מאלנין (A) ועד טירוזין (Y), 20 חומצות אמינו 'פרוטאונוגניות' (proteinogenic) – יוצרות החלבון (פרוטאין). הן חלק מקבוצת ה-20 חומצות אמינו, שכל אחת מהן לוקחת חלק ומרכיב של חלבונים. אלה הן חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם. החלבונים שחומצות אמינו אלה מרכיבות, קיימים גם כמולקולה מבנית בצמחים ובבעלי חיים, והן לוקחות חלק במנגנונים רבים האחראים על שמירה על ההומאוסטזיס בגוף האדם. מרכיבי החלבונים האלו מכונים גם חומצות האמינו החיצוניות Exogenous amino acids [מקור]. כל אחת מקוצרת לראשי תיבות, מהן והן מי שמרכיבות את שירת החיים. שירים מובנים היטב מהאלפבית של 20 חומצות האמינו החיוניות [מקור]. הם אבני הבניין לחלבונים, מקרומולקולות הפועל קשה היום, שור העבודה של הביולוגיה. הן המקור ומי שמספק הן את המבנה והן את התפקוד שבכל האורגניזמים. כ-20,000 גנים ייחודיים המקודדים לחלבון אחראים ליותר מ-100,000 חלבונים ייחודיים בגוף האדם כשרק רק כ-20 חומצות אמינו נחוצות כדי לסנתז את כל החלבונים האלו בגוף האדם וברוב צורות החיים האחרות [מקור].
המשוררים מנסים להבין את הבריאה בעזרת דימויים ומחשבה.
החוקרים מנסים להבין את מעשה הבריאה מכאן – מהתקבצות חומצות האמינו ליצירת החלבון. פה נמצא הבסיס לכל השאלות על הקיום, או על היש על החיים, וזאת משום שכל החיים המוכרים לנו מבוססים על פעולת החלבונים.
גוף האדם מורכב מתאים רבים, אלו למעשה יצורים חיים ולכל אחד מהם יש מקום משלו במרחב הגופני ותפקיד משלו. כדי לבצע את תפקידיו השונים כל תא נעזר במכונות זעירות שנקראות אנזימים או חלבונים. על מנת לייצר את המכונה הזעירה שמכונה חלבון יש צורך במתכון מדויק שמסייע לברור את החומרים המרכיבים, מינון החומרים המדויק ובעיתוי הנכון. לשם כך התא מקבל "חוברת הוראות הפעלה." בחוברת זו נמצא ניסיון רב שנים, מוכח שיביא להצלחה בוודאות מאוד גדולה בהרכבת המכונה הנדרשת. ה-DNA, הוא חוברת ההוראות והמתכון המדויק הזה. והוא המכונה גם מידע שעובר מדור לדור בהורשה – המידע התורשתי של גופנו, פועל כמעין תבנית הנחיות מדוייקות לייצור החלבונים – המכונות הזעירות.
אלו הן בסופו של דבר היסודות של ה"יש" לא רוח מנשבת על פני תהום, אלא הביטוי של המידע התורשתי, שעובר באופן מעורר השראה, כל רגע, כל יום, מליוני שנים מ-DNA לחלבון דרך תוצר the RNA . איך נוצרה המנגנון הזה?
בראשית השעתוק – ה-DNA נפתח לשני הגדילים שמרכיבים אותו. שני הגדילים משלימים אחד את השני. כל גדיל מורכב מרצף של אבני בניין שנקראות נוקלאוטידים (הנוקלאוטיד הוא מולקולת בסיס בעלת חנקן שקשור לזרחה ולקבוצת סוכר). לאחר מכן עובר אנזים בשם RNA פולימראז (RNA polymerase – הוא אנזים שאחראי להעתקת רצף DNA ומעתיק אחד הגדילים שנפתחו – מה שישמש תבנית ליצירת ה-RNA. גדיל זה קרוי גדיל התבנית; הרצף שימצא מעתה על גבו של גדיל חדש שנקרא RNA ינוע בהמשך הלאה ויעביר את המידע שנמצא על גבו. בכך הוא יסייע בבניית החלבון הנדרש ע"פ ההנחיות שהועתקו) טרם יציאתו לדרך הוא משלים את הגדיל עם קבוצה של תרכובות אורגניות (נוקלאוטידים) מסוג מעט שונה. ואחרי שהוא מסיים את התהליך הזה, הגדיל החדש עם כל המתכון להכנת חלבון נדרש על גבו (RNA) נפרד מה-DNA ויוצא לדרך, תחילה הוא יוצא מגרעין התא דרך מעבר מיוחד. לאחר מכן ה-DNA חוזר למצב הדו-גדילי. אחרי שה-RNA שזה עתה נוצר מגיע לנוזל התוך תאי שנמצא בדרכו מרגע שיצא מהגרעין של התא (הציטופלזמה), הוא מתחבר אל עברון מופלא ומאוד מורכב שנמצא בנוזל הזה הריבוזום. הריבוזום מעגן את ה-RNA ומאפשר לרנ"א מוביל, רנ"א מעביר או רנ"א מְתָאֵם שמכונה ransfer RNA ובקיצור tRNA, כולם שמות של אותו עברון שתפקידו לזהות את התוכנית שמכונה הרצף של ה-RNA ולהתאים חומצת אמינו בהתאם (ההתאמה מורכבת יותר והיא לכל קבוצה של שלושה נוקלאוטידים, לפי קוד קבוע מראש. ה-tRNA הוא למעשה רצף של שלושה נוקלאוטידים שמחוברים בצדם השני לחומצת אמינו אחת. שלושת הנוקלאוטידים מזהים את השלישייה המשלימה שלהן ב-RNA ונקשרים אליה). רנ"א (RNA- Ribonucleic acid) היא מולקולה המורכבת בדומה לדנ"א מנוקלאוטידים. התרגום מתחיל – שני tRNA נקשרים ל-RNA זה לצד זה, הריבוזום קושר אותם יחד. בריבוזום נמצאת מעין מגרעת שבתוכה מולקולת ה-RNA מושחלת, והריבוזום מתחילה לנוע לאורכה של המולקולה הזו. הוא נע קדימה לאורך גבי גדיל ה-RNA כדי לקלוט tRNA חדש. כל הריבוזום מתקדם, חומצות אמינו נקשרות זו לזו עד לתום גדיל הRNA. אחרי שכל חומצות האמינו נקשרו, הריבוזום מתנתק והחלבון שנוצר זה עתה הוא העתק – תרגום של המקור שנקראת פפטיד. לאחר תהליך התרגום. עם המידע שנמצא עתה בו הוא מנויד לאתר הפעילות שלו על ידי חלבונים אחרים שזה תפקידם ומתחיל להתקפל. המכונות הזעירות שאחראיות לתפקודי התאים – נובעת מיכולתם להתקפל לצורה הנכונה. החומצות האמיניות שנקשרות זו לזו ויוצרות שרשרת ארוכה היא החלבון וכל שרשרת כזו הינה חלבון נפרד. כוחות פיזיקליים וכימיים פועלים בין החומצות האמיניות האלו. הכוחות האלה גורמים לחלק מאבני הבניין הללו להימשך לחומצת אמיניות אחרות שנמצאות הרחק מהן לאורך השרשרת. בעקבות זאת השרשרת מתקפלת למבנה תלת-ממדי. בתהליך הזה, חומצות אמיניות הידרופוביות (לא אוהבות להיות במים) יתכנסו בדרך כלל לתוך עצמן, אל לב החלבון, שם לא יבואו במגע עם הנוזל התוך תאי המורכב ברובו ממים. לעומת זאת, חומצות אמיניות הידרופיליות יידחקו אל פני החלבון. נושא זה נקשר במחלות כגון אלצהיימר ופרקינסון ככל הידוע מאחריהן עומד כשל בתהליך קיפול החלבונים [מקור].
למאמרי
- להחלים מפרקינסון ומאלצהיימר – Alzheimer's disease מחלה קשה, שאפשר להשתקם ממנה
- מזון למוח – המזון הבריא למוח תומך בגמישות מערכת העצבים שלו וביכולת הלמידה, שומר על הזכרון, ומונע מחלות כגון אלצהיימר.
- סוכר פירות – האם פרוקטוז יכול לתרום להתפתחות אלצהיימר?
- מזון כתרופה – השמן של לורנצו
- מלח שולחן ויתר לחץ דם
- על ההומוציאסטין – ההומוציסטאין – האויב הגדול של האנדותל ובריאות העורקים
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- רזון – ירידה בלתי רצונית במשקל – Unintentional weight loss
- כיווץ שרירים כרוני וטיפול
הוידאו שבקישור המצורף – האנימציה הרפואית של Inner Life of the Cell יכולה לסייע להבנתך, את החיים הפנימיים של התא – כאן
דעה אחת היא שעולם RNA התקיים על פני כדור הארץ לפני שנולדו הטיאטנים של המיתולוגיה היוונית. תאים מודרניים התעוררו לפי השערה זו, RNA אחסן אז הן מידע גנטי וגם זירז את התגובות הכימיות בתאים שהתקיימו על העצים, או אולי במערה של אפלטון ומי יודע במגדל בבל – תאי יסוד עתיקים, ראשוניים. רק מאוחר יותר בזמן הרנסנס שהוליד את גדולי האמנים באיטליה, טוב, קצת לפני זה השתלט ה-DNA כאשר החומר הגנטי והחלבונים הפכו לזרז ולמרכיב המבני העיקרי של התאים [מקור]. אם הרעיון הזה נכון,
ככל הנראה המעבר אל מחוץ לעולם הרנ"א מעולם לא הושלם והוא חי ובועט גם ברגע זה בעולמנו המיוסר. ומזרז עדיין כמה תגובות יסוד בתאים של ימינו, שניתן לראות בהם שרידים לשירה עתיקה הסוגדת להיווצרותם של החיים.
לסינתזת חלבון אנושית דורשת 20 חומצות אמינו, וכפי שהדבר מרמז אכן, חלבונים הם סוגים שונים של חומצות אמינו (אבני בניין) המשולבות זו בזו. אבל, על האדם להשיג אותן מבחוץ. רק כמחצית מאבני הבניין האלה שנדרשות יכולות להיות מסונתזות על ידי בני אדם. ובכל זאת רק מחומרים אלה מיוצר המדריך ומוקמת מערכת ההפעלות המורכבות ביותר בגופנו ששומרת ויוצרת את האנזימים המצויים במסלולי הביוסינתזה עבור חומצות אמינו נוספות שנדרשות לתפקוד ולבניה ולכן הן שמכונות לא חיוניות. אין עלינו להשיגן מבחוץ. הגוף מתעורר לפעולת היצירה על ידי איבוד החומר הגנטי כך נפתחת דלת הסינטזה (בנייה) של חומצות אמינו שנדרשות לו [מקור1, מקור2, מקור3]. במהלך הסינתזה החומרים הבסיסיים האלה מקודדים על ידי מה שנקרא קודונים (רצפים של שלושה נוקלאוטידים – קבוצה של תרכובות אורגניות – הכלולים ב-mRNa, המהווים את יחידת הקידוד). לכל אחד מהם שתי תכונות משותפות: הן חומצות אמינו אלפא ו-L. המשמעות היא שקבוצת האמינים שלהם מחוברת לאלפא–פחמן, שצמוד ישירות לקבוצת הקרבוניל (COOH). האות "L" מייצגת סטריאואיזומר בהקרנת פישר, כך שקבוצת האמינים ממוקמת בצד שמאל של הנוסחה [מקור].
חוקרים מצביעים על כך שחומצות האמינו ככל הנראה מאז ומעולם שימשו לעיגון קרומים, ממברנות למבני RNA: "אפשר לראות למשל : DNA ו-RNA בחיידקים ובמיטוכונדריה כשהם תמיד מחוברים מבפנים לממברנה (דופן התא).' רוב החוקרים חושבים שזו הבריאה ומה שהיה מתרחש לפני כ 4 מיליארד שנים ב'עולם RNA', שבו מולקולות ה-RNA היו המשכפלות העצמיות הראשונות, כמו גם מי שביצע את התפקיד הקטליטי שממלאים חלבונים היום [מקור].
לסיכום – חלבונים הם מקרומולקולות חיוניות הממלאות תפקיד חיוני במבנה ובתפקוד של תאים. אבני הבניין המרכיבות את המולקולות המורכבות הללו מכונות חומצות אמינו. הגוף שלנו מייצר בעצמו חלק מחומצות האמינו ואחרות אנו מקבלים מהמזון שאנו אוכלים. בין חומצות האמינו השונות, קיימות 20 שמשמעותיות במיוחד להרכבת חלבון בגוף. מאמר זה מתעמק בחשיבותן של חומצות אמינו חיוניות וגם חומצות אמינו לא חיוניות תקבלנה התייחסות בהקשר לסינתזת חלבונים, כמו גם השפעה של הרכב חומצות אמינו אלו על היעילות של תהליך ביולוגי בסיסי זה או אחר [מקור].
תרכובות אורגניות מסוג החומצות אמינו נדרשות כדי לשמור על ההומאוסטזיס בגופנו, אך הן אינן מסוגלות לייצור עצמי. זו הסיבה שאנו חייבים להכיר את מקורותיהן: טף, בשמו המלא בן-חילף טֵף [מקור] פולי סויה, זרעי כוסמת ירוקה… ממקורות חיצוניים, מהתזונה אנחנו מעניקים בצורה הוגנת, מתאימה יחד עם ארוחות מאוזנות כראוי ובצורה של מאכלים נאותים, יצירתיים ומאוד טעימים את הנדרשות הללו. קבוצה זו של חומצות אמינו כוללת:
ליזין – חומצת אמינו אנטי וירוס המשפרת חסינות;
מתיונין, השולט בייצור הורמון הגדילה; התפרסמה כחלק ממעגל ההומוציסטאין.
תראונין Threonine, היא חומצת אמינו שאחראית על תחזוקה תקינה של לחות העור ותפקוד תקין של מערכת העצבים; התראונין לוקחת חלק עיקרי בחלבונים מבניים כגון קולגן ואלסטין, שהם מרכיבים חשובים שלרקמת החיבור גם של העור. כמו כן החומצה האמינית תראונין ממלאת תפקיד בחילוף החומרים של השומן ובהפעלת מערכת החיסון [מקור].
במקרים של הפרעת שליטה בשרירים המאופינות על ידי תנועות לא רצוניות ומתיחות שרירים (ספסטיות), טרשת נפוצה (MS), הפרעות תורשתיות המסומנות על ידי חולשה ונוקשות ברגליים (פאראזיס ספסטי משפחתי או FSP), ומחלת לו גריג. (טרשת צדדית אמיוטרופית או ALS), ישנה נטיה להמליץ על התראונין כתוסף מזון.
תראונין: גליצין. חומצת האמינו גליצין נודעה כמי שיכולה לעכב את הנוירוטרנסמיטור – מוליך עצבי [הוא מולקולה המשתחררת מתא עצב (נוירון) אל רווח צר שלפני תא המטרה במוח [מקור].]]. נושא זה מאוד חשוב במקרים בהם יש צורך לשפר את השליטה על התפקוד המוטורי שבמוח ובחוט השדרה. ניסיונות מוקדמים להגביר את ריכוזי הגליצין במערכת העצבים המרכזית נכשלו. גם מתן מינונים גדולים של גליצין באופן היקפי נכשלו. מסתבר שההובלה של חומצת אמינו זו (גליצין) על פני BBB- Blood-Brain Barrier מחסום דם־מוח גרועה מאוד. הגליצין לא מגיעה ליעד הנדרש במוח – החוקרים, Maher and Wurtman (1980) מצאו דרך לפתור את הבעיה. מתן
תראונין מעלה את ריכוזי הגליצין המרכזיים במוח
– ע"פ מחקר בחיות מעבדה. כאשר החליטו לתת תראונין Threonine גם לחולים עם ספסטיות שהוזכרה למעלה נמצא שהתראונין משפיע גם על גוף האדם בצורה דומה ויעילה (מקור1, מקור2, מקור3]. נכון לעכשיו, לתראונין יש משום מה, מעמד של 'סם יתום' במינהל המזון והתרופות.
גליצין – Glycine; הגוף שלנו מייצר את הגליצין מחומצות האמינו סרין – Serine, תראונין – Threonine ומכולין. גליצין נמצאת בריכוז גבוה בקולגן – חלבון מבני אשר נמצא בעור, שרירים, גידים וברצועות. הכמות המיוצרת בגוף אינה מספיקה לשלם ייצור תקין של סיבי קולגן ולשם כך אנו תלויים באספקת גליצין מהמזון. לגליצין יש תפקיד במוח, בחוט השדרה וברטינה, כנוירוטרנסמיטר – מעביר עצבי במוח. גליצין היא זו שגורמת להפסקת התשדורת העצבית בגזע המוח ובחוט השדרה על ידי השפעה על פתיחת תעלות כלור בתאי העצב. ואילו בקליפת המוח – הקורטקס, יש לגליצין השפעה מעוררת. סינתזת סרין
האנזים סרין הידרוקסי מתילטרספראז – SHMT Serine hydroxymethyltransferase מבצע תגובה דו כיוונית בה גליצין וסרין מומרות אחת לשניה. לתגובה זו נדרשת נגזרת שלחומצה פולית (B9, פולאט), טטרהידרופולאט – Tetrahydrofolate וכן נגזרת של ויטמין B6 – פירדוקסל פוספט – pyridoxal
Phosphate [מקור].
הערה –ויטמין B9 – מוכרת צורתו חומצה פולית זו הצורה שנמצאת באופן טבעי בירקות: עדשים, חומוס חסה, כרוב, מנגולד, ברוקולי, כרובית, עלי חרדל ורוקט, במיה מבושלת, אפונה, ושעועית ירוקה גם תפוחי אדמה חיים. בפירות תותים ובכל פירות ההדר. מכונה ויטמיןB9. פולאט מתפקד כקו-אנזים או קו-סובסטרט בהעברות פחמן בודד בסינתזה של חומצות גרעין (DNA ו-RNA) ומטבוליזם של חומצות אמינו [מקור1, מקור2, מקור3] פולאט וחומצה פולית
פולאט הוא ויטמין B הקיים בצורתו המופחתת (פולאט) או בצורה מחומצנת (חומצה פולית). כאשר משתמשים בפולאט במאמר בדרך כלל מתייחסים לצורה המופחתת, לא לויטמין עצמו. בנוסף חומצה פולית בהבדל מהפולאט חומצה פולית קיימת תמיד כמונוגלוטמט, כלומר היא מכילה רק גלוטמט אחד בעוד הפולאט פוליגלוטמט כלומר נמצאים בו יותר מ-1 גלוטמט בזנב [מקור]. כשממשיגים חומצה פולית מתייחסת לצורה הסינתטית, למוצר תעשייתי שנמכר כתוסף מזון, בעוד הפולאט הוא הויטמין בצורתו הטבעית. היא גם יציבה יותר ושורדנית. פולאט במזון תורם לצרכים התזונתיים שלנו הרבה מעבר לתוסף הסינטטי ע"פ מחקרים [מקור1, מקור2, מקור3] הצורה העיקרית של הפולאט (חומצה פולית) בפלזמה היא 5-MTHF. אחת התגובות החשובות ביותר התלויות בפולאט היא ההמרה של הומוציסטאין למתיונין בסינתזה של S-adenosyl-methionine, תורם מתיל חשוב. תגובה נוספת תלוית פולאט, המתילציה של deoxyuridylate ל-thymidylate ביצירת DNA, הפולאט נדרש לחלוקת תאים תקינה. פגיעה בתגובה זו מתחילה תהליך שעלול להוביל לאנמיה מגלובלסטית, אחד מסימני ההיכר של מחסור בפולאט ולא הוכח שהתוסף חומצה פולית מסייע להחלמתה. פולאט ממקור טבעי נספג היטב אבל בישול המזון עלולים לפגוע בערכיו ולהוריד משמעותית את ספיגתו והעברתו לצרכי הגוף. רמות נמוכות בגוף של פולאט וכן של חומצה פולית גורמות לעלייה ברמות חומר רעיל ששמו הומוציסטאין. חומצת האמינו הומוציסטאין, נוצרת בגוף כתוצאה מדה-מתילציה של מתיונין [מקור]. אחד המסלולים המטבוליים של הומוציסטאין, עוד על נושא זה כאן, הוא מסלול הטרנס-סולפורציה, שמייצר בסופו ציסטאין, כאשר בשלב ביניים נוצר ציסטאטיונין לאחר מעורבות של האנזים CBS או cysthationine beta synthase, וא חומר ייחודי שדרוש לו (לאנזים) על מנת לזרז את התהליך מה שמכונה -כקו-פקטור והוא במקרה זה PLP כלומר לוויטמין B6 המכונה גם פירדוקסין [מקור]. לסיום פולאט מסונתז (מיוצר בייצור עצמי) באדם על ידי המיקרוביוטה של המעי הגס והוא יכול להיספג על פני המעי הגס, אם כי לשם יצירת הפולאט – חומצה פולית במעי הגס דרושה נטילה של פסיליום (סיב תזונה) [מקור].
לאוצין, שתפקידה העיקרי הוא לשלוט ברמת הקורטיזול המופרש ורמות הסוכר וכן לתמוך בריפוי פצעים;
איזולאוצין – חומצת אמינו שלוקחת חלק בתהליכי חילוף החומרים בשרירים, תוך התמקדות מיוחדת ברקמות השריר;
Valine, התומכת בהתאוששות שרירים ובהסרה של רקמת שומן עודפת; כמו חן חומצת האמניו ולין מסייעת לעורר צמיחת שרירים והתחדשות והיא מעורבת בייצור אנרגיה [מקור]
טריפטופן (Tryptophan), מבשר סרוטונין, שנועד להגביר את איכות השינה, לשפר את המצב הפיזי והנפשי ולשלוט בתיאבון; הגוף משתמש בטריפטופן (פולי סויה) כדי לעזור לייצור מלטונין וסרוטונין. מלטונין עוזר לווסת את מחזור השינה-ערות, וסרוטונין נחשב כמסייע בוויסות התיאבון, השינה, מצב הרוח והכאב. [מקור].
פנילאלנין (Phenylalanine), בהיותו מבשר להורמונים רבים החשובים לגוף האדם, כולל הנוירוטרנסמיטורים: טירוזין, דופמין, אפינפרין ונוראדרנלין [מקור]. במקרים בהם נוכח מצב גנטי הנקרא פנילקטונוריה (phenylketonuria – PKU) מזהים היא שגיאה בחילוף החומרים שגורמת לירידה בחילוף החומרים של חומצת האמינו פנילאלנין. דרוש שינוי תזונה ייחודי כדי להתגבר על ההפרעה הגנטית הזו. פנילאלנין חסר עלול לגרום למוגבלות אינטלקטואלית, נזק מוחי, התקפים, ובעיות עור ואחרות.
הקטגוריה האחרת כוללת חומצות אמינו אנדוגניות, אשר מסונתזות באופן קבוע בתוך גוף האדם, כך שהביקוש להן קיים, אבל הוא לא דורש מאמץ מאיתנו. הוא מכוסה באופן אוטונומי ומסור על ידי הגוף. קבוצה זו כוללות:
גליצין, שהוזכר לעיל
אלנין – חומצת אמינו האחראית על נשיאת גלוקוז לתאי דם אדומים ולמוח; חומצת האמינו פנילאלנין היא נגזרת של אלנין. אלנין נוצרת בגוף מחומצת אמינו אחרת – חומצה גלוטמית – בתגובת טרנסאמינציה (ניתוק קבוצת אמין). אלנין מעורבת בחילוף החומרים של סוכר וחומצה, מגבירה את חסינות הגוף ומספקת אנרגיה לרקמת השריר, המוח ומערכת העצבים המרכזית [מקור].
חומצה אספרטית או אספרטאט Asp המשפרת את התפקודים הקוגניטיביים ואת יכולת הריכוז; [מקור]. חומצה אספרטית מעודדת ייצור נוגדנים התומכים בתפקוד מערכת החיסון של הגוף [מקור].
אספרגין, התומכת בתהליכים רבים כגון למידה, שינון או שיפור ריכוז אספרגין הייתה חומצת האמינו הראשונה שנתגלתה, בשנת 1806. היא מוצתה לראשונה מצמח האספרגוס, ומכאן שמה. אספרגין מחליף עם חומצות אמינו חוץ-תאיות – לאחרונה נמצא כי רמות אספרגין תוך תאי מווסתות את הספיגה של סרין, ארגינין והיסטידין שנמצאות מחוץ לתא [מקור]. וויסות אספרגין של ספיגת סרין משפיע על חילוף החומרים של סרין וסינתזת נוקלאוטידים (קבוצה של תרכובות אורגניות), מה שמצביע על כך שאספרגין מעורבת בתיאום סינתזת חלבון ונוקלאוטיד [מקור]. בנוסף נמצא כי במערכת הסלולרית פועלת שמירה על רמות אספרגין תוך תאי והיא גורלית לצמיחת תאי סרטן. החוקרים מלמדים כי אספרגין היא מווסת חשוב של הומאוסטזיס של חומצות אמינו של תאי סרטן, מטבוליזם אנבולי וריבוי [מקור].
רוצה לומר כי נראה שלתאים סרטניים יש ביקוש גבוה לאספרגין יוצא מכך שצום מאספרגין יכול לשמש כתרופה לחולי סרטן.
כמו כן נתגלה כי מזונות המכילים אספרגין ומחוממים לטמפרטורה גבוהה מ-125 מעלות צלזיוס, הופכים, עקב תגובת מייאר עם סוכר מחזר לאקרילאמיד, חומר מסרטן לבני אדם לכן יש שמזהירים מחימום יתר של אספרגוס.
חומצה גלוטמית (המגן הגדול על בריאות האדם), הופכת לגלוטמין כאשר היא מגיבה עם אמוניה. התומכת בתהליכי עיכול, מפחיתה את תחושת העייפות ותומכת בזיכרון [מקור]. חומצה גלוטמית קשורה גם בהפחתת לחץ הדם [מקור].
להרכב חומצות האמינו בחלבונים יש השפעה עמוקה על היעילות והאפקטיביות של סינתזת חלבונים. רצפי חומצות אמינו שונים קובעים את הקיפול והיציבות של חלבונים (Protein Folding). הוא תהליך שבו נוצר מבנה תלת-ממדי בחלבון, לאחר תהליך התרגום. בסופו של דבר הן שמשפיעות גם על פעילותם הביולוגית. נושא שמוביל לתזונה רעלנית, חסרה במרכיבים חשובים, לחוסר איזון ברמות חומצות האמינו ולמה שעלול להוביל לקיפול שגוי של חלבון, הצטברות והתפתחות של מחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון, אי-ספיקת כליות ויתר לחץ דם, יתר הומוציאסטין ומחסור בויטמינים. תפריט תזונה נכונה הוא הדרך לשמירה על הרכב המזון ובמקרה שלפנינו על חומצות אמינו אופטימלי חיונית, ובהמשך לסינתזת חלבון תקינה ולתפקוד תאי מדוייק. לדוגמה, ההפרעה הגנטית פנילקטונוריה (PKU) נובעת מחוסר יכולת לבצע חילוף חומרים של חומצת האמינו פנילאלנין (Phenylalanine), מה שמוביל להצטברות של תוצרי לוואי רעילים שעלולים לפגוע בתפקוד המוח. נושא זה מעלה את נושא התזונה מחלת אלצהיימר נוכח שיבושים אפשריים במחסור בנוטריאנטים או בהרכב חומצות אמינו אשר מוביל ועלול להוביל להשלכות חמורות על הבריאות שלנו ועל איכות החיים ואורכם כשסינתזת החלבון ומזון השמירה על תפקוד הגוף והבריאות הכללית מאחוריו.
למאמרי
- להחלים מפרקינסון ומאלצהיימר
- מדללי דם טבעיים – חומרים אנטי-תרומבוטיים: נאטוקינאז, ויטמין E, פלפל קאיין, כורכום, קינמון, וספורט מאפשרים טיפול בנוזלי הדם ללא תרופות.
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- טיפולים מבוססי רירית לזיהומים נגיפיים וחיידקיים
מושג כללי על המבנה של חומצות האמינו השונות יכול לשמש אותנו בזיהויין כחומצות אמינו. אלו מבנים כימיים, דומים שהכרות עמם יכולה לשפר את הבנתנו בנושא המרתק הזה מבחינה כימית, רפואית ולהשתמש בהן לתהליכי החלמה. צורה פיזית של חומצות אמינו היא בדרך כלל מוצק גבישי בעל טעם מתוק. המסיסות שלהם במים טובה, אבל הם לא מתמוססים בממיסים אורגניים. נקודות ההיתוך שלהם גבוהות יחסית. האופי הכימי של חומצות אמינו הוא אמפוטרי מכיוון שהן מכילות קבוצת COOH חומצית וקבוצת NH2 בסיסית [מקור]. (תכונה של חומרים, מולקולות או יונים המגיבים הן כחומצה והן כבסיס [מקור].), כאשר קבוצת האמינו (-NH2) וקבוצת הקרבוקסיל (-COOH) נמצאת בסביבה בסיסית, קבוצת הקרבוקסיל יכולה לתרום פרוטון (H+) ולפעול כחומצה, בעוד שקבוצת האמינו יכולה לקבל פרוטון ולפעול כבסיס. לעומת זאת, בסביבה חומצית, קבוצת האמינו יכולה לתרום פרוטון ולפעול כחומצה, בעוד שקבוצת הקרבוקסיל יכולה לקבל פרוטון ולפעול כבסיס.
גמישותן של קבוצת האמינו היא טבען
– יכולת זו של הגמישות בחומצות אמינו מאפשר להן להיות היסוד הטבעי ביותר ולעבור תגובות הכוללות גם תגובות חומצה-בסיס ויכולות ליצור צוויטריון (zwitterion – מכונות גם יון דיפולארי) שהן מולקולות עם מטען חיובי ושלילי כאחד, הנובעות מהעברה פנימית של פרוטון בין קבוצות האמינו והקרבוקסיל. בנוסף לכך התגובה של התמיסות המימיות שלהן היא ניטרלית. היפרדות או ניתוק (דיסוציאציה) מייצרת יונים כפולים, שהם התוצאה של נטרול קבוצת האמינים הבסיסית עם רדיקל קרבוקסיל. שינוי זה גורם לייצור מלח אמוניום פנימי (ammonium salt) המציג את שני המטענים: חיובי ושלילי. כשהכמויות שלהם שוות [מקור].
לסיכום חומצות אמינו מאוד גמישות והן יכולות להתקיים כקטיון או כאניון, בהתאם לסביבה שבה הן מתנתקות. עבור תגובות חומציות, קבוצת הקרבוקסיל אינה מתנתקת ולחומצת האמינו יש מטען חיובי. בסביבה בסיסית, התגובות עוברות לייצור יון שלילי [מקור].
כמעט כל אורגניזם על הפלנטה שלנו משתמש באותו קוד DNA. לכולם אותו הסוג של מסלולי סינתזה ופירוק ידועים מוכרים לנו היום.
"אתה רואה את אותן חומצות אמינו בכל אורגניזם, מבני אדם דרך חיידקים ועד ארכיאה, וזה בגלל שכל הדברים על פני כדור הארץ מחוברים דרך עץ החיים הזה שיש לו מקור, אורגניזם שהיה האב הקדמון לכל היצורים החיים", אמר. סטיבן פריד, כימאי ג'ונס הופקינס שהוביל את שאלת המחקר: מדוע האב הקדמון קיבל את חומצות האמינו שגופנו נושא כיום [מקור]. אבל ובניגוד למודל הפשוט שמוצג בבתי ספר, על-ידי קבוצה מסיונרית רבת כוח – בו החלבונים נוצרים מחומצות אמינו בלתי ניתנות לשינוי ואז הן מתפרקות בחזרה לאותן חומצות אמינו, במציאות חומצות אמינו חדשות כן נוצרות כל הזמן והן עוברות עוברות שינוי, והן גם מתפרקות כל הזמן. האמת שונה והספק קם ושואל בכל זאת האם נשארה אפילו חומצת אמינו קדמונית אחת?
באופן כללי חומצות אמינו הן מקרומולקולות בעלות שני צדדים. כל חומצת אמינו נבדלת רק לפי קבוצת הצד שלה (קבוצת α-amine וקבוצת R, שמכונה לפעמים גם שרשרת צדדית) כנראה באיור למטה – בעיגול האדום זו קבוצת הצד [מקור]: חומצה, וקבוצה עם אטום חנקן שמכונה "אמין" נמצאת תמיד מצד שני למשל, במרובע הכחול – שבאיור למטה. חנקן אמינו מהווה כ-16% ממשקל החלבונים. נמצא למשל בקריאטין. (וקריאטין מורכב משלוש חומצות אמינו – ארגינין, מתיאוצין וגליצין).[מקור]. בין ה"אמין'' והחומצה נמצא מעין זנב שמשתנה מחומצה אחת לאחרת, והוא נקרא "שְיָיר".
למאמרי
- הטף – חלבון מושלם מהצומח. מזין, בריא ולא משמין
- (Gln) -המגן הגדול על בריאות האדם – כל מה שחשוב לדעת
- צום חי – הוא תרופה טבעית, מדויקת שמחלימה אותך
- ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?
- התכנית לשיקום הכליות – כאן.
- מכתב תודה ממחלימת כליות בתוך ארבעה חודשים.
- אי ספיקת כליות – אילוף הכליות הסוררות
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- להחלים מסוכרת ואי ספיקת כליות
- למה חולים שנוטלים כדורים להפחתת לחץ דם גבוה, יגיעו בוודאות לדיאליזה
הערה: מערכת ה-D וה-L נקראת על שם הדקסטר הלטיני ו-laevus, שמתורגם לשמאל ולימין. ההקצאה של D ו-L משמשת להבחין בין שתי מולקולות המתייחסות זו לזו ביחס להחזר; כאשר מולקולה אחת היא תמונת מראה של השנייה. סוגים אלה של מולקולות מכונים כיראליות מסיבה זו, ושני הזוגות נקראים אננטיומרים. איזומרי D ו-L חשובים בפרמקולוגיה [מקור], שכן לצורות כיראליות של מולקולות (אלה של איזומר L או D בלבד עבור אותה מולקולה) יש השפעות פיזיולוגיות שונות. מסיבה זו, כעת ניתן לייצר את האיזומרים באופן סלקטיבי. זה מאפשר קשת שיווק רחבה לתרופות המכילות מולקולות כיראליות בצורה ממוקדת שמשכנעת מיליונים ליטול אותן.
לכל חומצת אמינו יש קבוצת α–קרבוקסיל, קבוצת α–אמינו ראשונית ושרשרת צדית או קבוצה צדדית פחמימנית שמסומנת באות R [מקור]. בניגוד לחומצות אמינו אחרות, לפרולין (תוצר של גלוטמין) יש קבוצת אמינו משנית. השרשרת הצדדית משתנה מחומצת אמינו אחת לאחרת. ככלל כל חומצת אמינו נבדלת רק לפי קבוצת הצד שלה, למעלה באיור מסומנת קבומצת הצד בעיגול אדום. מבחינה תזונתית, חומצות אמינו מחולקות ל-3 קבוצות – חיוניות, לא חיוניות וחצי חיוניות. חומצות אמינו חיוניות למחצה מסונתזות על ידי הגוף אך מוגדרות חיוניות בתקופות של מחסור.
חומצות אמינו חיוניות ולא חיוניות
חומצות אמינו חיוניות ולא חיוניות זו המשגה חדשה יחסית ככל הנראה משנת 1957. לראשונה נמצא ודווח במחקרי תזונה בתחילת שנות ה-1900 (1913) על נושא חומצות האמינו. במשך מאות שנים המזון שלנו נחקר ועורר עניין, שימש כתרופה, אבל, מדע התזונה המודרני לתדהמתנו צעיר. הוויטמין הראשון למשל בודד והוגדר מבחינה כימית רק בשנת 1926, לפני פחות מ-100 שנים, נושא המזון חשף מחלות של מחסור ברכיב תזונתי בודד – ויטמינים. מחלות מורכבות שאינן מדבקות, כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת, השמנת יתר וסרטן, נקשרו מאז בתזונה וכל נושא רפואת הפולשניים: חידקים, פטריות, חומרי עקיצה דעך. המחצית הראשונה של המאה ה-20 הייתה בהחלט הבמה של מזון כתרופה בה זיהוי וסינתזה של רבים מהוויטמינים והמינרלים החיוניים הידועים שהובילו לתעשיה חדשה שתוצאותיה האמיתיות לא ממש ברורות. האם השימוש בתעשיית הויטמינים למשל הציל מי מחולי – המחסור התזונתי ממשיך להיות מואץ במהלך שניים או שלושה העשורים האחרונים ובמיוחד לאחר שנת 2000. אבל הנושא של תפריטי תזונה כתרופה כמעט שלא מגיע לתודעת הציבור הגם שתוצאותיו בנושא ההחלמה מפעימות ומעוררות השראה. קאזימיר פונק (Casimir Funk) ב-1913 הגה רעיון של "אמין חיוני" במזון, אלא שהגילוי בסופו של דבר הצביע על ויטמינים, או ליתר דיוק על ויטמין C נושא שאושר רק בשנת 1932. (קאזימיר פונק היה ביוכימאי פולני שפעל גם בבמכון פסטר בפריז, צרפת והיה ככל הנראה ראשון שגיבש את מושג הוויטמינים בפרסום כתבה רפואית בולטת ב-1912 [מקור]. הוא הצביע למעשה על ה-תיאמין ויטמין B1 [מקור], בו משתמשים כיום להגנת חולי כליה מהצלבת איברים שמסכנת את חייהם.) מחקר של רוז (Rose) שפורסם רק ב-1957 מצא שגוף האדם יכול להישאר באיזון חנקן גם רק עם תזונה של 8 חומצות אמינו בלבד.[מקור1, מקור2]. 8 חומצות אמינו אלו פרצו לתודעה. הקבוצה של השמונה היו הקבוצה הראשונית שסווגה כחיוניות או הכרחיות. מחקרי התפריט קדמו לכך תזונה מחלימה ככבה בתקופת הֵרְבֵרט מקגולפין שֶלְטוֹן (Herbert McGolfin Shelton (1895 – 1985) אבל בתוך המעבדה החל חקר המזון כתרופה רק כשסיפק קרקע למכירת תוספים למעשה ומאז ולאחר מכן דייקו המדענים בנושא חומצות אמינו חיוניות. מחקרי האכלה שלאחר מכן עם חומצות אמינו מטוהרות אפשרו למדענים לאתר במדויק חומצות אמינו חיוניות. מחקרים אלו גילו כי הסרת חומצות אמינו חיוניות בודדות מהתזונה הובילה לפגיעה בגדילה או לשיבוש מאזן החנקן בנבדקים. מחקר נוסף מצא כי חומצות אמינו מסוימות חיוניות באופן מותנה, בהתאם למצב המטבולי הכללי של הנבדק. לדוגמה, למרות שמבוגר בריא עשוי לסנתז טירוזין מפנילאלנין, ייתכן שילד צעיר לא פיתח את האנזים הנדרש (פנילאלנין הידרוקסילאז) לביצוע סינתזה זו. לכן, במקרה הילד הגוף לא יוכל לסנתז טירוזין מפנילאלנין, מה שהופך את טירוזין לחומצת אמינו חיונית בנסיבות אלה. מושג זה מופיע גם במצבי מחלה שונים.
סטיות בתפריט התזונה גם של מבוגר בריא עשויות להציב את הגוף במצב מטבולי הדורש יותר מחומצות האמינו החיוניות הסטנדרטיות כדי לשמור על מאזן החנקן. בדרך כלל, היחס האופטימלי בין חומצות אמינו חיוניות ולא חיוניות דורש איזון התלוי בדרישות פיזיולוגיות השונות בין אנשים. מציאת היחס האופטימלי של חומצות אמינו בתזונה פרנטרלית הכוללת למחלות כבד או כליות היא דוגמה מצוינת למצבים פיזיולוגיים שונים הדורשים צריכת תזונה שונה ומאוד מדוייקת בה על החלבון להיות מותאם בדייקנות לרמת החולי והמצב הכולל. לכן, המונחים חומצות אמינו חיוניות ולא חיוניות עלולים להטעות שכן כל חומצות האמינו עשויות להיות נחוצות כדי להבטיח בריאות מיטבית מסביר פרופ' Michael J. Lopez מAugusta Un., Medical College of Georgia [מקור] ומוסיף כי
מטבוליזם לקוי של חומצות אמינו קשור למחלות אנושיות שונות, כולל פנילקטונוריה, טירוזינמיה, הומוציסטינוריה, היפרגליקינמיה לא קטוטית ומחלת שתן, אי ספיקת כליות, ויתר לחץ דם.
[מקור1, מקור2, מקור3, מקור4, מקור5, מקור6].
קוושיורקור ומראסמוס – מחלות שקשורות בחוסר חומצות אמינו
קוואשיורקור היא סוג של תת תזונה המאופיינת בבצקת היקפית, קילוף עור יבש עם היפרקרטוזיס והיפרפיגמנטציה, מיימת, תפקוד לקוי של הכבד, חסכים חיסוניים, אנמיה והרכב חלבון שריר ללא שינוי יחסית. המחלות נובעות מתזונה שאינה מספקת חלבון אך מספקת פחמימות.
מראסמוס הוא סוג של תת תזונה המאופיינת בבזבוז שנגרם כתוצאה מצריכת חלבון וקלוריות לא מספקת [מקור].
כיצד נוצרו חומצות האמינו הפרוטאוגניות (יוצרות החלבון) על פני כדור הארץ?
שבו החוקרים ושאלו את שאלת הבראשית זה הקבועה של המאמינים הנאמנים לבריאה הניסוי המפורסם של מילר-אורי (The Miller–Urey experiment) משנת 1952 הראה שבעזרת ניצוצות חשמליים המדמים כנראה ברקים, שנאמר בראשית ברא את הברקים, תרכובות פשוטות כמו מים, מתאן, אמוניה ומימן יווצרו חומצות אמינו שונות [מקור]. עוד נמצא כי הן נמצאות גם במטאוריטים למשל במטאוריט מורצ'יסון (צילום למטה).
חקר חומצות האמינו ממלא את הדמיון של כולם. מדובר במפתח לחיים עצמם שמגיע עד לרמה האטומית [מקור]. פרס נובל לכימיה לשנת 2009 היה הפרס השלישי בסדרה של פרסים שהציגו תפקוד בפועל וברמת האטום, כיצד קוד ה-DNA הפשוט מנחה לא רק את צבע העיניים והשיער אלא גם מחשבות ודיבור. תחילה בשנת 1962, כאשר ג'יימס ווטסון, פרנסיס קריק ומוריס וילקינס הציגו מודל אטומי של מולקולת ה-DNA הדו-גדילית. אחריהם בשנת-2006 רוג'ר ד' קורנברג לימד את האנושות על מבני רנטגן המסבירים כיצד מעתיקים מידע למולקולת ה-RNA שליח ובמאמר זה אנחנו מזכירים את הריבוזום העברון הזעיר והמורכב שמתרגם מידע גנטי העובר מדור לדור לפעולה.
חומצות אמינו חיוניות הן אבני יסוד הכרחיות להשגה מבחוץ.
אלו מרכיבים שהגוף אינו מסוגל לסנתז אותן בעצמו.
באמצעות התזונה (הכוסמת הירוקה פולי תורמוס, פולי סויה, עדשה תרבותית, שעועית, חומוס, פול, Mycoprotein (Quorn) ואפונה גם גרגרי האמרנט (Amaranth), קינואה, ספירולינה, זרעי המפ, טף, צ'יאה, ואפילו שמרים תזונתיים.), הן מגיעות אל הגוף והן בהחלט אחד הדברים היותר חיוניים לבריאות האדם.
כאשר חלבונים עוברים סינתזה, חומצות אמינו חיוניות משמשות כאבני היסוד.
הן מקשרות ומאפשרות יצירת שרשראות פוליפפטידים. כלומר החלבון הוא שרשרת של חומצות אמינו שמחוברות ביניהן בקשר שנקרא "אמיד". הקשר הזה נוצר על ידי הריבוזום – מפעל תאי האחראי ליצור חלבונים מנגנון ייצור החלבונים של התא בהנחיה של החומר הגנטי שבגרעין – בין צד האמין של חומצת אמינו אחת לצד החומצה של חומצת אמינו שנייה. כדי לבנות חלבון הריבוזום חייב להיקשר למולקולת ה-RNA שליח. בריבוזום יש מעין מגרעת שבתוכה מולקולת ה-RNA מושחלת, והריבוזום מתחילה לנוע לאורכה של המולקולה הזו. המידע לגבי החלבון אותו יש לבנות מגיע מה DNA – החומר הגנטי – ספר ההפעלות הסודי שעובר מדור דור – ע"י שליח. השליח נקרא messenger RNA, או RNA שליח, והוא בנוי מחומצה ריבונוקלאית ובה העתק מעט שונה של מקטע ה-DNA המכיל את ההנחיות הפעולה או ההוראות ליצירת החלבון [מקור]. לתהליך הזה קוראים החוקרים תרגום. הריבוזום בשלב התרגום הופך את הקוד הגנטי (הנחיות הסוד לפעולה) המשועתק (שהועתקו) לחומצות אמינו, שהן אבני היסוד המרכיבות את כל החלבונים. חומצות האמינו נפעלות מיד ונקשרות ביניהן ויוצרות את החלבון המוגמר שנקבע. התהליך הזה מתרחש במהירות כך שבכל שנייה נקשרות כ-20 חומצות אמינו.
מקור שמו של הריבוזום הוא הלחם (חיבור) המשגה שמגיעה מהמילים "ריבו" מהחומצה הריבונוקלאית ו "זום" מהמילה soma שפירושה ביוונית גוף. בסופו של דבר נוצרת שרשרת כזאת, לפני שהיא מתקפלת למבנה של חלבון, נקראת פפטיד. בנוסף הוכח שמטענים חשמליים ממלאים תפקיד חשוב בקישור בין חלבונים למולקולות DNA ו-RNA. לגוף יכולות רבות ביניהן לייצר חומצות אמינו (מכאן שמן לא חיוניות). חומצות אמינו אלו ממלאות תפקיד מפתח בשמירה על שלמות התהליכים התאיים. בנוסף, חומצות אמינו לא חיוניות מעורבות בתגובות אנזימטיות המניעות מסלולים מטבוליים שונים בגוף. לדוגמה, גלוטמין (מונוסודיום גלוטמט), אשר חיונית לתפקוד החיסוני של גוף האדם ומשמשת כמבשר לסינתזה של נוקלאוטידים (קבוצה של תרכובות אורגניות). הבנת הדרך בה חלבונים בונים את התא נזקפת גם לכלת פרס נובל הישראלית פרופסור עדה יונת ממכון וויצמן. בשנת 1995 הציגה פרופסור יונת לראשונה ממצאים שקשורים בריבוזום בכנס קריסטלוגרפי ובשנים 1999 ו2000 התפרסמו מספר מאמרים פרי עטה שסיפקו את פרטי המבנה של הריבוזום ותת יחידותיו, שעד אז לא היו ידועות, ברזולוציה גבוה במיוחד [מקור] פרופסור עדה יונת ממכון וויצמן, פרופסור ווונקטרמן רמאקרישנן (Venkatraman Ramakrishnan) מאוניברסיטת קיימברידג'’ בבריטניה ופרופסור תומס שטייץ (Thomas A. Steitz) מאוניברסיטת ייל בארצות הברית זכו בפרס נובל לכימיה שנת 2009 בזכות תרומתם החשובה להבנת הדרך בה חלבונים בונים את התא באמצעות חומצות אמינו והריבוזום [מקור]. הם אלה שהצליחו לתת לנו מיפוי של הריבוזום – הוא אחת מהמכונות המורכבות ביותר של התא – ברמה האטומית. הריבוזום קורא את המידע ב-RNA שליח, ועל סמך מידע זה כנזכר למעלה הוא מייצר את החלבון הנדרש. מדענים מתייחסים לזה כתרגום. במהלך התרגום הזה, הגוף הופך שפה סודית ומסתורית של הפעלות – שפת DNA/RNA לשפת חלבונים, החיים מגיעים למורכבותם המלאה. המוגלובין, שמעביר חמצן מהריאות לשאר הגוף נוצר כך; אינסולין, השולט על רמת הסוכר בדם מתעורר לחיים על ידי הריבוזום; נוגדנים הלוכדים וירוסים חודרים קמים כך לתחייה; וגם קראטין, שבונה שיער וציפורניים [מקור]. מכאן אפשר להבין שריבוזומים לא רק שקיימים בכל התאים בכל היצורים החיים, מחיידקים ועד לבני אדם בלעדיהם אין חיים [מקור].
חלבונים יכולים להיות מסווגים כמלאים או לא שלמים. חלבונים מלאים (complete or incomplete) מספקים מזון שחייב להכיל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות ורק בתנאי זה הוא יכול להיות מקור חלבון מלא שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות החיוניות:
היסטידין – Histidine
איזולאוצין – Isoleucine
לאוצין – Leucine
ליזין – Lysine
מתיונין – Methionine
פנילאלנין – Phenylalanine
ת'רונין – Threonine
טריפטופן – Tryptophan
וָלין – Valine
כאשר מנת חלבון אינה מספקת את חומצת האמינו החיונית ליזין, המנה הזו תחשב כמנת חלבון לא שלם. ליזין חסרה בדגנים כמו אורז, כך שאורז אינו מספק מספיק מחומצת האמינו החיונית ליזין, הוא ייחשב כלא שלם. ליזין תיקרא במקרה זה חומצת האמינו המגבילה, מכיוון שאין מספיק ממנה כדי שהחלבון באורז יהיה חלבון שלם. יחד עם זה במקרים כמו בטיפולי החלמה ממחלת האנמיה יש למחסור בליזין השפעה חיובית עצומה – היסטונים (משפחת חלבונים) שמורכבים מחומצות האמינו ליזין (פולי תורמוס, פולי סויה, עדשה תרבותית, שעועית, חומוס, פול ואפונה), וארגינין (חומוס גרעיני דלעת, ואצות [מקור].), הם אבני היסוד והמרכיבים הבסיסיים ביותר של כרומטין, שמגן על החומר הגנטי שלנו. מעטפת זו של היסטונים אלה יכולים לשנות את תפקוד הגן ואופן הביטוי של הגן בכלל זה כשמדובר בגן הפגוע, באופן מיוחד הליזין במחסורו מעצים את ספיגת הארגינין שיכול לתקן את המצב – הוא עניינו של המבקש להחלים ממחלת האנמיה, שרופאי הממסד שרבים מאמינים שיעשו זאת מוצאים שאמונה לחוד ומציאות לחוד. שכן עוד על נושא מרתק זה במאמרי זרקור על הטרנספרין- כאן.
רוב החלבונים שמגיעים מקטניות שבין הצמחים הם חלבונים שלמים, שמשמשים בתהליכי ההחלמה. חלבונים טבעוניים כמו חלב סויה, נאטו וכוסמת ירוקה הם דוגמאות טובות לחלבונים מלאים. כולם יכולים להשלים את החסר –
כ-20,000 גנים ייחודיים המקודדים לחלבון אחראים לתשדירי הפעלה ופקודות בצע ליותר מ-100,000 חלבונים ייחודיים בגוף האדם [מקור]. למרות שמאות חומצות אמינו נמצאות בטבע, רק כ-20 נחוצות כדי באמת לסנתז את כל החלבונים הדרושים לתפקודו של גוף האדם וברוב צורות החיים האחרות. 20 חומצות אמינו אלו הן
אלנין, ארגינין, אספרגין, חומצה אספרטית, ציסטאין, חומצה גלוטמית, גלוטמין, גליצין, היסטידין, איזולאוצין, לאוצין, ליזין, מתיונין, פנילאלנין, פרולין, סרין, תריאונין, טריפטופן, ואלטירוס
סלנוציסטאין ופירוליזין הן חומצות אמינו שהתגלו לאחרונה
שתי חומצות אמינו- סלנוציסטאין ופירוליזין או פירוליסין – נחשפו לאחרונה. את שתיהן הגוף מייצר ובונה מהם ובעזרתן חלבונים לצרכיו. הסלנוציסטאין לא מופיעה ברוב החלבונים אלא רק במעט מאוד חלבונים ובאלו שהם בעלי מומחיות גבוהה במיוחד ומאוד חשובה. סלנוציסטאין מעודדת תיקון נזקים לתאי הגוף, כגון כוויות או פצעים, אחראית בתיקון נזקי חמצון (האנזים שנקרא גלוטתיון פרוקסידאז הופך חומר מחמצן חזק מאד בשם מימן על חמצני (הידוע בכינוי "מי חמצן" והוא מחמצן חזק יותר מכלור, כלור דו-חמצני ואשלגן פרמנגנט.) למים – לשם כך הוא משתמש בחלבון גלוטתיון כחומר מחזר. חלבון זה מכיל את חומצת האמינו – סלנוציסטאין – שהיא בעצם חומצת האמינו ציסטאין בה הוחלף אטום הגופרית באטום סלניום. סלניום, אם כן, חיוני והכרחי לכל היונקים המבקשים לתקן את נזקי החימצון [מקור]), כמו כן הסלנוציסטאין משתתפת בהגנה נגד קרינה וזיהומים, בניטרול רעלים ובהאטת הזדקנות התאים. הפירוליזין, מוגדרת גם חומצת האמינו ה-22, נמצאה בקרב חיידקים שנחשבים קדומים (ארכאונים) אשר מייצרים מתאן והחלבונים שמורכבים ממנה משמשים לתהליכי המרת אנרגיה. עוד בנושא זה אנזימים המכילים סלנוציסטאין, למשל, כוללים גלוטתיון פרוקסידאזות, טטריודוטירונין 5 'דיודינאזות, תרדוקסין רדוקטאזות, פורמט דהידרוגנזות, גליצין רדוקטאזות וסינתטאז סלנופוספט. חלבונים המכילים פירוליזין נדירים [מקור]. לאחרונה, מחקר גרמני הצליח לחשוף את המבנה של אנזים שנמצא כחיוני ליצירת חומצת האמיני הזו הפירולויזין. נמצא כי חומצת האמינו ליזין מומרת לתוצר ביניים בשם metyhlornithin וממנו ממשיך התהליך לפירוליזין [מקור]. לפירוליזין יש כמובן פונקציונליות ביולוגית, אבל לא בני אדם בגופנו היא לא משתלבת בסינתזת החלבון. כאשר מתורגמות, 22 חומצות אמינו אלו הן עשויות להשתנות גם באמצעות שינוי פוסט-תרגום כדי להוסיף גיוון נוסף ביצירת חלבונים [מקור].
רוב המצבים הפיזיולוגיים בגוף האדם הבוגר והבריא, מסתפקים בהחלט ב 9 חומצות האמינו והן למעשה חומצות האמינו החיוניות היחידות. עם זאת, חומצות אמינו כגון ארגינין והיסטידין [מקור] עשויות להיחשב מדי פעם חיוניות על תנאי, וזאת משום שהגוף אינו יכול לסנתז אותן בכמות מספקת במהלך תקופות פיזיולוגיות ספציפיות כמו בעת צמיחה או גדילה, הריון, בגיל ההתבגרות המינית או בתהליכי החלמה והתאוששות מטראומה [מקור].
לסיכום, 20 חומצות האמינו המעורבות בסינתזת חלבון, חיוניות ולא חיוניות, ממלאות תפקידים הכרחיים ביצירת חלבונים ותפקודם. חומצות אמינו חיוניות חייבות להתקבל דרך התזונה ולשמש כאבני הבניין לסינתזת חלבון, בעוד חומצות אמינו לא חיוניות תורמות למבנה החלבון ולתגובות אנזימטיות. הרכב חומצות האמינו בחלבונים משפיע באופן עמוק על קיפול החלבון (Protein Folding), היציבות והתפקוד הסלולרי הכולל. הבנת המשמעות של חומצות אמינו אלו חיונית להערכת המורכבות והחשיבות של סינתזת חלבון במערכות ביולוגיות.
חומצות האמינו של התעשיה
עיצוב חלבונים הוא תחום מחקר חדש יחסית. חלבונים מלאכותיים שמיוצרים במעבדה מעוררים עניין והשקעה כספית אדירה. בשונה מהחלבונים שמיוצרים בגופנו, בחלבונים מלאכותיים אנו יכולים לשלוט בעצמנו ברצף שלהם, ואולי אפילו לייצר אדם עם כנפיים [מקור].
לחם יחזקאל (Ezekiel bread)
לחם יחזקאל או "יחזקאל 4:9" (יחזקאל, פרק ד' פסוק ט') הוא להיט בריאות – לחם שנאפה על פי המתכון שמופיע בתנ"ך בנבואתו של יחזקאל הנביא, פרק ד' פסוק ט' – והרי לכם מתכון שהוכתב מפי האל ממש, למי שמאמין שיש לו טאבון או תנור אפיה.
"וְאַתָּה קַח לְךָ חִטִּין וּשְׂעֹרִים וּפוֹל וַעֲדָשִׁים וְדֹחַן וְכֻסְּמִים וְנָתַתָּה אוֹתָם בִּכְלִי אֶחָד וְעָשִׂיתָ אוֹתָם לְךָ לְלָחֶם".
השילוב הזה הוא המתכון היחיד שמופיע בתנ"ך הוא שילוב של דגנים מלאים וקטניות שהופך את לחם יחזקאל למצבור חשוב וחיוני של חלבון מלא. בארה"ב אפשר להשיג אותו בכל מכולת [מקור].
שתי פרוסות (68 גרם) של לחם יחזקאל מכילות 8 גרם ה מלא [מקור] .
מחקרים מצביעים על כך שהנבטה של דגנים וקטניות מגדילה את תכולת חומצות האמינו שלהם, במיוחד את תכולת חומצת האמינו ליזין, שהוזכרה לעיל.
הערה – במקרים שנדרש תוסף תזונה על מנת להגביר את המינון במזון כתרופה אין לתת תוסף ליזין במצבי אנמיה וטרנספרין נמוך או תיקון גנטי אחר שנושאו תיקון המעטפת – תיקון היסטין ומניעת מבנה כרומטין פתוח כמו במיאלומה נפוצה ובלימפומה שאינה הודג'קין, כי בזמן שאנו מבקשים את הטיפול של הארגינין בבעיה הליזין מפריע ועלול לפתוח את הכרומטין ולהשטיח או לרדד את חומת ההיסטונים. במצבים אלה יש צורך בתפריט דל ליזין ויתר בארגינין (הגם ששניהם מככבים באותן מנות חומוס – הגרגרים, נאטו, עדשים, וכוסמת ירוקה מונבטת) ליזין יונמך וארגינין או L–ארגינין יוגבר יוסף כתוסף מזון. יש לזכור כי ליזין וארגנין מתחרות בספיגה זו בזו ולהיפך [מקור].
מקס טוֹרֵס ניהל מאפייה בחנות מזון בריא (1964), בעיר קורונה שבדרום-קליפורניה.
לאחר שעיין בספר יחזקאל ונפעם מהפסוק שמעניק מתכון ללחם. מיהר להשיג את הרכיבים, הנביט אותם, ניסה כמה אפשרויות לגבי המינונים והכמויות והיחסים גם סילק את הדוחן לטובת הסויה – ובהמשך, לתדהמת כולם הצליח טורס להרכיב את לחם "יחזקאל 4:9", שהפך בתוך זמן קצר ללהיט בכל ארה"ב.
רכיבים:
40-80 גרם מחמצת מבצק מקמח מלא כלשהוא [מתכון]
10 גרם מלח
375 מ"ל מים
תערובת הקמחים: סה"כ כ – 500 גרם קמח בחלוקה שוויונית בין המרכיבים הבאים:
כ – 170 גרם קמח חיטה מלא, אם תצליחו להשיג עדיף קמח מ-2 זנים שונים של חיטה עתיקה.
כ – 85 גרם קמח שעורה מלא
כ – 85 גרם קמח שנטחן מגרגרי פול
כ – 85 גרם קמח שנטחן מעדשים
כ – 85 גרם דוחן. או פולי סויה כפי שממליץ טורס
הוראות הכנה:
- מוסיפים לקערה מחמצת, מלח ומים ולשים בתוך המים לפרוק המחמצת בעזרת כף היד.
- בקערה נפרדת מערבבים את הקמחים לתערובת אחידה. מוסיפים את תערובת הקמחים לקערה עם המחמצת.
- לשים לעיסה בצקית, מקפלים לגוש אחיד, ומכסים במגבת לחה.
- מחכים 20 עד 40 דקות, מוציאים את הבצק ומקפלים שוב ושוב עד שמתקבלים כ 12 קיפולים. (לא הופכים את הבצק, אלא מחזיקים את מרכז הבצק ביד אחת, ומקפלים אותו באמצעות כף היד השנייה, ומיד לוחצים לחיצה כדי להדק את הקיפול, אחרי הקיפול מסובבים את הבצק בתשעים מעלות, ומקפלים שוב, וכך הלאה – 12 פעמים) מחזירים את הבצק לקערה, כשכיוון הקיפול כלפי מעלה) ומכסים שוב במגבת הלחה.
- להניח כחמש לעשר שעות – הבצק תופח, תוסס, ככל שחם ההתססה מהירה ודורשת פחות זמן. הבצק תוסס כשהוא גובה מעט ומזהים שאויר חדר אליו.
- ( מפרישים כדור קטן של בצק שיישמר במקרר הוא המחמצת ללחם הבא.
- מקפלים שוב ב 12 קיפוליםובסופם מכניסים לתבנית משומנת, התפר מונח כלפי מטה אפשר להניח ככיכר עגולה ומניחים ללחם לתפוח על בד חיתול מכוסה במגבת, כאשר התפר כלפי מעלה (במקרה זה, הופכים את הבצק רק בעת ההכנסה לתנור). התפיחה השנייה היא של כשעה עד שעתיים.
- מחממים תנור מראש ל-230 מעלות, אחרי התפיחה השנייה מכניסים את הכיכר לתנור ללא טורבו. אחרי רבע שעה מורידים את הטמפרטורה ל- 200 מעלות לחצי שעה נוספת. סה"כ זמן האפייה 45 דקות.
- בתיאבון
נשארו לך שאלות
אשמח להשיב על כל שאלה
לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן
בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –
למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.
For the avoidance of doubt, consult a physician (who knows in detail the general health of each patient or yours) before using any medicine, food, extract or any exercise. The information on Yaron Margolin's website or the "Healing Presses" website (on Facebook or MARGOLINMETHOD.COM), in the above article and in Yaron Margolin's articles are material for thought – philosophy neither recommendation nor public guidance to use or cease to use drugs – no information on this site or anyone You should always consult with a qualified physician or pharmacist regarding pain, bad feeling, or goals and how to use foods, ointments, extracts and even exercises, or other remedies that are mentioned as such
מאמרים אחרונים
- חקר המשמעות של 20 חומצות האמינו בסינתזת חלבון
- ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?
- אנמיה – רוצה להחלים ממחלה כרונית קשה. זרקור אל הטרנספרין הנמוך
- ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?
- התכנית לשיקום הכליות – כאן.
- מלח שולחן ויתר לחץ דם
- דנרבציה כלייתית Renal denervation (RDN)
- שקט נפשי נמצא חשוב בבריאותם של האנשים ויותר מכך בקרב גימלאים
- בריאות הנפש ואריכות ימים – מאמר על הטלומרים והשפעת הרגשות עליהם
- ברומלין או קמח קליפות אננס
- כישורי חיים יוצאי דופן בקרב ילדים שספגו ביקורת רבה מדי בילדותם
- לחץ דם גבוהה מסיבות נפשיות ויתר סטרס בחיי האדם –
- איך לא להגיע לדיאליזה
- זיהום סביבתי מקדם את מחלת הכליות
- הבדידות – חזית חדשה ומקור רב משמעות למחלות כרוניות – מגפת הבדידות
- שיגאקי הינוהרה הרופה שהמליץ ליהנות מהחיים, להיות צנוע מול צלחת האוכל ולצאת לגמלאות מאוחר ככל האפשר
- הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori חיידק חתרני שנמצא כמעט אך ורק בבני אדם – טיפול
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- רזון – ירידה בלתי רצונית במשקל – Unintentional weight loss
- מכתב תודה ממחלימת כליות בתוך ארבעה חודשים
- מזון למוח – המזון הבריא למוח תומך בגמישות מערכת העצבים שלו וביכולת הלמידה, שומר על הזכרון, ומונע מחלות כגון אלצהיימר.
- למה אני לא מצליח להתמיד – והסוכר
- Lecithin לציטין – מזון כתרופה ומולקולה שומנית, שמגינה על המוח, הכבד, הלב, ועל דופן המעי
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
- ציר המעיים-מוח פסיכוביוטיקה psychobiotics
- יש פתרון כולל לבעיות הקשורות לדימוי עצמי, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך – דופמין
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- הנוגדנים העצמיים כנגד האנזים GAD על פני תאי ביתא בלבלב הם נציגי השטן עצמו בגוף האדם ומקור למספר רב של מחלות קשות בהן סוכרת מסוג (T1D) 1, ירידה בתפקוד בלוטת התריס, הפחתה בגאבא המיוצרת בתאי המוח מגלוטמט, התקפי חרדה ואפילפסיה.
- סטרס יכול לעתים גם לרפא – מחקר חדש על תאי המוח
- שעועית הקטיפה הקסומה – המקונה פרריינס או קִטְנִיּוֹת ההצלה והתשוקה – מזון החלמה שיכול להציל חולי פרקינסון – Mucuna pruriens
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- מרחבי חיים מאריכי חיים – האזורי הכחולים
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- תוספי סידן – זהירות – סיכון לשבץ מוחי
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- ניתוק רגשי – על הקורוציונה
- די לכאב
- ראיית המעמקים – כניסה לטרקלין או על החיים האמתיים.
- התודעה השלילית
- ביקורת מבזה
- איך לצאת ממצבי תקיעות בחיים – שיטת שלוש השאלות בגובה העיניים
- נמאס לי מהחיים מה עושים
- על היכולת להשתקם, לקום מאבק הדרך ומכאב הפרידה
- לחץ דם גבוהה מסיבות נפשיות ויתר סטרס בחיי האדם
- האם כדורים נגד לחץ דם הצילו אנשים ממוות?
- למה חולי כליה, שנוטלים כדורים להפחתת לחץ דם גבוה, יגיעו בוודאות לדיאליזה.
- התרופות והרע – נזקי התרופות ללחץ דם
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- יתר לחץ דם – שינוי פרדיגמה וגישות חדשות – לחץ דם גבוה וטיפול טבעי ללא תרופות לאחר שטיפול תרופתי נערץ כשל
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- מגיע לי – העדר הכרה במאמץ של השועט קדימה, יכולה להרוס אותך
- דיוקסינים במזון
- דלדול עצם – אוסטאופורוזיס (Osteoporosis) מה אפשר לעשות כדי לחזק את העצמות ללא תרופות?
- שקט נפשי נמצא חשוב בבריאותם של האנשים ויותר מכך בקרב גימלאים
- בריאות הנפש ואריכות ימים – מאמר על הטלומרים והשפעת הרגשות עליהם
- ברומלין או קמח קליפות אננס
- כישורי חיים יוצאי דופן בקרב ילדים שספגו ביקורת רבה מדי בילדותם
- איך לא להגיע לדיאליזה
- זיהום סביבתי מקדם את מחלת הכליות
- הבדידות – חזית חדשה ומקור רב משמעות למחלות כרוניות – מגפת הבדידות
- שיגאקי הינוהרה הרופה שהמליץ ליהנות מהחיים, להיות צנוע מול צלחת האוכל ולצאת לגמלאות מאוחר ככל האפשר
- הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori חיידק חתרני שנמצא כמעט אך ורק בבני אדם – טיפול
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- רזון – ירידה בלתי רצונית במשקל – Unintentional weight loss
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- להחלים מסוכרת ואי ספיקת כליות
- הקשר של כבד שומני, ומחלת כליות כרונית מחקר חדש
- אנמיה – מחסור בברזל, כשל טיפול והיבטים ביולוגיים חשובים של מחסור בברזל ודרכי החלמה חדשות – מחקר חדש.
- למה חסר לי ברזל – כאן
- דלדול עצם – אוסטאופורוזיס (Osteoporosis) מה אפשר לעשות כדי לחזק את העצמות ללא תרופות?
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- להחלים מסוכרת ואי ספיקת כליות
- הקשר של כבד שומני, ומחלת כליות כרונית מחקר חדש
- אנמיה – מחסור בברזל, כשל טיפול והיבטים ביולוגיים חשובים של מחסור בברזל ודרכי החלמה חדשות – מחקר חדש.
- רזון – ירידה בלתי רצונית במשקל – Unintentional weight loss
- להחלים מאלצהיימר – Alzheimer's disease מחלה קשה, שאפשר להשתקם ממנה
- מכתב תודה ממחלימת כליות בתוך ארבעה חודשים
- שיראטאקי אטריות קונג`אק – מתכונים
- זיהום סביבתי מקדם את מחלת הכליות
- הבדידות – חזית חדשה ומקור רב משמעות למחלות כרוניות – מגפת הבדידות.
- כישורי חיים יוצאי דופן בקרב ילדים שספגו ביקורת רבה מדי בילדותם.
- שיגאקי הינוהרה הרופה שהמליץ ליהנות מהחיים, להיות צנוע מול צלחת האוכל ולצאת לגמלאות מאוחר ככל האפשר
- תנגודת לאינסולין (insulin resistance) מאת ירון מרגולין
- תובנות חדשות אי-ספיקת כליות תלויה במצבו של ציר FGF23-Klotho
- מחלת שינוי מינימלי Minimal Changes Disease מינימל צ’יינג’
- מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית (ADPKD)
- רככת היפופוספטמית (זרחן נמוך מהנורמה) – מחלת כליות כרונית – או הפרעת עצם מינרלית
- הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori חיידק חתרני שנמצא כמעט אך ורק בבני אדם – טיפול
- מקצבים בעולם החי – שעון ביולוגי בתאי הגוף
- מזון למוח – המזון הבריא למוח תומך בגמישות מערכת העצבים שלו וביכולת הלמידה, שומר על הזכרון, ומונע מחלות כגון אלצהיימר.
- שיראטאקי אטריות קונג`אק – מתכונים
- דילול השכבה הדמית [כורואיד (Choroidal)] ורשתית העין במחלת כליות כרונית קשור באופן ישיר לירידה ב-eGFR וניתנים לשינוי עם הטיפול התזונתי.
- האם כדורים נגד לחץ דם הצילו אנשים ממוות?
- Lecithin לציטין – מזון כתרופה ומולקולה שומנית, שמגינה על המוח, הכבד, הלב, ועל דופן המעי
- שעועית הקטיפה הקסומה – המקונה פרריינס או קִטְנִיּוֹת ההצלה והתשוקה – מזון החלמה שיכול להציל חולי פרקינסון – Mucuna pruriens
- דלדול עצם – אוסטאופורוזיס (Osteoporosis) מה אפשר לעשות כדי לחזק את העצמות
- מפגשי עם נער שהחלים מאספרגר להתגבר על אוטיזם – ימי הסנאל שלי
- נתקע לי בגרון, תחושת מחנק, דיספגיה.
- תפליט פריקרדילי הצטברות של מים סביב הלב
- שבטבט וסודות התימינאז
- תנגודת לאינסולין (insulin resistance) מאת ירון מרגולין
- תסמונת קרדיווסקולרית-כלייתית-מטבולית (CKM).
- מזון כתרופה – השמן של לורנצו
- ברומלין או קמח קליפות אננס
- כישורי חיים יוצאי דופן בקרב ילדים שספגו ביקורת רבה מדי בילדותם
- לחץ דם גבוהה מסיבות נפשיות ויתר סטרס בחיי האדם –
- איך לא להגיע לדיאליזה
- זיהום סביבתי מקדם את מחלת הכליות
- הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori חיידק חתרני שנמצא כמעט אך ורק בבני אדם – טיפול
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- סיבי תזונה
- חומציותו של הנוזל הבין תאי בגוף האדם מונעת תהליכי החלמה במחלות כרוניות קשות – מה לעשות
- סמנים ביולוגיים מוקדמים ככל האפשר לנפגעי הכליה בבדיקות דם עבור מחלת כליות חריפה AKI או אי ספיקת כליות CKD יכולה להציל את חייהם של אלפי אנשים.
- הנוגדנים העצמיים כנגד האנזים GAD על פני תאי ביתא בלבלב הם נציגי השטן עצמו בגוף האדם ומקור למספר רב של מחלות קשות בהן סוכרת מסוג (T1D) 1, ירידה בתפקוד בלוטת התריס, הפחתה בגאבא המיוצרת בתאי המוח מגלוטמט, התקפי חרדה ואפילפסיה.
- האם כדורים נגד לחץ דם הצילו אנשים ממוות?
- אמנות ההחלמה האבודה
- Lecithin לציטין – מזון כתרופה ומולקולה שומנית, שמגינה על המוח, הכבד, הלב, ועל דופן המעי
- שעועית הקטיפה הקסומה – המקונה פרריינס או קִטְנִיּוֹת ההצלה והתשוקה – מזון החלמה שיכול להציל חולי פרקינסון – Mucuna pruriens
- דלדול עצם – אוסטאופורוזיס (Osteoporosis) מה אפשר לעשות כדי לחזק את העצמות ללא תרופות?
- התערבויות בניהול רגשות, מחשבות ואורח חיים כדי להתמודד עם מגיפה של מחלות כליתיות
- חומוס מזין, מרגיע ונוגד חרדות – מתכונים
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- 8 חסרים תזונתיים שכיחים
- האם בוטנים, קליפות בוטנים ומוצריהן הם מזון על?
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות
- שלושת המיצים
- תנגודת לאינסולין וקמח מפרי עץ החרוב
- קמח קליפות בצל ותה קליפות בצל – מתכון
- אבחון מוקדם למחלת הכליות יכול להציל חיי אדם
- פורינים חוץ תאיים ותחזוקת הכליות
- פחד גבהים – מהו פחד גבהים וטיפול
- חומצת שתן נמוכה, או היפואוריצמיה (Hypouricemia)
- התערבויות בניהול רגשות, מחשבות ואורח חיים כדי להתמודד עם מגיפה של מחלות כליתיות
- פחות מתים – טכניקת דיאליזה חדשה שבולמת את קצב המתים ומגבירה את ההישרדות בכשל כליות.
- נאטו (פולי סויה מותססים יפניים) מתכון
- מיטוכונדריה – במיטוכונדריון מתחילה מחלת הכליות
- התקף לב / אירוע לבבי בעקבות מחלת כליות – מסלול איתות שמגן על הלב בשם "VEGFA" משתבש בגלל מחלת כליות כרונית.
- סמנים ביולוגיים (Novel Biomarkers) ובדיקת כליות מוקדמת ככל האפשר – מצילה חיים
- אבחון מוקדם של תפקוד הכליות מאפשר אריכות חיים.
- טאורין: חומצה אמינית מסתורית ומסקרנת
- מלטונין הוכח שהורמון השינה נוגד חמצון רב עוצמה ויעיל כתרופה בקרב חולי כליה
- מיטוכונדריה – במיטוכונדריון מתחילה מחלת הכליות
- סמנים ביולוגיים (Novel Biomarkers) ובדיקת כליות מוקדמת ככל האפשר – מצילה חיים
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- הפסיכולוגיה הטיפולית וההוליסטית – תולדות הפסיכותרפיה
- יש פתרון כולל לבעיות הקשורות לדימוי עצמי, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך – דופמין
- חרדה
- מעגל המוזר – התפתחות ה"אני" בשנה התשיעית לחייו
- איך מורידים לחץ וחרדות באופן טבעי? התמודדות עם סטרס ולחץ נפשי
- טיפול נפשי ללא תרופות – חרדות, פחדים וייאוש – תסמינים שיש להם פתרון טבעי, מדויק ומהיר
- למה אני לא מצליח להתמיד – והסוכר
- גמישות היא מצב נפשי – אתגר בזרימה ושינוי – אני מבקש להתגמש
- חזרה לבסיס – עקרונות צירופי המזון
- על ההזנחה
- תרופות הרגעה שמשאירות אותך רעב וחרד – ציפּרָלֵקס, פּרוֹזַק, פלואוקסטין
- מגילת רות האלמנה שיצאה ממרחב הנוחות
- האם תזונה נוגדת דלקת יכולה לעזור?
- חידושים ומהפכות בנושא יתר לחץ דם.
- נוגדני ANF – גורם אנטי גרעיני ונוגדן אנטי-ציטופלזמי של נויטרופיל – ANCA
- תעוקת חזה מיקרו-וסקולרית
- "מגיפת המאה העשרים ואחת", מיתוסים רפואיים: כל מה שחשוב לדעת על אלרגיות
- מזון כתרופה
- חומציותו של הנוזל הבין תאי בגוף האדם מונעת תהליכי החלמה במחלות כרוניות קשות – מה לעשות?
- אנטיביוטיקה – על נזקיה לאנשים בכלל ובפרט לחולים
- תזונה תאית
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות.
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות
- למה מדידת הויטמין B12, רחוקה מלהיות מדויקת?
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- ירקות ירוקי עלים לרוב טובים לבריאותנו, לפעמים הם לא – רוצה לדעת מתי כדאי לצרוך עלים ירוקים?
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- חומץ אננס – רוצה לדעת כיצד להכין תרופה ביתית, אנטי-דלקתי מקליפות האננס?
- תחמוצת החנקן (NO) כיווץ תאי האנדותל, מחלות כרוניות קשות – ודרכי ריפוי חדשות
- יתר לחץ דם – שינוי פרדיגמה וגישות חדשות – לחץ דם גבוה וטיפול טבעי ללא תרופות לאחר שטיפול תרופתי נערץ כשל
- מזון כתרופה – שמן זית ושמן קנולה או חרדל הצילו מאות ילדים בעולם.
- מחשבון מדידה והערכת קצב הסינון הגלומרולרי (GFR) אשר מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין.
- מזון כתרופה – אפשר להחלים מאי ספיקת כליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – על השעורה (דגן) ופעולות נוגדות דלקת כולל עיכוב גורם נמק גידול אלפא – Tumor necrosis factor alpha (TNF-α).
- על הנקמה ודמימותיה
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- איך להיראות צעיר מגילך – כל הסודות
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- Reconstruction of erythropoietin by the kidneys without drugs
- קטואנאלוג ketoanalogue
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – שיבולת השועל וה β- גלוקנים חלק – 6.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קסמי הכוסמת – המטפלת של דפנותה העורקים –
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – צרור נבטי הברוקולי והסולפורפאן חלק – 5.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קסמי הכוסמת – המטפלת של דפנותה העורקים – 4
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – תפוח האדמה והבוטיראט. 3.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה. 1
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- חומצה אלפא לינולנית משפרת את תוחלת החיים – צריכה גבוהה של חומצות שומן מצמחים נחשפה כגורם שמאריך את החיים.
- מחסור בברזל
- השבועה ההיפוקרטית – העדויות על קשרים פיננסיים של רופאים עם תעשיית התרופות, הולכות ורבות, האם השבועה מופרת כיום?
- תרגולי נשימות סרעפתיות כדרך לשליטה והרגעת כאבים תוך כדי קידום פוקוס ורוגע
- קמח קליפות בצל ותה קליפות בצל – מתכון
- אוכלוסיית המעי הגס חיידקים טובים, דיסביוזיס ו “שומר הגנום” גן p53
- ביקורת מבזה
- חומצה אורית Uric acid צום פורינים – מצב המכונה גם היפראוריקמיה וטופי.
- להוריד קריאטינין, אוריאה ולהחלים ללא תרופות מאי ספיקת כליות
- גמישות היא מצב נפשי – אתגר בזרימה ושינוי – אני מבקש להתגמש
- ימי הסנאל שלי – להתגבר על אוטיזם – פרק א
- הצלבת איברים – הדרך להחלמה ממחלת כליות קשה מאוד
- רוצה להחלים ללא תרופות ממחלת מחלת כליות נפרופתיה אימונוגלובולין איי?
- ממצאים חדשניים למקור הגאוט
- צרבת כרונית – רוצה להחלים ללא תרופות?
- מהי תסמונת מטבולית (MetS)?
- הפסיכולוגיה הטיפולית וההוליסטית – תולדות הפסיכותרפיה
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- ציר המעיים-מוח פסיכוביוטיקה psychobiotics
- כיווץ שרירים כרוני וטיפול
- מקצועי יצרו דרך לזהות את סרטן הלבלב (PC) וגם את ההתפתחות של סרטן הערמונית באמצעות בדיקת שתן, בדיקה שיכולה לעזור בגילוי מוקדם.
- סוכר פירות – האם פרוקטוז יכול לתרום להתפתחות אלצהיימר?
- כולסטרול גבוהה – מדד חדש – יחסי הכולסטרול התקין הוא שקובע – כיצד להחלים ללא תרופות
- איך להוריד את רמת האינסולין בגוף באופן טבעי ופשוט
- חזרה לבסיס – עקרונות צירופי המזון
- האם תוסף ויטמין D בולם את מחלת הכליות בקרב סוכרתיים?
- זרחן – Phosphorous, והאם מוכרחים להתחיל בדיאליזה טרם נבחנה רמתו של גורם צמיחה פיברובלסט 23
- קרום התא – הממברנה והדלקת הכרונית
- הדמימה – מה היא דמימה
- אורפאוס – דמימה בניהול קרירה שמשתקפת ככיווץ שרירים בבית החזה ובשורש כף היד
- כואבות לי הידיים נורא – היכולת לנצח, להתגאות או לשמור על מקומך בפסגה משתקפת באמות הידיים שלך
- כאבי אוזניים – מסתוריות האוזניים הכואבות
- גלוטמין (Gln) -המגן הגדול על בריאות האדם – כל מה שחשוב לדעת
- פיקנוגנול – כל האמת על רפואת עץ האורן והכנת התה ממחטיו
- טיפול טבעי בכליות – מה אתם יודעים על קורדיספס מיליטריס
- להוביל לתת פעילות של בלוטת התריס (תירואיד)
- עורקים גמישים – הסוד והדרך לזכייה בבריאות מחדש
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
- רוצה להחלים בצורה מלאה מסוכרת
- שכיחות של דיכאון וחרדה בקרב חולי כליות
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- רעלים אורמיים מקדמים דיאליזה – הוכח לאחרונה שרעלנים אורמיים קשורים למיקרוביוטה של המעי הגס – איך להחלים ללא תרופות ולהימנע מדיאליזה.
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- לאוקון – יצירת מופת
- צייר גדול Jan Kupecky 1667-1740 קופצ'קי יאן
- שיראטאקי אטריות קונג`אק – מתכונים
- אנמיה – מחסור בברזל, כשל טיפול והיבטים ביולוגיים חשובים של מחסור בברזל ודרכי החלמה חדשות – מחקר חדש
כתיבת תגובה