The Night, 1601–1603, black chalk and gouache on paper (after Michelangelo), Louvre-Lens. Pierre Paul Rubens d'après Michel-Angelo
להחלים כליות זה מקצוע מרתק – איש הכמעט, פגשתי כבר באיש הכמעט – כמעט שהחלמתי כליות אבל לא – מדובר באדם טוב, בבעל כוונות טובות, שלמד הרבה שנים ויש לו ידע רב בתחומים מיותרים להחלמת הכליות בנוסף יכולת המאמץ הדלה כאשר היא חובקת בהעדר סקרנות – זה כבר נורא. אדם נחוש, ונלהב שנפשו סבילה ומניבה: אפס תוצאות כמותו אורפאוס הטוען שיעשה הכל כדי להושיע את אהובתו אאורידיצ'ה, בבואו מיוזע לקליניקה שלי עם מדד – GFR 21, 11, ואפילו 7, והיסטוריה של 9 שנים של המוגלובין מסוכר – ללא טיפול, אלא אם תגידו לי שזה שהביא אותו למדד GFR 29, 15 או 7 הוא רופא. ועליו סמך ואתו שתף פעולה, עד שבא אלי.
הוא מוכן להגיד, מכל מעמקי הלב הקר שלו: "ההזנחה" תמה ומעתה רק לקיחת אחריותו למצב ויוזמתו לשינויו בעתיד – כנזכר לעיל, שבה לזרוח באופק האפסות וכמוה אפס תוצאות. Orpheus and Eurydice by Victorian painter George Frederic Watts (1817-1904 – ג'ורג' פרדריק וואטס
פגשתי כבר בבעל הכוונות הטובות ויכולת המאמץ הדלה שהניבה: כלום תוצאות כזו של אורפאוס הטוען שיעשה הכל כדי להושיע את אהובתו אאורידיצ'ה, בבואו מיוזע לקליניקה שלי עם מדד – שכולו אומר הזנחה. גם בחרדה לגורלו. מעט מאוד מעבר לכך. התהליך איתי מתחיל, האוראה יורדת, ה-GFR מתחיל לעלות, וזה מייבב, ומבוכה וצועק אני רוצה בירה עם פרשוטו מספרד! לצד צלחת גבינות מצרפת ורוטב סויה מיפן. הרופא הרשה לי – למה אתה לא! אורפאוס בא ושר את אהבתו לארודיצ'ה. פגשתי בו.
אילוף הכליות הסוררות – מאמר היסוד שפרסמתי לפני הרבה שנים – כאן.
מה לאכול במצבי אי ספיקת כליות – מתכונים לדיאטה מאוזנת – טעימה להשתגע – מתכונים ותפריט כללי
יש לך בדיקות כלייתיות מדאיגות – קריאטינין גבוה, המוגלובין מסוכר גבוה גם אוראה ואפילו ריכוזי אלבומין גבוהים בשתן – יש מה לעשות.
אם נפשך נכונה לחלוק במאמץ, כדי להחלים מהמצב, הרי שמאמר זה בא לעזור לך. אפשר, בדרך טבעית ופשוטה ביותר לצאת מבעיה מאוד מורכבת. ומניסיוני, אפשר להחלים מהמחלה הנוראה, ואפילו לראות תוצאות חיוביות בתוך 3 חודשים! עוד על כך כאן
אני ממזמין אותך להתבונן במדד ה-eGFR או ה- GFR ולשלוח אלי בטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין שנמצא בדף זה כאן למטה (או במסרון, עדיף לווטסאפ או לרשום ולשלוח לכאן) מהר ככל האפשר את הנתון החשוב הזה להחלמתך. מכאן אנחנו מתחילים [לא מהקריאטינין, שמרתק את הנפרולוגים. (בפגישה יוסבר לך הכול)]. יש לקחת בחשבון שברוב המקרים – דווקא מדד ה- GFR לא נמצא כלל בבדיקות הדם שלך. יש לדרוש אותו ואת ההיסטוריה שלו מהנפרולוג שלך – הוא חייב לתת לך אותו!
מדד נוסף שאני חייב לקבל ממך הוא גלוקוז בדם – וחשוב ממנו ה- HbA1C – המוגלובין מסוכר – אפשר להחלים ללא תרופות מהמצב, כמעט בכל שלב.
מדדים אלו (סה"כ חמישה מדדים שתמצאו בצורה מסודרת בסוף המאמר) כולל ההסטוריה של המצאותם בגופכם בהם ריכוזי אלבומין בדם הם שנותנים את הכיוון, שעלינו לצעוד בו ומראים את הדרך.
אוריאה – שתנן (urea) מכוון אל – צום מלחים ושינויי תזונה של סוגי חלבונים (הם כביכול מקור הבעיה של הכשל הביולוגי) לצד שחרור שרירי כפות הרגלים (לחיצות החלמה).
A1C גבוה ינחה אל צום פחמימות (הם לכאורה, מקור הבעיה – הצפה ועודף באנרגיה נשית) ושחרור שרירי הגב.
מדד הסינון GFR מנחה בן השאר את מהירות המצעד שיש לבצע כדי להגיע להחלמה, על-מנת להקדים את קריסת הכליות ולמנוע מוות.
מהירות הווה אומר צום, העדר פשרות, קרב בלימה: השאלה הקשה; ללחום במה, צום ממה? מותר לחם, או אסור לחם – לאחד לחם הוא הצלה לשני מיתה – וזה נחשף בעבודה, והעבודה גם מהירה, כי מדובר בקרב לחיים, וגם כל הזמן העבודה משתנה – וזה קשה, מתיש ותנאי הקרב הם לא תנאי חופשה-
גובה המדדים משתנה לאורך העבודה ותהליך ההחלמה. אחת המשימות היא הנחיה מתמדת אל הכמויות שיש לשנות כל פעם מחדש בתפריטי התזונה, מדובר למשל בכמה לחם להוריד. לשלול או להתיר קפה, ועל השאלה החשובה: לחם, או תפוחי אדמה – מדד האוריאה בדם הוא שיתן את התשובה.
בנוסף לכך, A1C מלמד גם על המתרחש בעולם הרגשות: הצפה או הורקת יתר של האנרגיה הנקבית.
A1C מכוון למהר ולאזן תזונה שהאנרגיה שלה אמהית, נשית ונמצאת בתפוחי אדמה, אורז, לחם, סלק, סוכר …
הזעה – להזעה חמה, מוגברת בשעות הלילה. תפקיד אבחוני חשוב. הזעה חמה מכוונת גם אל הרעלה ממזונות מתובלים מאוד, ודורשת הפחתה שלהם: רוטב טבסקו, חומץ או חרדל, מלח וסוכר. האוריאה בדם היא מדד מצוין של הצפה של האנרגיה הזכרית. התופעה הזו נקשרת גם ביחסים לבוס, אב, ומשתקפת בהזעות לילה קרה (גם ביום חם) ברוב המקרים היא אות אזהרה מפני ירידה בהורמון הזכר (טסטוסטרון) שמחייב טיפול, בלעדיו לא תהיה החלמה כלייתית. כאן יש להעזר בתזונה גברית (למאמרי בנושא זה יש לגלוש לכאן) ובשיחות החלמה ופסיכותרפיה ההוליסטית. עוד על כך כאן.
ירידה קטנה בתפקוד הכליות אינה גורמת לכל בעיה כאשר לאדם יש שתי כליות בריאות, ומדד הסינון שלו עומד על 120-GFR. רמה כזו של תפקוד גבוהה (gfr 120 או eGFR) הוא מתנת טבע ואנשים שונים חושבים שלמעשה הגוף לא באמת צריך אותו. אנשים שיש להם תפקוד כליתי פגום מודאגים מאוד ודי בצדק. הם נמדדים בבדיקות דם ובבדיקת שתן – בבדיקת דם מקדימים לזהות את הבעיה וככל שמקדימים קל לטפל בה ללא תרופות. 60 – כאשר מדד הסינון (בבדיקת הדם) מגיע לGFR 60 – הכליות מתקרבות ל50% תפקוד – וזה רע ה-GFR מכונה קצב הסינון הגלומרולרי (Glomerular Filtration Rate) – עשהוא עומד על 60, עדיין קל לטפל בבעיה ולהרים אותו בעשר, 15 מספרים כש90 מוגדר בריא בגיל המבוגר. ההסתרה – הבעיה הגדולה והפחות מובנת לי קשורה בהצגת ה-GFR ללקוח. הנתון הזה לא נמצא לפני רוב המטופלים והוא קורס, בהעדר נתונים וטיפול נכון, הקריסה בכליות מתרחשת בהסתר ובמהירות רבה.
ברוב המקרים לא מיחסים לירידת ה-GFR חשיבות, רק לעליית הקראטינין – וכאן מתחילה הבעיה הגדולה של מחלת הכליות והחלמתה. כי מדד ה-GFR הגם שמצביע על בעיה כשהוא גבוה (80, 65), הוא מטעה, ומעמיד לפני המרפא את תמונת המצב הכוללת בלבד והשגויה: כמות הרעל שמציף את הגוף גדולה ולא מתפנה. אך כשמסתכלים על הקריאטינין לבדו אין הדבר שונה כי למעשה הנתון קריאטינין מעל 1.5בשלב בו ה-GFR מוסתר לא מדייק ולא מצביע על דבר פרט להעדר פינוי וסתימה שמונעת ירידה בכמות הרעל. אימון למשל, לפני בדיקה או מאמץ פיזי, אפילו ירידה במשקל יכולים להרים את מדד הקריאטינין כך למשל בעבודתי ה-GFR עולה – מה שמצביע על תיקון הכליות והקריאטינין גם עולה – מה שמלמד שהאימון גרם לירידה במשקל – אבל ה-GFR הוא שעולה וזה מבחינתי המדד שאומר רק שהדרך ממשיכה ומצביעה על גודל המאמץ שיש עוד להשקיע בפינוי הרעלים וככל שהוא מתקרב ל33, עליו לעלות עוד ואת ה-GFR 60. וברוב המקרים קריאטינין מעל 1.5 נשאר כל הדרך גבוה ורק מיידע שהזמן העומד לרשות הריפוי מצומצם אבל נתון בידנו.
ברמות קראטינין גבוהות ( Creatinine: mg/dl 1.20-0.80. גבולות הנורמה של הקריאטינין) הווה אומר מעל 1.5 כמו 2.64 – 2.2 או 1.8 גם 4.95, ו-3.65 הן רוב התוצאות של הפונים אלי, שינוי גדול של מדד הקראטינין מייצג שינוי קטן בתפקוד הכלייתי. נפרולוג יאמר לך: "בשבילי זה אותו דבר" ויכוון ל2.2 שעלה ל2.6 או ירד ל1.8 והוא צודק. כי בכדי לדעת יותר על מצבך הבריאותי גם הרפואה הממסדית תבחן את מימד האוריאה (שתנן), ואותו יש לבחון כשהקריאטינין נמצא גבוה מ.1.5, ואם הוא (השתנן) נמצא בירידה, יש להתעודד.
מדד האוריאה יורד – שתנן שיורד, אומר שהחל קצב החלמה ושאנחנו פועלים, ללא תרופות ונכון! עם תרופות המדד מתאזן, אך משתנה מהר לרעה והראיה התור לדיאליזה.
פורוס (Poros ביוונית: Πῶρος; המאה ה-4 לפנה"ס) היה מלך פאוראבה – ממלכה עתיקה באזור פקיסטן של ימינו, הוגדרה הודו בימים ההם. המלך פורוס התפרסם בשל התמודדותו מול אלכסנדר הגדול בקרב הידספס. למרות שהמלך פוראבה הובס בקרב, אלכסנדר מוקדון חנן אותו ואף הגדיל את שטחי ממלכתו.
פורוס ערך את כוחותיו בצורה כזו שאלכסנדר לא יוכל לחצות את הנהר (327 לפנה"ס–326 לפנה"ס) הגם שמחויב היה לעשות כן אם רצה לכבוש את ארצו של פורוס. בתכסיס נועז פתר אלכסנדר את הבעיה שנוצרה. תחילה הוא התיש בתרגילי ההטעיה את פורוס כביכול כל רגע הוא עומד לחצות את הנהר, אך לא חצה. בהמשך אלכסנדר פיצל את כוחותיו, ובעוד הכוח העיקרי בפיקודו חצה את הנהר בנקודה אחת, הכוח השני בפיקודו של קרטרוס חצה את הנהר בנקודה במקום מרוחק יותר. שומריו הערניים של פורוס חשפו את התכסיס הנועז והודיעו לו על חצייתו של אלכסנדר בשני מוקדים. פורוס התלבט, לא היה בידיו מידע אם מדובר בכוח המוקדוני העיקרי, או שמא בכוח הסחה בלבד. על כן הוא שלח את בנו בראש כוח חלוץ גדול שכלל 2,000 פרשים ו-120 מרכבות, כדי לבלום את הצליחה של היוונים. יד הגורל אחזה בטובת אלכסנדר. לו היה מגיע נסיכו של פורוס לפני הצליחה או בראשיתה, היה מנצח. מכיוון שרוב הצבא המוקדוני סיים את חציית הנהר, משימתו של כוח החלוץ בראש הנסיך נגמרה באסון כבד. בנו של פורוס ו-400 פרשים הודים נהרגו. משנודע לפורוס על כך, לא התעכב, אלא הותיר כוח קטן כהגנה מפני הצבא של קרטרוס, ויחד עם שאר הכוח תקף את צבאו של אלכסנדר. אלכסנדר ניצל היטב את יתרונו בפרשים, והצליח לגרום למנוסתם של הפרשים ההודים. כשראה זאת פורוס, שיגר לקרב את פילי המלחמה שלו. אלכסנדר הסיג לאחור את הפרשים, והטיל למערכה את הפלנקס שלו. המוקדונים שהשתמשו בחניתות ארוכות מאוד שנקראו סריסות, כיתרו מכל עבר את הפילים כבדי התנועה ודקרו אותם. הפילים השתוללו, ורמסו הכול: אויבים וידידים כאחד, המוקדונים בפיקודו של הגדול ממוקדון כיתרו את חיל הרגלים ההודי עד שזה פתח במנוסה. למרות שאלכסנדר סבל אבדות כבדות, הרי שהקרב נחשב לאחד ההישגים המרשימים שלו.
רושם עז השאיר פורוס על יוון. גם לאחר התפרקות המערך הצבאי שלו, ומנוסת חייליו נשאר פורוס להילחם על גבי הפיל שלו. פלוטארכוס כותב שהפיל שעליו רכב פורוס היה הפיל הגדול ביותר מבין הפילים בצבא ההודי.
פורוס ניסה למנוע מחייליו לברוח והמשיך ליידות כידונים בחיילים המוקדונים שסביבו. הוא נפצע תשע פעמים ורק כאשר איבד דם רב ונחלש מכדי להרים את ידיו ולהחזיק בנשק, הפסיק להילחם.
קורטיוס מספר שהפיל של פורוס, שלא נפצע בקרב, המשיך להסתער קדימה ורק כאשר רכב הפיל שם לב שהמלך התעלף בשל אבדן דם רב הוא הפנה את הפיל לברוח משדה הקרב. כאשר אחיו של המלך טאכסילס נשלח אל פורוס לשכנע אותו להיכנע, ענה לו פורוס: "אני מזהה את האח של טאכסילס, בוגד בממלכתו ובארצו!" והשליך עליו את הכידון האחרון שנותר לו והרגו. פורוס המשיך בנסיגתו עד אשר הפיל שלו הותש וקרס מרוב פציעות. בשלב הזה פורוס ארגן את חיילי הרגלים ההודים הנסוגים להתנגדות לצבא המוקדוני, אך המוקדונים הצליחו לכתר את חייליו והחלו טובחים בהם. פורוס שוב איבד את ההכרה והחל להחליק מהפיל שלו, הרכב של הפיל חשב שפורוס יורד ממנו בצורה רגילה ולכן הורה לפיל לכרוע ברך. שאר פילי המלחמה אולפו לחכות את הפיל של מלכם וכרעו בעקבות הפיל של פורוס, דבר שהוביל לכניעה של הכוח ההודי. אלכסנדר, שחשב שפורוס מת, הורה לחייליו להסיר מפורוס את שריונו, אך משהתקרבו המוקדונים לפורוס החל הפיל שלו לגונן עליו. הפיל תקף את החיילים המוקדונים וניסה להרים את פורוס ולהניחו על גבו. החיילים המוקדונים תקפו את הפיל עם הסריסות שלהן, הרגו אותו והניחו את פורוס בכרכרה. רק אז שם לב אלכסנדר שפורוס עדיין חי. אלכסנדר הגדול פנה לפורוס ואמר לו: "איזה רעיון שטותי הדריך אותך, אתה שידעת על גודל הישגיי, לנסות את מזלך נגדי כשטאכסילס כבר שימש דוגמה לסובלנות שאני מפגין כלפי אלה שנכנעים, דוגמה כה קרובה אליך?". פורוס השיב לו "מאחר ששאלת, אענה לשאלתך בכנות. לא חשבתי שיש מישהו חזק ממני. אמנם ידעתי את כוחי אבל עדיין לא העמדתי את כוחך במבחן וכעת תוצאות הקרב מוכיחות שאתה חזק ממני. אבל להיות שני לך מסב לי שביעות רצון לא קטנה".
אריאנוס מוסיף על דו השיח בין שני המלכים: אלכסנדר שאל את פורוס המובס כיצד הוא רוצה שינהגו בו, ופורוס ענה: "נהג בי אלכסנדר כמו שנוהגים במלך". פורוס ואלכסנדר – ציור של שארל לה ברן Alexander and Porus, painted 1673 Charles Le Brun
ההתעקשות על הורדת קריאטינין בעזרת תרופות שכיח לצד ההתעלמות ממדד הסינון ה- GFR.
ההתעקשות להוריד קריאטינין בעזרת תרופות וההתעלמות המזעזעת ממדד הסינון הם המקום שממנו מתחיל הכשל הקולוסאלי של רפואת הכליות בממסד. מכאן ההובלה האכזרית של המבקש מרפא אל עינויי הדיאליזה (1,200 אנשים נפטרים בשנה מתוך המכונה מטופלי דיאליזה בישראל – נתון שעמד לפני שנתיים על 6,400 מטופלי דיאליזה) ולהשתלת כליה שבאה אחריה (אם יש לך מזל, שהרי משך זמן ההמתנה הוא בערך 7 שנים).
האם הרופא שלח אותך כבר לטיפול דיאליזה? תהליך המיועד להחליף את הכליות לכאורה ריפוי בו על המכונה מוטל לבצע את תפקיד הכליות שקרס.
אם ה- GFR שלך עומד על 15 – הנפרולוג דוקטור או פרופסור – חייב לדבר אתך על דיאליזה. האם הרופא סיפר לך גם עד כמה מגביר הטיפול בדיאליזה את הסיכוי למחלות כלי דם, התקפי לב או שבץ מוחי? האם הנפרולוג שלך חשף בפניך את בעיית זיהומי צנתר הדיאליזה וגילה לך את מגוון תופעות הלוואי כמו התכווצות שרירים, הקאות, כאבי ראש, כאבים בחזה, ירידה בלחץ דם, חום, צמרמורת, חרדות, הפרעות בתפקוד המיני שממתינות לך בטיפול המקובל עליו כל כך? האם הנפרולוג שלך העלה בדעתו כי במקרים כאלו המלח, הסוכר, עודפי חלבונים, זרחן ואשלגן שנמצאים בתזונה השוטפת שלך, אפילו בזו שהדיאטנית שלו מציעה לך נתנים לריסון ולהביא להחלמתך. בלעדי איזון טבעי וריסון עודפי מזון אסורים במצבך פלישת הרעלים תמשיך, הנזק יגבר ולא תהיה החלמה. המלחים והחלבונים והסוכרים העודפים במזון שלך הם שפועלים עליך כרעל. והרעל הזה פוגע בנפרונים שבכליות.
מקור הרעל הזה מוכר וידוע הוא בא מהאוכל וללא מעבר לתזונה מחלימה הדיאליזה לא תציל אותך במאומה, רק תדחק את הבעיה הצידה – הרעל שב ותוקף את הנפרונים לאורך כל הדרך עד שהוא מחסל את תפקוד הכליות.
מדד הסינון מצביע למעשה על עד כמה הנפרולוג שלך כשל, עד כמה הנפרונים הותקפו על-ידי הרעל שבמזון שלך, למרות התרופות שלו, ועל שהאמונה שלך בו רק הוסיפה והביאה למחדל "תפקוד הכליה" והחשבון עליו מוגש רק לך. אבל הניסיון מלמד שאפשר לצאת מהבעיה בדרך טבעית ומאוד פשוטה.
ומדוע עליך להגיע לעינויי הדיאליזה, אם בדיקת האולטרסאונד מראה שאבר הכליות שלך תקין?
יש לדעת שברוב המקרים – ה-GFR, המדד החשוב הזה (קצב הסינון הגלומרולרי – Glomerular Filtration Rate) לא מופיע כלל בדף שנתן לנבדק. הוא המדד החשוב להחלמתך. המעבר ממדד סינון ה- GFR של 70% למדד סינון של 25% מתרחש בתוך כשנתיים.
מרגע שקיבלת בדיקת דם שמראה GFR-60, יעברו כשנתיים עד שהמדד הזה יתרסק ויעמוד על GFR- 33, אבל המעבר ממדד כמעט תקין (60) לאי ספיקת כליות מאוד מהיר – במשך חודשיים עד חצי שנה בלבד – מדד הסינון קורס מ GFR- 33 ל GFR -21. הבעיה שבמקרים רבים מדד ה-GFR- 33 מוסתר ולא מגיע לתודעת החולה.
יד הגורל – בדרך מקרה עליתי על השיטה להחלים את הכליות. מזה שנתיים שאני מקבל כל יום בקליניקה שלי מחלימים – הגם שאינני רופא, הצלחתי מאוד היכן שרופאים כשלו, כי כדי להחלים את הכליות צריך לחשוב אחרת ומאחר שבית גידולי היה במושב תל-עדשים שם עבדתי כפועל במשק של אבי מגיל צעיר ובעולם הריקוד בהכרח אני חושב פשוט, ישר ואחרת.
נזק לכליה לעתים נגרם בגלל חבלה – פגיעה של גבישי הסוכר, המלח או סתימה של עודפי זרחן ואשלגן שקורעים את הצינורות המיקרוסקופיים הללו שבכליות והורסות את בריאותך.
מניסיוני (אי ספיקת כליות מתוקה) נתנת לטפל פשוט. בתוך פחות מחודשיים עמד מדד המיקרואלבומין של המטופל בן 73 על 982 – כשירד ב1000 נקודות שבהן היה בתחילת התהליך מעל 1900. עכשיו עלינו רק לרדת ב500 נקודות כדי להגיע למרחב הגבוה דך המקרואלבומינוריה 500-300 ומשם עד שננחת על אדמ הארץ המובטחת. הדרך פשוטה עלינו רק לסייע למערכת הניקוז לתפקד ולמערכת החיסון לבנות – ללא פתיחתה של שתי מערכות אלו שנקברות מתחת לשריון הכיווץ השרירי מתחילה הצטברות חלבונים רעלנית (עליה מצביעים הקריאטינין והאלבומין) והיא גורם שני למחלת הכליות. עודפי חלבון רעילים מאוד. הם מופיעים בגוף וסותמים את הנפרונים בכליות, ואת מכלול מערכת הניקוז בגוף.
מזהים אותם בשני מדדים במדד הקריאטינין בבדיקת הדם ומדד חלבונים בבדיקת שתן (אלבומין מופיע בבדיקת שתן גם כ-Microalbumin). אוריאה (שתנן) היא תוצר פירוק של חלבונים בגוף, שמפונה באמצעות סינון בכליות. המעקב אחר רמת אוריאה בעזרת בדיקות הדם, מאפשר לבדוק באופן עקיף את תפקודי הכליה.
רעלים מהגוף אפשר לפנות על-ידי ניקוי כבד, לחיצות החלמה ותרגול קל כריקוד, שחיה והליכה מתונה, גם תרגילי גמישות כולם מסייעים לתפקודה התקין של מערכת הניקוז בגוף. יש לדעת שהתרופות רבות יש רעלים. מי אותם יפנה?
מעבר לתזונה מחלימה הוא אחד הנושאים המרכזיים להבטחת החלמת הכליות והרמת מדד הסינון למעלה – ה- GFR כן, אפשר להביאו למצב הבריא. הבעיה בארגון התפריט. מה שמחלים אחד, מדרדר שני. כל שבוע יש לשנות. האחד בסיסי מדי והאחר חומצי מדי – קצב שחרור השרירים הוא מדד מצוין שמאפשר לי במגע מהיר על גופך לאבחון ולדייק את התפריט המתאים להחלמתך.
שינוי תזונה שמפחית את הנזקים עקב תזונה שגויה (רבת סוכר, מלח, אשלגן וחלבונים) מאיים על רוב חולי הכליה שנתקלתי בהם. אלו מעדיפים לקיחת תרופות ומתעלמים מהמספרים – 19,930 איש בשנת 2016 עמדו בפני דיאליזה בישראל (מדד GFR 17-13) כולם החלו את התהליך באמונה שיחלימו בעזרת תרופות – התדרדרות שאפשר למנוע ולהעלות את המדדים השליליים באמצעים פשוטים, טבעיים ומהירים ביותר!
לזירוז הטיפול בפנייתך – יש להעביר בווטסאפ 5 מדדי החובה –
1. eGFR או מדד הסינון – המדד התקין 70 – 120- ממדד GFR- 60 ומתחתיו – חובת דיווח ותחילת טיפול מיידית – כאן.
2. אלבומין בשתן (מיקרואלבומינוריה)- תוצאות הבדיקה בדיקה מיקרואלבומין בשתן והיחס בין המיקרואלבומין לקריאטינין חשובה ביותר – באנשים בריאים רמת אלבומין בשתן נמוכה מאוד בדרך כלל ונמצאת בתחום של 20-30 מיליגרם של ריכוזי אלבומין ב-24 שעות, או פחות מ-2 מיליגרם לדציליטר. (אלבומין – בבדיקות דם טווח הנורמה הוא 3.4 עד 5.4 גרם לדציליטר. אין חריגות! כאשר רמת האלבומין בשתן נמצאת בטווח של 30-300 מיליגרם אלבומין לכל גרם קריאטינין (0.03-0.3) המצב מוגדר כמיקרואלבומינוריה (Microalbuminuria) וכאשר הוא מעל ל 300-500 מדברים על מאקרואלבומינוריה (Macroalbuminuria)- חובה לדווח. בבדיקת שתן – אלבומין מעל ל 30 חייב בדיווח – כאן–
3. המוגלובין מסוכר – A1C – שמות נוספים – glycated hemoglobin, HbA1C, A1C – ברוב המעבדות התחום הנורמלי של A1C הוא 4.5-5.9%, מדד שמעל 6 חייב דיווח – ויש לשלוח את ההיסטוריה שלו – כאן
4. גלוקוז בדם – כל נתון מעל 110 חשוב – גם כאן יש לשלוח את פרטי ההיסטוריה של הסוכר בדם (ממתי הנתון גבוה מ-110) – ערכים מתחת ל- 110 mg/dl הם ערכים תקינים. ערכים מעל 126 mg/dl -חשש לסוכרת – כאן
5. א' אוריאה – בדם שתנן – Urea מבדיקות כימיות של הדם. שמות אחרים שינן,ערכים מקובלים BUN – 21-66 מיליגרם לדציליטר. גברים מעל 70 ונשים מעל 60 חובה לדווח – כאן
5. ב' אוריאה -בשתן – רמת שתנן בשתן היא בתחום של 12-30 – ערכים שמעל 33 יש לשלוח – כאן
קריאטינין – בהגיעך לפנות אלי ממאמר זה, ברור לי שהקריאטינין שלך גבוה, גבולות הנורמה של הקריאטינין Creatinine: mg/dl 1.20-0.80.עד כמה הקריאטינין גבוה מעל 1.5 – אם זה ממש חשוב לך אפשר כמובן לשלוח גם אותו.( כאן)
בילירובין – הערה אם בבדיקות נמצא שהבילירובין (שנקשר בתפקוד הכבד) – עולה מעל 1 מ"ג לד"ל (ראה בכימיה בדם) – יש לדווח – תוצאה זו יכולה לשנות לגמרי את כיוון הטיפול!בילירובין נמצא בכדוריות הדם האדומות, הוא נוצר מפירוק של המוגלובין והוא פסולת שאמורה לצאת מהגוף.
אני מזמין אותך לאתר החדש של לחיצות ההחלמה – כאן
מחשבון מדידה והערכת קצב סינון גלומרולרי (GFR) מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין – מומלץ – כאן
לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן
נשארו לך שאלות
אשמח להשיב לכל שאלה.
למען הסר ספק, אני רקדן, לא רופא, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפייסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך).
מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.
מאמרים אחרונים
- מדללי דם טבעיים – חומרים אנטי-תרומבוטיים: נאטוקינאז, ויטמין E, פלפל קאיין, כורכום, קינמון, וספורט מאפשרים טיפול בנוזלי הדם ללא תרופות.
- מה לאכול במצבי אי ספיקת כליות – מתכונים לדיאטה מאוזנת – טעימה להשתגע – מתכונים ותפריט כללי
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות.
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על גופך
- מזון כתרופה
- בילירובין מבט אל מדד הכבד ופועלו כמגן לב וכלי דם בקרב חולי מחלת כליה כרוניות
- Lecithin לציטין – מזון כתרופה ומולקולה שומנית שמגינה על המוח, הכבד ועל דופן המעי
- אי ספיקת כליות – הגורמים השכיחים ביותר ל-CKD הם סוכרת שנשלטת על ידי תרופות = שליטה גרועה בסוכרת ויתר לחץ דם שמטופל לכאורה על-ידי תרופות
- מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית
- חקר המשמעות של 20 חומצות האמינו בסינתזת חלבון
- אנמיה – רוצה להחלים ממחלה כרונית קשה. זרקור אל הטרנספרין הנמוך מלח שולחן ויתר לחץ דם
- אנמיה – רוצה להחלים ממחלה כרונית קשה. זרקור אל הטרנספרין הנמוך
- ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?
- התכנית לשיקום הכליות – כא
- אנמיה – רוצה להחלים ממחלה כרונית קשה. זרקור אל הטרנספרין הנמוך מלח שולחן ויתר לחץ דם
- חקרר המשמעות של 20 חומצות האמינו בסינתזת חלבון
ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?
- התכנית לשיקום הכליות – כאן.
- מלח שולחן ויתר לחץ דם
- דנרבציה כלייתית Renal denervation (RDN)
- שקט נפשי נמצא חשוב בבריאותם של האנשים ויותר מכך בקרב גימלאים
- בריאות הנפש ואריכות ימים – מאמר על הטלומרים והשפעת הרגשות עליהם
- ברומלין או קמח קליפות אננס
- כישורי חיים יוצאי דופן בקרב ילדים שספגו ביקורת רבה מדי בילדותם
- לחץ דם גבוהה מסיבות נפשיות ויתר סטרס בחיי האדם –
- איך לא להגיע לדיאליזה
- זיהום סביבתי מקדם את מחלת הכליות
- הבדידות – חזית חדשה ומקור רב משמעות למחלות כרוניות – מגפת הבדידות
- שיגאקי הינוהרה הרופה שהמליץ ליהנות מהחיים, להיות צנוע מול צלחת האוכל ולצאת לגמלאות מאוחר ככל האפשר
- הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori חיידק חתרני שנמצא כמעט אך ורק בבני אדם – טיפול
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- רזון – ירידה בלתי רצונית במשקל – Unintentional weight loss
- מכתב תודה ממחלימת כליות בתוך ארבעה חודשים
- מזון למוח – המזון הבריא למוח תומך בגמישות מערכת העצבים שלו וביכולת הלמידה, שומר על הזכרון, ומונע מחלות כגון אלצהיימר.
- למה אני לא מצליח להתמיד – והסוכר
- Lecithin לציטין – מזון כתרופה ומולקולה שומנית, שמגינה על המוח, הכבד, הלב, ועל דופן המעי
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
- ציר המעיים-מוח פסיכוביוטיקה psychobiotics
- יש פתרון כולל לבעיות הקשורות לדימוי עצמי, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך – דופמין
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- הנוגדנים העצמיים כנגד האנזים GAD על פני תאי ביתא בלבלב הם נציגי השטן עצמו בגוף האדם ומקור למספר רב של מחלות קשות בהן סוכרת מסוג (T1D) 1, ירידה בתפקוד בלוטת התריס, הפחתה בגאבא המיוצרת בתאי המוח מגלוטמט, התקפי חרדה ואפילפסיה.
- סטרס יכול לעתים גם לרפא – מחקר חדש על תאי המוח
- שעועית הקטיפה הקסומה – המקונה פרריינס או קִטְנִיּוֹת ההצלה והתשוקה – מזון החלמה שיכול להציל חולי פרקינסון – Mucuna pruriens
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- מרחבי חיים מאריכי חיים – האזורי הכחולים
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- תוספי סידן – זהירות – סיכון לשבץ מוחי
I like the efforts you have put in this, thankyou for all the great articles.