אוראה הורסת את מערך חיידקי המעיים הטובים, ובהמשך הדרך גם את הכליות

מחלת כליות כרונית (CKD) היא מחלת כליות מתקדמת ובלתי הפיכה בדרך כלל.

מחלת הכליות היא מחלה מורכבת שמשפיעה על מספר מסלולים מטבוליים. אנזימים שונים שפועלים בתאים שונים (לפי סדר קבוע) מפרקים את החומרים כדי לקבל אנרגיה לשימוש התאים. נושא שמכנים נתיב או מסלול מטבולי. במחלת הכליות המסלול הזה משתבש כך שהאנרגיה שנוצרת בו ודרושה לבניית מולקולות, אחסון אבל גם הרחקת חומרים שמפריעים לתפקוד התאים חסרה [מקור].

לאחרונה חשפו חוקרים, כי ההרכב, הדינמיקה והיציבות של המיקרוביוטה של המעי ממלאים תפקיד משמעותי במהלך של מחלת הכליות, בקצב התקדמות המחלה או במהלך ההחלמה ממנה [מקור1, מקור2]. הפקת האנרגיה לצרכי התאים כלומר מסלול מטבולי במערכת העיכול נקשר בחיידקי המעי הטובים. גם אמוניה היא תוצר של תהליך מטבולי. חילוף החומרים של חנקן מייצר אותה. נזכיר שהחנקן חיוני ביותר. חנקן נמצא בכל חומצות האמינו. כלומר בחלבון שמגיע מתפריט המזון. החנקן הכרחי לסינתזת חלבון ושמירה על מסת השריר, ועודפיו מופרשים על ידי הכליות. בכליה בריאה הפרשת החנקן מהכליות שווה לצריכת החנקן. כשהפרשת החנקן הכלייתית מורכבת כמעט לחלוטין מאוראה ואמוניה [מקור]. הגדלת ריכוז האוראה מוכר במהלך מחלת הכליות CKD או AKI (מחלת כליות חריפה) ייצור האוראה קשור קשר הדוק לכמות החלבון הנאכלת והריכוז העולה דורש צמצום בכמות החלבון הנצרכת כי העודף הזה מעלה את מדדי האוראה שהורס את מהלך ייצור האנרגיה במסלול המטבולי וזאת במקביל לשינויים במיקרוביוטה שיתר אוראה יוצר במעי [מקור1, מקור2]. בתהליכי ההחלמה קשה לדעת מה קדם למה, אבל דבר אחד ניכר בבדיקות המעבדה, ככל שמדייקים בתפריט ההזנה מדד האוראה ממהר להיכנס לטווח הנורמה [מקור], ובהמשך מדד ה- GFR אם התפריט מדוייק מתחיל לעלות [מקור1 מקור2]. שינוי מדד האוראה לרעה, נחשף במחקר, כמי שיכול להגביר מצידו את ייצור הרעלים האורמיים שמקורם במעיים ולשנות את מחסום האפיתל של המעי – לקדם אנמיה, מחסור בברזל, יתר הפסידין ומחסור בטרנספרין ובהמשך גם לזרז פגיעה באברים הרחוקים – כפי שפרטתי במאמר: "הצלבת איברים – הדרך להחלמה ממחלת כליות קשה מאוד" – כאן.

למאמרי

אוראה – למה האוראה מוגברת ומופחת בדם

Ureaהתכנית לשיקום הכליות פרק ו' – התבוננו אל מדד האוראה

ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?

מה לאכול במצבי אי ספיקת כליות – מתכונים לדיאטה מאוזנת – טעימה להשתגע

על הקשר בין תפקיד המיקרוביוטה של המעי והתפתחות הדלקת בתוך המיקרוביוטה הסימביוטית והדיסביוטית של המעי גם על השינויים המשמעותיים בתפקוד לקוי של הכליות – אתמקד במאמר זה.

הדיאליזה לא מצליחה לפנות רעלנים אלה

התפשטות החיידקים המייצרים אוראה בשל תפריט הזנה שגוי, עלולה לגרום לאובדן שלמות מחסום המעי ולעלייה רציפה של טרנסלוקציה חיידקית (סוג של מוטציה של כרומוזום, כלומר פגיעה במאגר הגנטי) למחזור הדם המערכתי, מה שמוביל גם להידרדרות בתפקוד הכליות [מקור1, מקור2 מקור3]. רעלן אורמי במעיים, מתפשט, עקב פגיעה בכליות במצבי מטבוליזם שגויים נמצא כקשור ספציפית לשינוי בדיסביוזיס [מקור1, מקור2]. זוהו רעלנים אורמיים שונים, כולל נגזרות של p-cresol ונגזרות אינדול, המיוצרים על ידי מטבוליזם של חלבון בתזונה בבני אדם [מקור]. הכשל בשיטת הממסד לטפל כדבריהם במצב זה על-ידי דיאליזה נובע מכך שרמות ה-p-cresol ונגזרות אינדול בסרום נמצאות בקורלציה שלילית עם תפקוד הכליות ומומסים הקשורים לחלבון והם מסולקים בצורה לא יעילה על ידי דיאליזה [מקור1, מקור2, מקור3 ]. או

[מקור]. ורעלנים אלו קשורים גם לירידה בתפקוד הכליות, מחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם CKD עוד טרם התחברו לדיאליזה (טרום-דיאליטי) נושא עליו פרסמתי במאמרי "הצלבת איברים – הדרך להחלמה ממחלת כליות קשה מאוד" – כאן. [מקור1, מקור2, מקור3, מקור4]. אבל כל עוד הרופא פועל בתחום הסטנדרט הרפואי – אפילו אם מאות אנשים מתים מפועלו, או אפילו אם אלפי אנשים לא מבריאים, או נעשים יותר חולים או יותר מורעלים ויותר נפגעים באבר הכליות ומגיעים לדיאליזה וחוסר אונים – זה עד כה בסדר כל עוד הכל מתנהל על-פי הסטנדרט הרפואי הנוכחי [מקור1מקור2מקור3מקור4מקור5]. 

״גורם סיכון חדש״ למחלות לב, כליות ומוח

בנוסף לתוצרי המסלול המטבולי שעובר חלבון במערכת העיכול, כאוראה ואמוניה, מסתבר שחלבון מהחי יוצר מטבוליטים שמקורם בחומצות אמינו אלו בהן טרימתילאמיןNאוקסיד (טרימתילאמין אןאוקסייד בקיצור TMAO), המיוצר על ידי פירוק מיקרובי (על ידי חיידקי המעיים) של אמינים תזונתיים, כולל כולין, בטאין וקרניטין, הוא רעלן אורמי מוכר [מקור]. חוקרים מארה"ב ושוויץ מצאו כי רמות גבוהות של TMAO מולקולות המיוצרות ע"י חיידקים במעי האדם לאחר אכילת בשר ביצים ומוצרי חלב – מגבירות עד פי 6 את הסיכון למות מהתקף לב [מקור1, מקור2, מקור3, מקור4], ובנושא מחלת הכליות – ענייננו TMAO נמצא קשור להתקדמותה של מחלת הכליות CKD [מקור1, מקור2, מקור3, מקור4, מקור5, מקור6]. זו אחת הסיבות לתמיהה שלי מההמלצה השכיחה של הדיאטנים המסייעים לנפרולוגים בבתי החולים בארץ לחולי כליות לצרוך ביצים, מוצרי חלב ודגים. שהרי הוכח כי חומרים אלו ממלאים תפקיד מרכזי בהשפעה על הומאוסטזיס של המעי, כמו גם בהשראת דלקת ומערכת ההפעלה במחזור הדם המערכתי ומקדמים את מחלת הכליות – מחלה שמתים ממנה [מקור].

הערה – טרימתילאמין אן-אוקסייד (TMAO), הוא מטבוליט העיקרי המושרה על ידי תזונה המיוצר על ידי המיקרוביוטה של המעיים, נמצא בקורלציה עם סיכון מוגבר לטרשת עורקים, פקקת, שבץ, מחלות לב, סוכרת מסוג 2 השמנת יתר ואי-ספיקת כליות [מקור].

למאמרים

סמנים ביולוגיים מוקדמים – ביומרקרים חדשים – ככל האפשר לנפגעי הכליה בבדיקות דם עבור מחלת כליות חריפה AKI או אי ספיקת כליות CKD יכולה להציל את חייהם של אלפי אנשים.

ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?

מה לאכול במצבי אי ספיקת כליות – מתכונים לדיאטה מאוזנת – טעימה להשתגע

ההיפוקרטית – העדויות על קשרים פיננסיים של רופאים עם תעשיית התרופות, הולכות ורבות, האם השבועה

מעגל ההרס – ההשפעה של CKD מחלת כליות דו סטרית והיא משפיעה גם על מערך המיקרוביוטה של המעיים

אמוניום הידרוקסיד

ריכוזי אוראה עולים בדרך כלל במחלת כליות שמטופלת על-ידי תרופות, וכשהריכוזים כבר גבוהים בנוזלי הגוף הם גורמים להתפשטותה לתוך לומן המעי, כלומר לחלל המעי. שם אוראה הופכת לאמוניה על ידי האנזים אוראז urease שהולך ומתגבר בזמן שהבוטירט דווקא דועך [מקור]. מטבוליטים מגנים מחדש, כגון חומצות שומן קצרות שרשרת מסוג בוטיראט (תפוח אדמה חי, שנכלל בתפריטי החלמה – כאן) וחומצות מרה, מסייעים בשיקום תפקודי הכליות ומגדילים את שיעור ההישרדות בקרב חולי CKD [מקור], ובקליניקה שלי רואים גם החלמה [מקור]. האוראה החיידקית של המיקרוביוטה של המעי מבצעת בשלב היציאה מטווח הנורמה העליון הידרוליזה של אוראה (תהליך כימי בו מולקולה נחלקת לשני חלקים כשהיא מגיבה עם מולקולת מים.) כך היא מייצרת אמוניום הידרוקסיד, אשר מעלה את ה-pH הלומינלי (שבחלל המעי) ומשנה את הרכב המיקרוביוטה. כך, המערך החיידקי ששמר על הבריאות הולך ונהרס ההידרוליזה לאמוניום הידרוקסיד משנה כאמור לעיל את הרכב המיקרוביוטה שמחריף מצידה את מחלת הכליות [מקור1, מקור2].

תרופות – מוסיפות נזקים

צריכה פומית תכופה של אנטיביוטיקה במצבי דלקת מוכרת, אבל נטילה של אנטיביוטיקה וכן של תוספי ברזל גם חלבון מהחי שהוזכר (TMAO) הם משנים את הסביבה המיקרוביאלית של המעי, דיסביוס מתרחב ומוביל לדלקת מערכתית ולהצטברות של רעלים אורמיים UTs [מקור1, מקור2, מקור3, מקור4].

מה לאכול –

ככל שמתבוננים על תהליכי הרמת מדד ה GFR רואים שלתפריט התזונה המדוייק ישנה השפעה מכרעת על הגורמים שמקדמים את עלייתו ואת תהליך ההחלמה. בולט מבנה אוכלוסיית המעי, והשפעת התפריט עליה. במקרה זה לסיבי תזונה השפעה מכרעת על מדד האוראה ועל הגורמים המשפיעים על ההתמיינות של המיקרוביוטה בשלבי מחלות הכליות או לאורך התדרדרותה הבלתי פוסקת, שמחסור בסיבי תזונה ניכר בה. התערבות של מזון כתרופה, קרי התאמתם של סיבי התזונה, ורכיבי מזון חיוניים אחרים למצבך, הכרחית לבלימת המחלה ולא תיתכן החלמה בלעדיה. למאמרי סיבי תזונה נמצא כי בין הגורמים המשפיעים על ההתמיינות של המיקרוביוטה למעט סיבי תזונה בלתי מסיסים, חומרים מזינים, תרכובות ביו-אקטיביות שפועלות על מערכת החיסון ומעודדות התפתחות של מחלת כליות כרונית גם HDLכולסטרול, צריכת לקטוז (סוכר חלב), היקף מותניים, היקף ירכיים, יחס מותניים/ירכיים [היקף מותניים ויחס מותניים/ירכיים – השמנה ביטנית מוגדרת, לפי הקריטריונים של ארגון הבריאות העולמי, כהיקף מותניים הגבוה מ-88 ס”מ בנשים ובגברים, כגבוה מ-102 ס”מ או כיחס מותניים/ירכיים הגבוה מ-0.85 בנשים ובגברים, כגבוה מ-0.90.], מצב גליקמי, BMI, רמות גלוקוז בצום, המוגלובין מסוכרר, אנטיביוטיקה, מחלות מעי דלקתיות (IBD), יתר לחץ דם. כולם מושפעים מתזונה ובמקביל משפיעים על מבנה תפריט להחלמה

לסיכום

השפעת המיקרוביוטה של המעי על (הציר) הצלבת המעי והכליות ממלאת תפקיד מהותי במחלת הכליות ב-CKD, הפועלת באופן הדדי: מצד אחד, מחלת הכליות משנה באופן משמעותי את ההרכב והתפקודים של המיקרוביוטה של המעי ותורמת ל-dysbiosis בבני אדם [מקור]. כאשר מהצד השני, המיקרוביוטה של המעי מניעה ותמרנת תהליכים המובילים להתפרצות CKD ולהתקדמות דרך מסלולים דלקתיים, רעילים וכן מנוירואנדוקריניים (הם גידולים ממאירים שמתפתחים מהתאים הנוירואנדוקריניים – תאים שקולטים אותות עצביים שמתקבלים ממערכת העצבים ובתגובה מפרישים מולקולות הורמונים לזרם הדם.) נושא שמאמר זה לטץא טיפל בו [מקור].

הקשר בין מחלת כליות למערכת המיקרוביוטה של המעי הוא אחד הנושאים המעניינים ביותר. נושא ההדדיות הזו המכונה "ציר המעיכליות", “the gut-kidney axis” ,שבו מסלולים מטבוליים וחיסוניים שלובים זה בזה, פוגעים במערכת החיסון , מגבירים את הדלקתיות ואת הפגיעה באבר הכליות [מקור1, מקור2, מקור3, מקור4, מקור5]. ראוי לציין, כי מחקרים אחרונים הדגישו גם את התפקיד המכריע של ציר המיקרוביוטהמעיכליה בתיווך אוסמו-ויסות הקשור למלח, נושא שהמחקר עליו טרם הושלם [מקור].

למאמרי עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – שיבולת השועל וה β- גלוקנים חלק – 6.

נשארו לך שאלות

אשמח להשיב על כל שאלה

לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן

בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –

    שמי Name:


    טלפון phone:


    דוא"ל (כדי שאוכל להשיב לך מכל מקום בעולם) Email:


    איך אני יכול לעזור לך How can I help you:


    אפשר לקבל את בדיקות הדם החריגות שלך Exceptional laboratory tests:


    למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.

    For the avoidance of doubt, consult a physician (who knows in detail the general health of each patient or yours) before using any medicine, food, extract or any exercise. The information on Yaron Margolin's website or the "Healing Presses" website (on Facebook or MARGOLINMETHOD.COM), in the above article and in Yaron Margolin's articles are material for thought – philosophy neither recommendation nor public guidance to use or cease to use drugs – no information on this site or anyone You should always consult with a qualified physician or pharmacist regarding pain, bad feeling, or goals and how to use foods, ointments, extracts and even exercises, or other remedies that are mentioned as such

    מאמרים אחרונים

    ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?

    נשלח ב כללי

    כתיבת תגובה

    Or

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    *