רעילות שומנית. עליה במשקל ומחלת הכליות השומניות – על דרכו של השומן מתאי השומן (אדיפוציטים) רוויים אל תוך איבר הכליות

אגירת טיפות טריגליצרידים (TG) ברקמות שאינן שומניות נקראת אגירת שומן אקטופית. הסינוס הכלייתי – איור למעלה. הסינוס הכלייתי הוא חלל מרכזי רחב ידיים הנוצר על ידי הרחבה של החלל הפרינפרי בתוך השקע העמוק הממוקם בגבול המדיאלי של הכליה, הסינוס הכליתי מוקף בפרנכימה הכלייתית (תאי אבר הכליה). נמצאים בו אגן הכליה, הגביעים הכלייתיים, כלי הדם, העצבים. שאר הסינוס מכיל את רקמת השומן, נושא מאמרי תעלות לימפה, סיבי עצב של מערכת העצבים האוטונומית וכמויות שונות של רקמה סיבית. [מקור1מקור2]. בדרך כלל אגן הכליה אינו מורחב. הוא בעל דופן דקיקה. הרכב הרקמות של אגן הכליה, השופכנים, שלפוחית השתן והשופכה פשוטים יחסית. לכל אחד מהיסודות הללו יש דופן מצופה באפיתל מעבר (אורותל) המכיל שריר חלק.

המאמר של ירון מרגולין, מאסטר בהחלמת הכליות, יציג בפניך את פן הפיזיולוגי והן את הפתופיזיולוגיה של התזונה שמובילה לכליה שומנית

כאשר תאי שומן (אדיפוציטים) בגוף מתמלאים יתר על המידה בשומן – נושא עליו פרסמתי 'ב"תהליכים הביוכימיים של יצירת תאי השומן בגוף"- כאן,, קורים כמה תהליכים:

  1. עלייה בנפח תאי השומן – כל תא שומן יכול לאגור כמות גדולה של טריגליצרידים, אבל הייכולת הזו מוגבלת. כשכמות השומן (טריגליצרידים) המצטברת בתאים אלו עוברים את גבול האפשר, התאים נהרסים ונהיים דלקתיים ויכולים לעבור אפופטוזיס או נקרוזיס (מוות תאי).
  2. דליפת שומן למרחב החוץ-תאי – כאשר תאי השומן נהרסים או סובלים מעומס יתר, שומן חופשי (FFA – free fatty acids) משתחרר מהם למרחב הבן-תאי, ולזרם הדם.
  3. אגירה אקטופית – אחסון טיפות טריגליצרידים (TG) ברקמות ללא שומן נקרא אגירה אקטופית גם אחסון שומן חוץ רחמי. השומן הזה יכול להיאגר באיברים שאינם מיועדים לכך, כולל:
    • הכבד (כבד שומני)
    • הלב
    • הלבלב
    • השרירים
    • והכליות [מקור]
  4. חדירת שומן לכליות – בכליות פועלת רקמה שומנית מסביבן (perirenal fat), אבל ניתן לראות גם שקיעה של שומן בתוך הכליה עצמה, במיוחד באזורים של הפילטרציה או בתוך התאים הצינוריים עצמם. שומן זה יכול להפריע לתפקוד הכלייתי, לגרום לדלקת, סטרס חמצוני ופיברוזיס (הצטלקות), ובכך לתרום להתפתחות מחלת כליות כרונית. מחלה שאין לרפואת התסמינים תרופה לה והיא מקצרת את חיי האדם.

התהליך הזה נקרא lipotoxicityרעילות שומנית – כלומר הצטברות שומן באיברים שאינם אמורים לאגור שומן, הצטברות שגורמת להם לנזק תפקודי ומבני.

לא הטריגליצרידים כשלעצמם אלא הצטברות של תוצרי ביניים של חילוף החומרים של שומנים באיברים, כמו כבד, שריר השלד, הלב והכליות, משבשים תהליכים מטבוליים ופוגעים בתפקוד האיברים [מקור].

ריווי שומן באדיפוציטים

תאי שומן (אדיפוציטים) "עולים על גדותיהם"

תאי שומן (adipocytes) בגוף אדיפוציטים, משמשים מחסן אנרגיה עיקרי – הם אוגרים טריגליצרידים ומשחררים אותם לפי הצורך האנרגטי שנוצר בגוף [מקור]. אבל בתנאים של עודף אנרגיה כרוני (כמו השמנה או תנגודת לאינסולין), הם מתמלאים ומגיעים למצב בו: האדיפוציטים לא מצליחים לאגור עוד שומן. בשלב זה האדיפוציטים הופכים למודלקים ומשחררים חומרים פרו-דלקתיים (כמו TNF-alpha, IL-6), ומתחילים למות, בעיקר באזורים בהם צפיפות התאים גבוהה. כשהם לא מסוגלים להתמודד עם עודף השומן, הגוף מתחיל "לאחסן" אותו במקומות לא טבעיים – וזהו תהליך האגירה האקטופית (Ectopic fat accumulation או Ectopic lipid deposition)

האגירה האקטופית בכליות (Ectopic fat accumulation)

מקור השומן שמגיע לכליה הוא: FFA (חומצות שומן חופשיות) שנעות בזרם הדם – הן מגיעות ממאגרי שומן או מהמזון אל הכליה עם זרם הדם בעזרת .VLDL/LDLליפופרוטאינים שמביאים טריגליצרידים לרקמות.

תהליכים תוךתאיים בכליה – תאים כלייתיים (כמו בטובולי proximal) מתחילים לסנתז שומן בעצמם תחת גירויים מטבוליים שליליים כמו עליה ברמות הגלוקוז בדם או תנגודת לאינסולין. השומן ממשיך ונכנס לתוך הרקמה הפרנכימטית של הכליה – בעיקר באזור הטובולים והגלומרולים. תאים טובולריים (Tubular epithelial cells) – קולטים שומן דרך רצפטורים או דרך דיפוזיה. מאקרופאגים אינטרסטיציאלייםבולעים שומן ונהיים לתאי קצף (foam cells), תהליך שמזכיר טרשת עורקים.

שומן סביב הכליה (perirenal fat) – מתחיל לפלוש פנימה ולשחרר חומרים דלקתיים.

הנזק בכליה מתרחב ככל שגדלה הצטברות השומן בה.

רעילות שומנית (Lipotoxicity): גורמת לסטרס חמצוני (oxidative stress), ופוגעת במיטוכונדריה של התאים הכלייתיים. היא מפעילה מסלולים של מוות תאי (אפופטוזיס) ודלקת, בהמשך (2). פיברוזיס – צלקות בכליה:

תהליך דלקתי כרוני מתפתח ומעודד יצירת רקמת חיבור במקום רקמה כלייתית מתפקדת.

נושא שקם על הכליה ופוגע ביכולת הסינון והספיגה של הכליה. מוביל בהמשך לירידה במדד הסינון ה-GFR, ואי ספיקת כליות [מקור].

יתר לחץ דם כלייתי – בעקבות לחץ מכני ודלקת, גם תפקוד ירוד של כלי הדם שבכליה נפגע. הפגיעה הזו קשה נושא זה קושר אותנו עם תסמונת מטבולית וסוכרת נושא שמשקף ומחזק את הקשר ההדדי בין מחלת הסוכרת, יתר לחץ דם וחשיפה למזון רעלני – השמנה למחלת כליות כרונית (CKD) ואי ספיקת כליות.

אפשר לראות שומן גם בכליה בעיקר אצל אנשים בעלי שומן בטני תהליך שנקרא לעיתים fatty kidney.

המונח "כליה שומנית" הופיע לראשונה בספרות בשנת 1883 [מקור] ו100 שנים לאחר מכן הוצע כי היפרליפידמיה (hyperlipidemia) היא הגורם להצטברות שומנים כלייתית אופיינית ולרעילות נפרוטית [מקור]. נושא שנקרא כיום בעיקר מחלת כליות שומנית (FKD) [מקור].

בבדיקות הדמיה (כמו CT או MRI), ניתן לזהות את השומן בכליה או בסביבתה. נושא זה מתקשר לירידה במדדי ה GFR. בדרך כלל נקשר ה-gfr בעליה במדדי הקריאטינין אבל האמת מורכבת יותר נמצא קשר ישיר גם בין כמות השומן הכלייתי ובין ירידה בקצב הסינוןהפקעתי (GFR).

תזונה נוגדת אגירה שומנית אקטופית:

ירקות עלים ירוקים, צום חלבונים, שמנים צמחיים כגון: שמן זרעי חרדל, שמן סובין אורז ושמן זית, ביחד עם צמחים בריאים כמו אבוקדו, זיתים, וקוקוס. צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים: סיבים עוזרים בשליטה בגלוקוז, מורידים אינסולין ומקטינים הצטברות שומן. למשל: פסיליום, שיבולת שועל, צריכת קטניות במידה (אם אין לך רגישות, או פגיעה במערכת העיכול, ויתר חומצת שתן, או גאוט). תוספי מזון

ניאצין (ויטמין B3) – בצורת inositol hexanicotinate: עשוי להפחית טריגליצרידים ולשפר פרופיל שומנים.

מלוטונין – במאמר נזק לכליות הנגרם מהשמנת יתר ותרופות טיפול אפשריות החוקרים מצביעים על השפעות חיוביותשל מלטונין באמצעות עיכוב דלקת וסטרס [מקור].

ה. N-Acetyl Cysteine (NAC): נוגד חמצון שמפחית סטרס חמצוני בכליה. תומך בפינוי רעלים ובתפקוד המיטוכונדריות

רפואת הסימפטומים, עד כה כשלה לכאורה, בהחלמת הכליות ומחלת הסוכרת בכל זאת אביא למאמינים את המידע מדרכיה – מעכבי נתרן-גלוקוז קו-טרנספורטר 2 (מעכבי SGLT2) הם כדורים שהתפתחו מתפקידם הראשוני כתרופות נגד סוכרת והוגדרו גם כבעלי יכולת מגוננת על הלב והריון – רוצים לבדוק את התוצאות בשטח? מכל מקום הכדורים האלו הפכו למרכיב מכריע בהנחיות הטיפוליות לאי ספיקת לב ומחלת כליות כרונית פרוטאינורית (CKD).

ירידה במשקל (גם של 5–7%) יכולה להביא לירידה משמעותית בשומן אקטופי.

הפחתת סטרס – סטרס כרוני מעודד אגירת שומן אקטופית דרך קורטיזול. למאמרי על הקורטיזול – כאן.

נשארו לך שאלות

אשמח להשיב על כל שאלה

לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן  

בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –

    שמי Name:


    טלפון phone:


    דוא"ל (כדי שאוכל להשיב לך מכל מקום בעולם) Email:


    איך אני יכול לעזור לך How can I help you:


    אפשר לקבל את בדיקות הדם החריגות שלך Exceptional laboratory tests:


    למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.

    For the avoidance of doubt, consult a physician (who knows in detail the general health of each patient or yours) before using any medicine, food, extract or any exercise. The information on Yaron Margolin's website or the "Healing Presses" website (on Facebook or MARGOLINMETHOD.COM), in the above article and in Yaron Margolin's articles are material for thought – philosophy neither recommendation nor public guidance to use or cease to use drugs – no information on this site or anyone You should always consult with a qualified physician or pharmacist regarding pain, bad feeling, or goals and how to use foods, ointments, extracts and even exercises, or other remedies that are mentioned as such

    מאמרים אחרונים

    נשלח ב כללי

    כתיבת תגובה

    Or

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    *