים את המציאות.
לאור הדמיון בין הרעיונות, סביר להניח כי רעיונותיו של אלקמאון, או לפחות של תלמידיו או יורשיו מאסכולת קרוטון, חלחלו אל תוך הפילוסופיה האפלטונית.
אלקמאון היה דמות יוצאת דופן בזמנו – הוא שילב בין חקירה מדעית אמפירית לבין מחשבה פילוסופית מעמיקה. רעיונותיו גישרו בין מסורות קדם-מדעיות לבין התחלה של מתודולוגיה מדעית ממשית.
1. העיקרון הדיאלקטי של איזון וניגוד
אלקמאון טען כי הבריאות נובעת מ"איזונומיה" – שוויון בין כוחות מנוגדים בגוף (חם וקר, יבש ולח, מר ומתוק). כאשר כוח אחד משתלט – נולדת "מונרכיה" – כלומר, מחלה. רעיון זה מקדים במאות שנים את תורת ארבע הליחות של היפוקרטס, ומשקף את השפעת ההרמוניה הפיתגוראית.
2. הסבר רציונלי לחושים ולידיעה
אלקמאון חקר את פעולת החושים וקבע כי הידיעה מתאפשרת רק דרך ניגוד – לדוגמה, הבחנה בחום מתבצעת רק כאשר קיים שינוי או קונטרסט. בכך הקדימו דבריו את תפיסות אפיסטמולוגיות מאוחרות יותר לגבי התפיסה והחוויה הסובייקטיבית של האדם.
3. הנפש והאלמוות
הוא האמין שהנפש דומה לדברים שמימיים – בתנועה מתמדת, ולכן היא בת-אלמוות. רעיון זה מבטא השפעה של מסורות פילוסופיות קדם-סוקרטיות, אך גם גישה כמעט מדעית לעקרון התנועה והחיים.

4. ביקורת על מיתוסים
בניגוד לרוב בני זמנו, אלקמאון ביקש להחליף את ההסברים המיתיים באבחנות טבעיות ותצפיתיות. הוא לא שלל את קיומם של כוחות עליונים, אך חיפש סיבות ותהליכים בגוף עצמו, ולא בכוחות חיצוניים.
5. השפעה פיתגוראית, אך עם הבדל
אלקמאון הושפע מאסכולת פיתגורס – במיוחד ברעיון ההרמוניה והמספרים, אך נבדל ממנה בכך שהתעניין בגוף ולא רק בנפש, והעדיף תצפית אמפירית על פני מיסטיקה.
פילוסופיית הרפואה שלו הקדימה את זמנה, ושילבה בין הבנה גופנית, נפשית וקוסמית – ממש גשר בין הפילוסופיה לרפואה.
אלקמאון היה בעל גישה ספקנית כלפי מיתוסים והסברים דתיים – הוא ביקש להבין את גוף האדם לפי עקרונות טבעיים. ייתכן שהיה מושפע מהפיתגוראים ברעיון ההרמוניה והניגודים, אך לא קיבל את המיסטיקה האזוטרית שלהם.
קשר למצרים העתיקה
למרות שאין עדויות ישירות שאלקמאון ביקר במצרים, קיימת סבירות גבוהה שהושפע מהידע הרפואי והפילוסופי המצרי, במיוחד בתחומים כמו אנטומיה, הרמוניה בגוף, ואיזון.
- מצרים נודעה בתהליכי חניטה מורכבים שהובילו לידע אנטומי רב.
- פיתגורס, שהיה כנראה מקדים לאלקמאון, ביקר לפי המסורת במצרים – וההשפעה המצרית חדרה לאסכולה הפיתגוראית, ממנה אלקמאון הושפע.
- רעיונות כמו איזון בין כוחות בגוף דומים לרעיונות מצריים על "מאעת" – עקרון ההרמוניה והסדר בטבע ובאדם.
ציטוטים מכתבי אלקמאון
החיבור המקורי של אלקמאון אבד, אך מספר ציטוטים מכתביו שרדו דרך מקורות מאוחרים כמו דיוגנס לארטיוס, גלנוס ואחרים. הנה כמה מהציטוטים המיוחסים לו:
- על הנשמה והתודעה: "הנפש בת-אלמוות, כיוון שהיא דומה לדברים האלוהיים – היא בתנועה מתמדת, כפי שהשמש, הירח והכוכבים נעים תמיד."
- על האיזון בגוף: "בריאות היא איזון (איזונומיה) של כוחות: חם וקר, לח ויבש, מתוק ומר, וכדומה. המחלה היא שלטון (מונרכיה) של כוח אחד [בלבד." [מקור.
- על החושים: "החושים נובעים מהבדל – אנו מרגישים כאשר יש ניגוד. החוש תלוי באי־שוויון, לא בשוויון."
ציטוטים אלו מדגישים את עיסוקו בפילוסופיה של הרפואה והטבע, ואת ניסיונו להבין את גוף האדם והתודעה באמצעות עקרונות רציונליים ואמפיריים.
"על הטבע" – השקפת עולם רפואית-פילוסופית
בדומה לפילוסופים יווניים מוקדמים אחרים – כמו אנקסימנדר, הרקליטוס ואמפתוקלס – גם אלקמאון מקרוטון חיבר חיבור שכונה "על הטבע" (Περὶ φύσεως On Nature). אף כי הטקסט עצמו לא שרד, ציטוטים מאוחרים יותר מאפשרים לשחזר את עיקרי רעיונותיו. למרות שמסמך חשוב זה לא שרד, ניתן להבין ולחבר חלק מתוכנו מציטוטים של סופרים מאוחרים יותר, ומה שיוצא הוא השקפה שיטתית על בריאות וחולי.
ב'-על הטבע', אלקמאון פרש גישה שיטתית לחיים, חולי ובריאות, שבה הדגיש את הטבע כהרמוניה דינמית בין ניגודים – חום וקור, לחות ויובש, תנועה ומנוחה. הוא טען שמחלה נוצרת כאשר אחד מהכוחות משתלט, וכי הבריאות מושגת כאשר מתקיים איזון ביניהם.
בניגוד להסברים מיתיים, אלקמאון בחר להתבסס על תצפיות אמפיריות, במיוחד בחקר החושים והמוח, מתוך רצון להבין את מנגנוני הגוף והנפש כחלק מהטבע ולא כתוצאה מהתערבות אלוהית.
"על הטבע" היה אם כן לא רק ניסיון מדעי להבין את גוף האדם, אלא גם הצהרה פילוסופית על הדרך בה עלינו להבין את העולם: באמצעות חקירה, איזון והכרה בכך שהמציאות פועלת לפי עקרונות סדורים – לא כאוס.
מורשת והשפעה
חיבוריו לא נשמרו, אך קטעים מהם מצוטטים בכתבי אריסטו, הרודוטוס, דיוגנס לארטיוס ואחרים. הוא השפיע על הרפואה היוונית, בעיקר על היפוקרטס, וגם על תפיסות נוירולוגיות ופיזיולוגיות מודרניות.
סיכום
אלקמאון מקרוטון הוא מהחלוצים של המחשבה המדעית-רפואית. תעוזתו לטעון שהמוח הוא מקור התודעה, ולבחון את גוף האדם בדרך אמפירית – מעמידים אותו כאחת מהדמויות הבולטות והמרתקות בתולדות הרפואה.
נשארו לך שאלות?
אשמח להשיב על כל שאלה
לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן
בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –
למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.
For the avoidance of doubt, consult a physician (who knows in detail the general health of each patient or yours) before using any medicine, food, extract or any exercise. The information on Yaron Margolin's website or the "Healing Presses" website (on Facebook or MARGOLINMETHOD.COM), in the above article and in Yaron Margolin's articles are material for thought – philosophy neither recommendation nor public guidance to use or cease to use drugs – no information on this site or anyone You should always consult with a qualified physician or pharmacist regarding pain, bad feeling, or goals and how to use foods, ointments, extracts and even exercises, or other remedies that
מאמרים אחרונים
- אלקמאון מקרוטון (Alcmaeon of Croton) – חוקר המוח ומערכת העצבים הראשון בהיסטוריה
- הרופאים הגדולים בהיסטוריה
- רעילות שומנית. עליה במשקל ומחלת הכליות השומניות – על דרכו של השומן מתאי השומן (אדיפוציטים) רוויים אל תוך איבר הכליות
- התהליכים הביוכימיים של יצירת תאי השומן בגוף, ויסות ההורמונלי והשפעות של שינוי תזונה, תוספי מזון והתעמלות על צמצומם כמות השומן באדיפוציטים על-מנת לקדם תהליכי החלמה.
- רוצה להחלים מאי ספיקת כליות
- PGC-1α, יעד טיפולי חדש נגד מחלת הכליות
- גירוד נחשף כמערכת ההגנה בלתי צפויה של הגוף בעת דלקת
- חולשת שרירים וירידה בתפקוד השרירים. כאבי שרירים, אבדן שריר, אבדן מסת שריר ומיופתיה.
- קלוטו – האם קלוטו הוא מעיין הנעורים הזורם במערה מוסתרת וסודית?
- כורכום גילוי הכורכומין, מרכיב של תבלין הזהב, ופעילויותיו האנטי דלקתיות וביולוגיות מופלאות
- דלקת – מחלה דלקתית כרונית ממיתה – מה היא דלקת, ומה ניתן לעשות במצבי דלקת?
- ציר פה- כליות – פגיעה בבריאות הפה בקרב חולי כליות ו-CKD
- אוראה הורסת את מערך חיידקי המעיים הטובים, ובהמשך הדרך גם את הכליות
- תסמונת טקוטסובו – שברון לב
- הכישלון הנפרולוגי נמשך ואין חשיבה חדשה ופורצת דרך – מחקר חדש
- סיבי תזונה
- קמח קליפות בצל ותה קליפות בצל – מתכון
- אבחון מוקדם למחלת הכליות יכול להציל חיי אדם
- פורינים חוץ תאיים ותחזוקת הכליות
- פחד גבהים – מהו פחד גבהים וטיפול
- חומצת שתן נמוכה, או היפואוריצמיה (Hypouricemia)
- התערבויות בניהול רגשות, מחשבות ואורח חיים כדי להתמודד עם מגיפה של מחלות כליתיות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- על השעורה
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – שיבולת השועל וה β- גלוקנים חלק – 6.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – צרור נבטי הברוקולי והסולפורפאן חלק – 5.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קסמי הכוסמת – המטפלת של דפנותה העורקים – 4
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – תפוח האדמה והבוטיראט. 3.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – החסה
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – הבצל והפלפלים. 1
- עורקים גמישים – הסוד והדרך לזכייה בבריאות מחדש
- ההומוציסטאין – האויב הגדול של האנדותל ובריאות העורקים
- פרנצ'סקו מסינה Francesco Messina אלהים באדם שחיפש אחר היופי
- ויטמין השמש ויטמין D-
- תרופות הרגעה שמשאירות אותך רעב וחרד – ציפּרָלֵקס, פּרוֹזַק, פלואוקסטין
- התרופות והרע – ביוטין B7 ויטמין H
כתיבת תגובה