"המזון הוא תרופה" – מונח שטבע במקור היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית שראה במזון רפואה; אכילת אוכל בריא הייתה עבור היוונים הקדמונים הבסיס לבריאות טובה. היפוקרטס כזכור גם הוסיף והצהיר לפני כמעט 2500 שנה: "השאר את הכדורים שלך בסיר של הכימאי אם אתה רוצה לרפא את המטופל במזון." (“Leave your drugs in the chemist's pot if you can heal the patient with food.") [מקור]. מניסיוני בהחלמת הכליות (ראו מאמרי בנושא זה "אילוף הכליות הסוררות") ניכר בבירור כי המזון בתפריט החלמה נכון ממלא תפקיד מרכזי בתהליכי החלמה כמו בשמירה על בריאות טובה ועל הרגשה בריאה.
ברור לחוקרים כיום כי חומרים מזינים שמקורם בתזונת האדם לצד גנים שנמצאים בגוף ממלאים תפקיד מובהק, חשוב וקבוע בבריאות האדם, אלא שהאינטראקציות המורכבות בין הגוף ומרכיביו, למשל: הגנים, לתזונה, חלבוני הנוזל הבין תאי וחיידקי המעיים לא מובנות עדיין.
[מקור]
היפוקרטס נמנה על מובילי התפיסה כי מחלות רבות נובעות מתזונה לקויה ומהרגלי אכילה רעים וטען שהאנשים שילמדו את סודות התזונה הנכונה ויכללו בחייהם הרגלי אכילה "טובים" בריאותם תישמר ואף תוחזר. כידוע הרמב"ם שנחשב מומחה ברפואה, ומשנת 1185 שימש כרופאו של הווזיר אל-פדיל, המשנה למלך, ומאוחר יותר אף של אלאפדל בנו של המלך צלאח א-דין[19] הלך בעקבותיו. הרופא היהודי נמצא כמי שהשתדל לרפא על ידי תוכנית תזונה מחלימה שנקבעה עוד לפני מתן התרופות [מקור]. הרמב"ם פגש ב 72 ספרים ו – 59 מאמרים שונים מאת היפוקרטס שנמצאו בספריה הגדולה שבאלכסנדריה. כתביו העתיקים של היפוקרטס ושל גאלן נשמרו במצרים – ושיקפו את הידע הקדום: שכלל מידע על פעילותם ההתקינה של אברי הגוף השונים והיא בהחלט מתוארת לפרטיה בכתבים. יחד עם זאת ה"אנטומיה" התבססה על הבנתם את נוזלי הגוף כפי שתוארו בכתבים אלו על האנטומיה. חום הגוף יוחס באותה תקופה לשאיפה של אויר חם, וכי האוויר החם שנשאף פנימה נמהל בדם וזורם עמו לכל חלקי הגוף וכתוצאה מכך הגוף מתחמם והאדם סובל מחום. מטרת הרפואה הייתה כבר אז לעזור לטבע לעשות את שלו. כ-200 שנים אחרי תקופת היפוקרטס החל השינוי בהתייחסות לפרוגנוזה. לימודי הרפואה שהתפתחו באלכסנדריה החלו לשים דגש גדול יותר על האבחון והטיפול ופחות לניבוי מהלך המחלה, שנהוג היה לפני כן, למעשה צורה זאת השפיעה על הרמב"ם. :ה"הססנות מצביעה על אי כושר, ופזיזות נובעת מחוסר ניסיון", מיוחסת להיפוקרטס. יצוין שכניסתן של התרופות לגוף נחשבת לפזיזות ונכללת בתזונה שאינה בהכרח בריאה ויש הגורסים שהיא אף זאת שמערערת על הבריאות והיא זאת שמדרדרת את המצב למחלה כרונית [מקור]. הרבה לפני ששימשו בדרך כלל רופאים ותרופות, זקני שבטים וחכמים היו מחפשים צמחי מרפא וצמחים עבור קהילתם והמזון הוכן באופן מרשים בכדי להביא לריפוי. יצוין שבכלל זה הצום קדם לכך ומי שנודע בשימוש בו היה היפוקרטס שהוזכר למעלה. לאט לאט ולאורך השנים האדם התרחק מכוח הריפוי של הטבע וממזון כתרופההחל לצעוד אל מרשם תרופות סינתטיות ארוזות ותרופות מלאכותיות כדי להתמודדות עם מחלות. רבים רואים בכך תהליך עסקי שבעלי עניין פעלו לשינוי תודעה שימחק כמעט לגמרי את רעיון המזון כתרופה. יודגש שאין במאמר זה לצאת נגד השימוש בתרופות. במקרים רבים נמצא שימוש יתר בתרופות ובאחרים הוא נכון ומדויק אף מציל חיים.
אם בכוחו של תפריט מזון נכון למנוע חלק ניכר מהמחלות הכרוניות שאנו חווים כיום, הגיוני לשנות את הרגלי האוכל שלנו שהביאונו אל המחלות האלו כנראה, ולהשתמש במזון כתרופה גם כדי למנוע מחלות.
[מקור]
nutrigenomics
המונח "גנומיקה תזונתית" הוא מונח מטריה הכולל כמה קטגוריות משנה, כגון חומרים מזינים, תזונה ואפיגנטיקה תזונתית. כל אחת מתתי קטגוריות המשנה הללו מסבירה היבט כלשהו של האופן שבו הגנים מגיבים לחומרים מזינים ומביעים פנוטיפים ספציפיים, כמו סיכון למחלות. [מקור] קיימים מספר יישומים לגנומיקה תזונתית, למשל כמה התערבות וטיפול תזונתי יכולים להשתמש בהצלחה למניעה וטיפול במחלות. [מקור]
גנומיקה תזונתית
גנומיקה תזונתית, הידועה גם בשם nutrigenomics, היא מדע חדש שהולך ומתפתח כיום בו נחקרים הקשרים בין הגנום האנושי, התזונה האנושית, קהילות החיידקים תושבי המעיים (מיקרוביום), המחלות והבריאות. החוקרים בדרך כלל רחוקים מהקליניקה הטיפולית ומרפואת הממסד הגם שהם פועלים רבות במעבדה לפיתוח הבנה חדשה בכל הקשור בתגובותיו של הגוף למזון באמצעות ביולוגיה של מערכות, כמו גם יחסי גן יחיד / תרכובת מזון יחידה.
[מקור1, מקור2 – Hyman M. Book on Ultra-metabolism: the simple plan for automatic weight loss. New York: Atria Books; 2006. p. 24 מקור3]
גנומיקה תזונתית או Nutrigenomics היא מדע שמתבונן בתזונה ובהשפעותיה לטוב ולרע על הבריאות שלנו. מושג חדש עם שורשים עתיקים. Nutrigenomics שחוקר אינטראקציות ידועות בין מזון לגנים תורשתיים, הנקראים בפי החוקרים 'שגיאות מטבוליזם מולדות', שטופלו זה מכבר על ידי מניפולציה בתזונה. דוגמה אחת כזו היא פנילקטונוריה (PKU); מחלה בה אנשים שסובלים ממנה או מושפעים ממנה חייבים להימנע ממזון המכיל את חומצת האמינו פנילאלנין ( Phenylalanine). שנמצאת בין השאר בבשר בקר, דגים ועוף, חלב, ביצים, אשר משפיעה על הגוף לרעה בגלל השינוי (מוטציה) בגן יחיד. אחת המעטים יודעים שקמח קליפת רימונים עליו פרסמתי מאמר עומק – כאן – בכוחו לשנות ולשבש את תשדיריו המזיקים של גן שנפגע.
דוגמא אחרת שמוכרת לרוב היא אי סבילות ללקטוז, כלומר שאינם יכולים לעכל מוצרי חלב, מכיוון שהגן המקודד לקטאז, האנזים המפרק לקטוז, בדרך כלל 'מכובה בגופם לאחר הגמילה.[מקור]
המוח שלנו וגופנו בכלל משקף את תכולה התזונתית המרכיבה את התפריט שלנו. רוב המשקל של המוח הוא מים. החלק היבש בו מורכב משומנים והחומר הנותר של המוח אלו החלבונים, וחומצות האמינו, עקבות של חומרים תזונה זעירים (מיקרו תזונה) וגלוקוז. לכל רכיב כזה השפעה על תפקודו של המוח גם על התפתחותו, ואפילו על מצב הרוח ותחושת הכוח או יש/אין אנרגיה. חוקרים מצביעים על כך שהעייפות של אחר הצהריים, או ערנות של רבים מאתנו בשעות הלילה המאוחרות יתכן שמקורם פשוט בתפריט בעל השפעות של אוכל על המוח שלנו.
למאמרי – כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
מבין השומנים שבונים את המוח שלנו בולטים כוכבי העל אומגות 3 ו 6. חומצות שומן חיוניות אלה, נקשרות בתזונה מחלימה שבאה למנוע מצבים ניווניים במוח, אלא שהן חייבות ככל שהמידע מתקדם בנושא זה, להגיע מהתזונה שלנו [מקור].
חומצות שומן מסוג אומגה 6 טובות גם לשמירה על שלמות קרומי התאים שלנו הן יכולות לעזור בהעלאת כולסטרול "טוב" אבל גם לבנות מחדש את קרום התא אם נקרע או נפגע ויצרו דלקת.
יותר מדי אומגה 6 לא מיטיבה עם גופנו. היא יכולה להגביר את הדלקת,
מה שמביא מערך סיכונים חדש, שנקשר עם פעילות המח ודיכאון. מכאן ההמלצה להימנע ככל האפשר ממזונות עתירי חומצות שומן אומגה 6 כמו חלב וביצים או עוף, חזיר, בקר, פריטים אפויים רבים כמו מאפינס, עוגיות, לחם וצ'יפס. יחד עם זאת יש לזכור כשהיא באה במידה נכונה (שמן זית בסלט, למשל) אומגה 6 מסייעת בהפחתת הסיכונים לנוירופתיה סוכרתית, דלקת מפרקים שגרונית ואפילו אלרגיות ומאזנת את ה PH בגוף.
אכילת מזון עשיר באומגה 3, פולי סויה (אדממה), תרד, זרעי פשתן, זרעי צ'יה, גם אגוזים, זרעים שונים ודגים שומניים, היא קריטית ליצירת ותחזוקת קרומי התאים שלנו ומסייעת לאזן מצבי רוח. בעוד שאומגות הן שומנים טובים למוח שלנו, צריכה ארוכת טווח של שומנים אחרים, כמו שומנים טרנסיים ושומנים רוויים, נמצאת בוויכוח. רבים מוצאים שהיא עלולה לפגוע בבריאות המוח. בינתיים, חלבונים וחומצות אמינו, הן אבן הבניין של חומרים מזינים של צמיחה והתפתחות, הם שמשתקפים במניפולציות על הרגשות שלנו ומחליטים עבורנו למעשה כיצד אנו מרגישים ומתנהגים. חומצות אמינו מכילות את המקדימים לנוירוטרנסמיטרים, אלו הם השליחים הכימיים המובילים אותות בין נוירונים, המשפיעים על דברים כמו מצב רוח, שינה, תשומת לב ומשקל. שילובים נכונים של תרכובות מזון יכולים לעורר תאי מוח לשחרר נוראדרנלין, דופמין וסרוטונין שמשנים את מצב הרוח. אבל על מזונות אלו להגיע לתאי המוח שלנו וכאן עומדת לפניהם משימה גדולה ודי מסובכת, חומצות אמינו צריכות להתמודד על גישה מוגבלת. מכאן מורכבותה של התזונה והקושי הרבה בהרכבת התפריט המחלים.
מצב אחר מתקיים בעת פציעה, קרע בשריר, למשל בעת משחק ספורטיבי, התפריט כאן שונה מאוד כי מצד אחד דרוש צמצום קלוריות להחלמת השריר – שינוי תפריט כזה נשמר עד שהזמן לחזור למגרש מגיח – ומתחדש הצורך לשרוף אנרגיה. אך גם תהליך הריפוי דורש כוח ביולוגי – דלק שמקורו במזון שלנו. השרירים שלנו זקוקים למזונות התאוששות שמעניקים לו חומרי גלם. "ובגוף חומרי הגלם האלה מגיעים ממה שאנחנו אוכלים." אומרת תזונאית ספורט [מקור]. חלבונים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון יכולים לעזור בריפוי פצעים, הרפיית גידים לחוצים ותיקון עצמות שבורות במהירות רבה יותר. גם זאת סיבה לבחור בשילובים המזון הנכונים על-מנת להאיץ את תהליך הריפוי ולחזור לתפקוד הגופני שלך. בתיקון קרעי גידים ושרירים למשל יש לתמוך גתזונה שמכילה אבץ. האבץ הוא נכס רפואי מוכח למערכת החיסון וכל הקשור בריפוי פצעים. זה הזמן להזכיר שתרופות רבות מרוקנות את האבץ מהגוף. מי שנוטל אותן יקשה לו להחלים מפציעות – למאמרי בנושא התרופות שמחסלות את מאגרי האבץ – כאן.
למאמר: חידושים ומהפכות בנושא יתר לחץ דם.
באמצע שנות התשעים,> 50 מדינות ברחבי העולם יזמו תפריט החלמה הבנוי על הוספה מוזרה של רכיב אחד בלבד – חומצה פולית, בהשפעה לא מובנת הוסיפו 200 עד 400 מיקרוגרם / של חומצה פולית לתזונה הממוצעת, שבסופו של דבר תרמה רק להגדיר את מצב החומצה של השתן בקרב משתתפי הניסוי שנרשמו בסיכון הגבוה ביותר ל- CVD לאי ספיקת כליות. מה שאני מבקש לומר כאן שישנה סיבה מוכחת לכך שתזונה ממסדית מביאה להחרפת מחלת הכליות. נושא שלצערי אני מרבה לפגוש בקליניקה שלי.
התערבויות המבוססות על ניסויי מעבדה על בעלי חיים של חומרים מזינים או דפוסי תזונה יכולים לתת תוצאות מוטות או לא נכונות שלא לומר הרות אסון כאשר מגמות נטורופתיות פועלות באמצעות תפריטי דיאטת נטולות בעיצוב הרמוניה בין המרכיבים הלוקחים חלק בתהליך ההחלמה הכולל.
[מקור]
כאשר אדם מאובחן כחולה סרטן, יש לפתח תוכנית מעשית להתמודדות עם המחלה, כוללת (מניסיוני – סדרה של לחיצות החלמה) ומתן תשומת לב רבה למה שהוא אוכל. אסור לו ליטול סוכר פירות למשל, במקסיקו נושא זה נפגש עם לראה משולשת (creosote bush) שנקשרת ברפואת הצמחים ונזכרת למעלה בכיתוב שמתחת לצילום למעלה.
הגוף של החולה ככלל וחולה הסרטן בפרט זקוק למספיק קלוריות ולתערובות נכונות וההרמוניה שלהן משתנה מהר עקב שינויים בהיקף המחלה. טיפול נכון מקטין את המחלה כל הזמן ודורש הרכב תזונה חדש בכל שבוע כמעט נדרש שינוי. חומרים מזינים ממשיכים להגיע אל החולה דרך המזון כדי להישאר אותו חזק. על פי האגודה האמריקאית לסרטן, תזונה נכונה בעת מחלה, מאוד חשובה מכיוון שדווקא מחלה דוגמת הסרטן יכולה להשפיע על האופן שבו הגוף של החולה משתמש בחומרי התזונה והאנרגיה שנתנים לו.
ובאשר לתזונה השומרת על המוח בה פתחתי – יש להכין מגוון מזונות שמסייעת בשמירה ותמיכה בשליחי מוח, ותזונה ששומרת על מצב הרוח באיזון. הוא הדין כשמדובר בשאר האיברים בגופנו, גם המוח שלנו נהנה מאספקה קבועה של מרכיבים תזונתיים חיוניים, אבל גם הטחול, הריאות, דפנות העורקים השרירים החלקים (גם הלב) והכליות. נוגדי חמצון שנמצאים בעלים הירוקים – תוכלו לקרא על נושא מורכב זה כאן– גם בפירות. הם מחזקים את המוח ומאפשרים לו להילחם ברדיקלים חופשיים שהורסים תאי המוח, כמו את דפנות תאי האנדותל שבצנרת הגוף שלנו. ללא מרכיבי תזונה חזקים, כמו הויטמינים B6, B12 וחומצה פולית, מוחנו כדפנות העורקים שלנו יהיו רגישים למחלות מוח, לעליה ביתר לחץ דם ולירידה בחוסן היציבות הנפשית. על נושא הויטמינים תוכלו לקרא עוד – כאן. נושא המינרלים ברזל, נחושת, אבץ ונתרן מוזכר אף הוא במאמרי על הויטמינים – הם מזונות המיקרו שנקשרים בתזונה התאית – כאן. הינם אחד מבסיסי התזונה המחלימה של המוח והתפתחות קוגניטיבית מוקדמת. על מנת שהמוח יוכל לשנות ולסנתז ביעילות חומרים מזינים יקרי ערך אלה, הוא זקוק לדלק, לאנרגיה רבה – לכוח והרבה ממנו. "כצרכן אנרגיה, המוח הוא האיבר הבזבזני ביותר שאנו נושאים איתנו", אומר ד"ר מרקוס רייכל, Dr. Marcus Raichle – פרופסור לרפואה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס. בעוד שהמוח האנושי מהווה רק כ -2% ממשקל גופנו, הוא משתמש עד 20% ממשאבי האנרגיה שלנו אומר רייכל [מקור]. המוח – שלא כמו כל חלק אחר בגוף – פועל אך ורק על גלוקוז הסוכר, מסביר פרופסור חבר לפסיכולוגיה ומדעי המוח ההתנהגותיים באוניברסיטת אלבני (Ewan McNay), שחקר כיצד המוח משתמש באנרגיה לביצועיו. במהלך הכנה למבחן או משימת שינון מאומצת, למשל, החלקים במוח שמעורבים ביצירת זיכרון יתחילו לצרוך יותר אנרגיה, אך אזורי מוח אחרים לא יראו עלייה בצורך זה. האנרגיה הדרושה לו מגיעה בעיקר מפחמימות שגופנו מסנטז לגלוקוז, או הופך לסוכר בדם. האונות הקדמיות כל כך רגישות לטיפות הגלוקוז, עד כדי כך שלמעשה, כל שינוי בתפקוד הנפשי הוא אות אזהרה ואחד האותות המרכזיים לזיהוי מחסור בחומרים מזיני-מוח.
פחמימות מגיעות אל גופנו בשלוש צורות: עמילן, סוכר וסיבים. היחס בין תת קבוצות הסוכר והסיבים לכמות הכללית של המזון הוא אחד מסודות הרכבת תפריט מזון מחלים – כי
ההרמוניה שנוצרת בין מכלול היסודות קובעת את התגובה של הגוף והמוח אותה אנו מבקשים להשיג בתהליכי ההחלמה.
היא גם הסיבה לצורך לשוב ולבחון, בעזרת בדיקות מעבדה, ומגע גופני סדיר ( לחיצות ההחלמה) אם ההרמוניה הזאת נשמרת או שיש להוסיף למשל כפית סיבי פסיליום למנת הצהריים. מזון גליקמי גבוה, כמו לחם לבן, גורם לשחרור מהיר של גלוקוז לדם. הסוכר בדם יורד למטה, ואיתו, טווח הקשב ומצב הרוח שלנו. מצד שני,
אחד המזונות שמככבים כמעט בכל תפריטי ההחלמה הם שיבולת השועל,
על שיבולת השועל פרסמתי מאמר עומק – כאן. גם שיבולת השועל וגם הקטניות משחררים גלוקוז בצורה המיטבית עם הגוף והמוח – מדובר בשחרור איטי יותר, מה שמאפשר רמה יציבה יותר של קשב למידה ונפש שורדנית. לחוסן המוחי המתמשך, כמו לחוסן גופני בכלל כדאי לך לבחור בתזונה מגוונת של מזונות עשירים בחומרים מזינים. וכשמדובר במצב בו נדרשת לך החלמה כל מה שנכנס לפיך, כל מה שפיך לועס וגרונך בולע, רצוי שינבע מבחירה חכמה ומהמטרה שלך להבריא [מקור1, מקור2, מקור3, מקור4, מקור5, מקור6, מקור7, מקור8, מקור9, מקור10].
נשארו לך שאלות
אשמח להשיב על כל שאלה
לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן
בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –
למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.
מאמרים אחרונים
- חומציותו של הנוזל הבין תאי בגוף האדם מונעת תהליכי החלמה במחלות כרוניות קשות – מה לעשות?
- אנטיביוטיקה – על נזקיה לאנשים בכלל ובפרט לחולים
- תזונה תאית
- קטואנאלוג ketoanalogue
- תרופה ישראלית חדשה לקורונה
- יתר לחץ דם – שינוי פרדיגמה וגישות חדשות – לחץ דם גבוה וטיפול טבעי ללא תרופות לאחר שטיפול תרופתי נערץ כשל
- מזון כתרופה – שמן זית ושמן קנולה או חרדל הצילו מאות ילדים בעולם.
- מחשבון מדידה והערכת קצב הסינון הגלומרולרי (GFR) אשר מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין.
- על הנקמה ודמימותיה
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- מזון כתרופה – אפשר להחלים מאי ספיקת כליות
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- מחשבון מדידה והערכת קצב הסינון הגלומרולרי (GFR) אשר מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין.
- איך להיראות צעיר מגילך – כל הסודות
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- Reconstruction of erythropoietin by the kidneys without drugs
- חומצה אורית Uric acid צום פורינים – מצב המכונה גם היפראוריקמיה וטופי
- זרחן – Phosphorous, והאם מוכרחים להתחיל בדיאליזה טרם נבחנה רמתו של גורם צמיחה פיברובלסט 23
- קרום התא – הממברנה והדלקת הכרונית
- משחה צהובה – לכאבי שרירים – משחת הפלא להפחתת כאבים
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- אילוף הכליות הסוררות
- The day will come when we will sit in front of the fireplace-
- Of sexual desire and the wish for intimacy and the two different languages in which they materialise:
- Six degrees of guilt
- Kidney Failure Taming the Rogue Kidneys Vital Information
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – שיבולת השועל וה β- גלוקנים חלק – 6.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – צרור נבטי הברוקולי והסולפורפאן חלק – 5.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קסמי הכוסמת – המטפלת של דפנותה העורקים – 4
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – תפוח האדמה והבוטיראט. 3.
- זרחן – Phosphorous, והאם מוכרחים להתחיל בדיאליזה טרם נבחנה רמתו של גורם צמיחה פיברובלסט 23
- קרום התא – הממברנה והדלקת הכרונית
- משחה צהובה – לכאבי שרירים – משחת הפלא להפחתת כאבים
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- The day will come when we will sit in front of the fireplace-
- Of sexual desire and the wish for intimacy and the two different languages in which they materialise:
- Six degrees of guilt
- Kidney Failure Taming the Rogue Kidneys Vital Information
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – שיבולת השועל וה β- גלוקנים חלק – 6.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – צרור נבטי הברוקולי והסולפורפאן חלק – 5.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קסמי הכוסמת – המטפלת של דפנותה העורקים – 4
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – תפוח האדמה והבוטיראט. 3.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – החסה
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה. 1
- הערכות שונות במדידת אשלגן בפלזמה שוללות לפעמים שלא בצדק יתר אשלגן בה – היפרקלמיה פסאודו היפרקלמיה – Hyperkalemia
- מדד חדש לבריאותך – ביטול האסרוסקלרוזים
- אי ספיקת כליות – טיפול ללא תרופות
- אוראה – למה האוראה מוגברת ומופחת בדם Urea
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות
- למה מדידת הויטמין B12, רחוקה מלהיות מדויקת?
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- ירקות ירוקי עלים לרוב טובים לבריאותנו, לפעמים הם לא – רוצה לדעת מתי כדאי לצרוך עלים ירוקים?
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- חומץ אננס – רוצה לדעת כיצד להכין תרופה ביתית, אנטי-דלקתי מקליפות האננס?
- תחמוצת החנקן (NO) כיווץ תאי האנדותל, מחלות כרוניות קשות – ודרכי ריפוי חדשות
- תרופה ישראלית חדשה לקורונה
- יתר לחץ דם – שינוי פרדיגמה וגישות חדשות – לחץ דם גבוה וטיפול טבעי ללא תרופות לאחר שטיפול תרופתי נערץ כשל
- מזון כתרופה – שמן זית ושמן קנולה או חרדל הצילו מאות ילדים בעולם.
- מחשבון מדידה והערכת קצב הסינון הגלומרולרי (GFR) אשר מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין.
- מזון כתרופה – אפשר להחלים מאי ספיקת כליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – על השעורה (דגן) ופעולות נוגדות דלקת כולל עיכוב גורם נמק גידול אלפא – Tumor necrosis factor alpha (TNF-α).
- על הנקמה ודמימותיה
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- איך להיראות צעיר מגילך – כל הסודות
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- Reconstruction of erythropoietin by the kidneys without drugs
- קטואנאלוג ketoanalogue
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- חומץ אננס – רוצה לדעת כיצד להכין תרופה ביתית, אנטי-דלקתי מקליפות האננס?
- תחמוצת החנקן (NO) כיווץ תאי האנדותל, מחלות כרוניות קשות – ודרכי ריפוי חדשות
- תרופה ישראלית חדשה לקורונה
- יתר לחץ דם – שינוי פרדיגמה וגישות חדשות – לחץ דם גבוה וטיפול טבעי ללא תרופות לאחר שטיפול תרופתי נערץ כשל
- מזון כתרופה – שמן זית ושמן קנולה או חרדל הצילו מאות ילדים בעולם.
- מחשבון מדידה והערכת קצב הסינון הגלומרולרי (GFR) אשר מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין.
- מזון כתרופה – אפשר להחלים מאי ספיקת כליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – על השעורה (דגן) ופעולות נוגדות דלקת כולל עיכוב גורם נמק גידול אלפא – Tumor necrosis factor alpha (TNF-α).
- על הנקמה ודמימותיה
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- איך להיראות צעיר מגילך – כל הסודות
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- Reconstruction of erythropoietin by the kidneys without drugs
כתיבת תגובה