קרום הלב הוא שק בעל דופן כפולה שמקיף את הלב. השכבה החיצונית של קרום הלב עשויה מרקמת חיבור נוקשה לא גמישה, חזקה, ומכונה מסב הלב הליפי (pericardium fibrosum) [מקור] והשכבה הפנימית מכונה מסב הלב הנסיובי (pericardium serosum). שתיהן מקיפות את הלב ומגינות עליו [מקור]. בין שתי השכבות הללו, נמצא במצב הבריא, נוזל בתכולה תקנית של עד 50 מ"ל של נוזל. הוא נוזל קרום הלב (הנוזל הפריקרדיאלי, pericardial fluid), אשר מרפד ומגן על הלב במצב התקין (כמו אריזה של גליל פלסטיק עם בועות סביב פריט שביר לצורך משלוח) [מקור]. אצל אנשים בריאים, חלל קרום הלב מכיל 15 עד 50 מ"ל של אולטרה-פילטרט של פלזמה [מקור].
מקור האיור בצילום מסך מהמאמר "Pericardial Effusion" – כאן.
התופעה שכיחה בקרב חולים עם כאבי חזה בעלי מאפיינים פריקרדיטיים או בחולים עם מחלות בסיסיות שעלולות לגרום למעורבות קרום הלב (אי ספיקת כליות, צהבת, שחפת, שפעת, HIV, מסיבה של "טיפולים" מסוג הקרנת חזה, ותרופות שונות). מתעוררות תלונות על כאבים בבית החזה (באזור הסטרנום) [מקור], לעתים מדובר בכאב מאוד מאוד חזק. חולים אחרים, ללא מחלות ידועות קודמות, פונים לטיפול רפואי בגלל קוצר נשימה או אי נוחות לא ספציפית בחזה וצילום רנטגן בית החזה מראה נוכחות של צללית לב מוגדלת עם ריאות ברורות כממצה להצטברות הנוזלים סביב הלב [מקור]. פעמים רבות הסיבה הליך לבבי פולשני עם צנתרים אנדוקביטריים [מקור].
תפליט פריקרדיאלי יכול להפעיל לחץ על הלב, ולהשפיע על אופן פעולתו של הלב [מקור]. אם בצקת זו לא מטופלת, היא עלולה להוביל לאי ספיקת לב או מוות במקרים קיצוניים [מקור].
לקרום הלב יש גמישות מוגבלת, ובמצבים חריפים, יש צורך רק ב-100 מ"ל עד 150 מ"ל נוזל כדי לגרום לטמפונה לבבית.
יחד עם זאת תפליט פריקרדיאלי הוא ממצא שכיח בקליניקה והאתגר הראשון העומד בפני מי שמבקש לסייע להחלים ממנו או לרופא הוא לנסות לקבוע אבחנה אטיולוגית (הסיבה או שרשרת הסיבות שחוללו באמת את המחלה) [מקור].
ללא היכולת שלנו להבין את מקורות המחלה, ובמקרה שלפנינו זו שניכרת בהצטברות נוזלים סביב הלב, אין שום סיבה סבירה, ניראית לעין וללב, לדחוף לאף אחד ערמה של תרופות אנטי דלקתיות. למעט במקרים של הפרת שבועת היפוקרטס – נושא עליו פרסמתי – כאן.
יחד עם זאת לא תמיד ניתן לקבוע את הסיבה להצטברות הנוזלים סביב הלב (פריקרדיטיס אידיופטית)
[מקור].
בבדיקה אפשר למצוא שפשוף פריקרדיאלי (Pericardial friction rub), כאשר בדרך כלל שומעים את הלב – קולות עמומים בוקעים ממנו במצב של ישיבה ובעצירת נשימה גם בזמן הנשיפה (בתנאים האלו הלב מתקרב לדופן בית החזה). קולות עמומים – פריקרדיאליים ניתן לשמוע כאשר כמות הנוזל הפריקרדיאלי קטנה או מינימלית. כאשר כמות הנוזל בקרום הלב הולכת וגדלה, אין קולות עמומים הצליל מהפריקרדיום נעלם [מקור]. בנוסף לכך קיימת בדרך כלל ירידה חריגה בלחץ הדם בעת נשימה עמוקה.
אפשרות נוספת – יש להתבונן אל הצוואר התנפחות של וריד הצוואר הפנימי (איור למעלה) בצד ימין יכולה לשמש מדד נוסף לתיקוף בצקת בקרום הלב.
התרחבות וריד הצוואר או התנפחות מתרחשת כאשר הווריד שעובר בצד ימין של הצוואר נפוח. זה קורה כאשר הדם אינו מסוגל לזרום בתנאים הרגילים. הדם מתגבש בווריד, מגביר את הלחץ בורידי הצוואר. התנפחות זו של הוריד יכולה להוות סימן למספר בעיות קרדיווסקולריות. רופאים קוראים להתנפחות זו בוריד לחץ ורידי צוואר (JVP). [מקור].
צילום חזה בהחלט יכול לאבחן זאת. וכן בדיקת דם: טרופונין [הוא קומפלקס של שלושה חלבונים (טרופונין C, טרופונין וטרופונין T) המבקר את התכווצות השריר.], מדידת רמת BNP – פפטיד מוחי נתריורטי – Brain natriuretic peptide גם B-type natriuretic peptide (פפטיד נטריאורטי מסוג B.) [מקור], והורמון מגרה בלוטת התריס ואינדיקטורים דלקתיים.
למאמרי על בלוטת התריס
BNP הוא הורמון פליאוטרופי הנוצר ברקמת שריר הלב בעת מחלות לב רבות ומגוונות, ועל כן הוא סגולי למחלת הלב בכלל, אף כי לא מאפשר הבדלה בין הסיבות השונות למחלה זו.
המשמעות של רמת ה- BNP משקפת את המצב הקליני המיידי ועל ידי כך מאפשרת ניטור של טיפול בעוד שרמת NT-proBNP נותנת תמונה כללית יותר לגבי העומס על שריר הלב. המחקרים מראים שאין יתרון דיאגנוסטי מובהק לאחד משני המדדים האלה [מקור].
משהמחלה אובחנה, הרופאים מבצעים, פעמים רבות, גם בדיקות של הנוזל שהוצא מהפריקרדיום. גם זה לרוב לא עוזר להם להבין את הסיבה הבסיסית של הצטברות הנוזלים – אבל הם יתנו לך כנראה אספירין ודומיו למרות המידע העצום על נזקיו.
האספירין מעכב את האנזים: שנקרא Cox–1. הוא האנזים שאחראי על ייצור הריר (ששמו מוצין) שמגן על דופן הקיבה. יוצא מכך שהאספירין יכול לגרום לכיב ולדימום, אבל גם למנוע מהברזל לעבור למערכת הדם ולכן הוא נחשב למקדם אנמיה. חסך בברזל הוא תהליך הדרגתי; בהתחלה אוזל הברזל במאגרים ואפשר לראות ירידה ברמות הפריטין בדם. בהמשך, כאשר רמות הפריטין יורדות אל מתחת לסף מסוים, צפויה ירידה גם ברמות ההמוגלובין, שלב זה הוא תחילתה של האנמיה. האספירין החל את דרכו בשנת 400 לפנה"ס כאשר הרופא היווני היפוקרטס, רשם למטופליו תרופה להקלת כאב וחום שנרקחה מעלי עץ ערבה, שעשירים בחומר סליצין. אנחנו משתמשים כיום ב"סליצין", בלי המכלול ששימש את היפוקרטס. אספירין או באין ספור שמותיו שייך לקבוצת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים (NSADS). רשימת הנזקים ארוכה מאוד, בהן גם פגעעה בבלוטת התריס, אבל, כאן הוזכר חלק מזערי שלהן.
בדרך כלל יש להימנע מאספירין גלוקוקורטיקואידים ו-NSAIDs בחולים עם דלקת קרום הלב, אשר מטופלים בה לכאורה בבגלל סיבה נגיפית (משוערת) [מקור]. במקרים רבים הגורמים לתפליט פריקרדיאלי כוללים טראומה בחזה, ניתוח לב או הליך שבו רירית הלב נפצעה בגללו, ותרופות מסוימות [מקור] – מחלות דלקתיות שונות כמו זאבת או דלקת מפרקים שיגרונית [מקור]. ושורה של נגיפים למשל נגיף השפעת, הרפס (HHV6 – Human herpesvirus 6), קוקסיאלה בורנטי (Coxiella burnetii) [מקור] ושחפת [מקור], גם נגיף אבעבועות הרוח (Varicella), חזרת (Mumps), חצבת (Rubeola), אדמת, פוליו, מחלות שונות כמו אי-ספיקת כליות הגורמת לאורמיה (הצטברות רעלים שמקורם בתרופות, חלבון מהחי תזונתי, וזיהום אוויר) [מקור], תת-פעילות בלוטת התריס או גידול סרטני שהתפשט אל הפריקרדיום [מקור], דלקת מפרקים שגרונית או תסמונת סיוגרן ( Sjögren’s syndrome) [מקור]. כמו כל עלול להתפתח לאחר טיפולים במחלת הסרטן עשויים גם הם לגרום לתפליט פריקרדיאלי [מקור]. יש ומקור המחלה במצב של אצירת נתרן ומים כרונית [מקור1, מקור2]. מחלת כליות עם שינוי הורמונלי, כמו ירידה בייצור אריתרופויאטין (EPO) יכולה להוביל למחלה.
למאמרי על התקף לב בעקבות מחלת הכליות.
למאמרי – ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?
- תנגודת לאינסולין (insulin resistance) מאת ירון מרגולין
- תסמונת קרדיווסקולרית – כלייתית – מטבולית (CKM).
- תרגולי נשימות סרעפתיות כדרך לשליטה והרגעת כאבים תוך כדי קידום פוקוס ורוגע
- סיבי תזונה
- זאורקראוט – מתכון בסיסי ופשוט לכבישת כרוב בבית
- האם תוסף ויטמין D בולם את מחלת הכליות בקרב סוכרתיים?
- זרחן – Phosphorous, והאם מוכרחים להתחיל בדיאליזה טרם נבחנה רמתו של גורם צמיחה פיברובלסט 23
- מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית (ADPKD)
- רככת היפופוספטמית (זרחן נמוך מהנורמה) – מחלת כליות כרונית – או הפרעת עצם מינרלית
- קכקסיה – הרזון הקטלני של חולי כליות בדיאליזה
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
רעלן אורמי שפוגע באבר הלב ומפעיל ציר כליה-לב כולל בדרך כלל יתר אוראה, והומוציאסטין. הוא נוצר לרוב מתרופות וחלבון מהחי יש ומקורו בזיהום האוויר. הרעלן האורמי יוצר שינוי המודינמי (זרימת הדם באברי הגוף) משתנה, ומקים נזק להומאוסטזיס של הנוזלים, דבר שמוביל לבצקות, היפוקסיה (חוסר חמצן בתאי הגוף) גם להיפרקפניה, הפרעות נוירואנדוקריניות – חוסר תפקוד נוירו-הורמונלי (neuro-hormonal dysfunction) [מקור], דלקת והצטברות מטבוליטים לצד נזקי המיטוכונדריה נושא שמחייב לכשעצמו התערבות מיידית שכוללת בדרך כלל,
הגברת מדדי ה- Q10 שמומלצים לנטילה פומית, לעתים נדרש תוסף של מלטונין, חומצה פולית (אבוקדו, נבטי ברוקולי), ויטמין B12, או וגם ויטמין B1 (תיאמין – שיבולת שועל), ויטמין E [מקור] במקרים אחרים יתכן ויש להוסיף גם שמן קצח או תימוקינון (thymoquinone), הוא החומר הפעיל בקצח [מקור1, מקור2, מקור3, מקור4], זרעי חרדל ואו שמן זרעי חרדל
למאמרי – הצלבת איברים – הדרך להחלמה ממחלת כליות קשה מאוד.
- למה חולים שנוטלים כדורים להפחתת לחץ דם גבוה, יגיעו בוודאות לדיאליזה.
- החשמל הביולוגי – ביו-אלקטריק, חשמל שנוצר בגוף האדם כתרופה
- תוסף מזון על האסטקסנטין astaxanthin
לוידאו – רוצה להחלים מאי ספיקת כליות ללא תרופות ?
תפליט פריקרדיאלי עשוי להתפתח גם כתוצאה מחבלת חזה קשה או כתוצאה משימוש בתרופות מסוימות [מקור].
רפואת הממסד כאמור לעיל משתמשת לרוב במקרה כזה בתרופות ממשפחת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDS) כמו אספירין או איבופרופן, בשילוב עם קולכיצין. לאחרונה גם ב-Goflikicept [מקור].
תפליטים קטנים או אלה שלא גדלים לממדים המסוכנים לרוב אינם זקוקים לטיפול.
יחד עם זאת חובת מעקב על החולה, אין לשקול טיפול עצמי ללא מעקב אחר קצב צבירת הנוזלים בקרום הלב.
למאמרי –
- 8 חסרים תזונתיים שכיחים
- האם בוטנים, קליפות בוטנים ומוצריהן הם מזון על?
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות.
- תוסף מזון על האסטקסנטין astaxanthin
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- תעוקת חזה מיקרו-וסקולרית
במקרים חמורים יותר נעשה לרוב שימוש בסטרואידים. לפעמים בניקוזו של הנוזל אל מחוץ לקרום הלב [מקור]. פעולה שמבוצעת לרוב באמצעות מחט המוחדרת אל החלל הפריקרדיאלי דרך קיר בית החזה – ניקור פריקרדיאלי (פריקרדיוצנטזיס). לאחר פעולה זו מושאר לעיתים קרובות צינור המנקז את הנוזלים מהחלל הפריקרדיאלי למשך מספר ימים [מקור].
תפליט פריקרדיאלי הוא בדרך כלל מצב רציני, אבל זה לא תמיד מדובר במצב חירום.
תפליטים פריקרדיאליים עשויים להיות קטנים או גדולים, ולפעמים תפליטים קטנים יותר נעלמים מעצמם, או בעזרת תפריט תזונה נכונה.
כאשר מדובר במצב חירום מסכן חיים כמות הנוזלים המצטברים גדלה מהר וכמובן חשוב לדעת את מקור המחלה.
תזונה מחלימה כוללת צום חי בלבד וירקות חיים, סלט אצות הכרחי (בצילום למעלה מרגולין עם סלט אצות של צ'וקולד פאקטורי 2023). מזונות עשירים בויטמין C כמו קייל ועלים ירוקים אחרים בעיקר חסה ונבטי ברוקולי, פלפל אדום, פלפל ירוק, והרבה בצל, שמן זרעי חרדל מכבישה קרה. יש מקרים בהם מעודדים צריכה יומית של מרק עצמות, מגנזיום (מיץ ירוק, שיבולת שועל ותפוח אדמה חי, גם גזר, ומי ברז – לא מותפלים), וויטמינים חיוניים כמו קוורצטין, ברומליין וקמח מקליפות אננס – קואנזים Q10 (C0Q10) במינון גבוה, ויטמין E וויטמין C. כף שמן קצח או תוסף מזון בשם תימוקינון (thymoquinone), הוא החומר הפעיל בקצח [מקור1, מקור2, מקור3, מקור4], זרעי חרדל ו או שמן זרעי חרדל גם ויטמין A אבל לא כתוסף אך ורק ממקור צמחי (גזר, דלעת – אסורים לחולי כליה) לחולי כליה אני ממליץ על ברוקולי (800), תרד (470), מלון קנטלופ (170), אפונה (38). הגם שגזר הוא הירק שמכיל את הכמויות הגדולות ביותר של בטא-קרוטן (ויטמין A): כוס מיץ גזר מכילה פי 450 בטא קרוטן מהמנה היומית הנדרשת [מקור]. ומדללי דם טבעיים כמו נאטוקינאז.
נשארו לך שאלות
אשמח להשיב על כל שאלה
לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן
בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –
למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.
For the avoidance of doubt, consult a physician (who knows in detail the general health of each patient or yours) before using any medicine, food, extract or any exercise. The information on Yaron Margolin's website or the "Healing Presses" website (on Facebook or MARGOLINMETHOD.COM), in the above article and in Yaron Margolin's articles are material for thought – philosophy neither recommendation nor public guidance to use or cease to use drugs – no information on this site or anyone You should always consult with a qualified physician or pharmacist regarding pain, bad feeling, or goals and how to use foods, ointments, extracts and even exercises, or other remedies that are mentioned as such
מאמרים אחרונים
- תפליט פריקרדילי הצטברות של מים סביב הלב
- שבטבט וסודות התימינאז
- תנגודת לאינסולין (insulin resistance) מאת ירון מרגולין
- תסמונת קרדיווסקולרית-כלייתית-מטבולית (CKM).
- איך מכינים בבית טופו מפולי סויה יבשים? מתכון
- נתקע לי בגרון – דיספגיה
- Cystatin–C ציסטטין סי – מדידת התפקוד הכלייתי הפקעיתי (הגלומרולארי) – שיטות ישנות ולא יעילות (קריאטינין) וחדשות מבוססות ציסטטין–C
- שמן סובין אורז Rice Bran Oil
- ויטמין K
- בני אימו (Beni imo) הבטטה הסגולה של אוקינאווה שבדרום יפן
- חומץ תפוחים וזרעי חילבה כתרפה לחולי סוכרת
- במיה – מזון כתרופה
- בוגנוויליה ברפואה
- תנגודת לאינסולין וקמח מפרי עץ החרוב
- תרגולי נשימות סרעפתיות כדרך לשליטה והרגעת כאבים תוך כדי קידום פוקוס ורוגע
- מחלות כלי דם
- פרפור פרוזדורים (A-fib) יכול להפסיק מעצמו.
- טיפול בכאב עם אופיואידים גורר אותך לצרות צרורות למשל עצירות איומה. מה לעשות?
- גאוט הוא לא רק יתר פורין – החיים עם גאוט תלוי גיל ומין – האם אפשר לנצח גאוט בלי לבלוע הורמוני מין?
- חומצה אלפא לינולנית משפרת את תוחלת החיים – צריכה גבוהה של חומצות שומן מצמחים נחשפה כגורם שמאריך את החיים.
- תובנות חדשות אי-ספיקת כליות תלויה במצבו של ציר FGF23-Klotho
- Tsamba שתי כוסות גרגרי שעורה דגנים מלאים, רצוי אורגניים – מתכון צ'מפה למבקשים להחלים מאי ספיקת כליות
- פאראצטמול (PARACETAMOL) גם פרצטמול או אצטאמינופן (Acetaminophen) – הידוע גם בשם אקמול, רוקסט ודקסמול עלול לפגוע בכליות ובכבד ואסור לשימוש לחולי כליה
- מקצבים בעולם החי – שעון ביולוגי בתאי הגוף
- לאוקון – יצירת מופת
- אן-לואי ז'ירודה דה רוסי-טריוזון
- תולדות האמנות החילונית ואמנות הריקוד באיטליה
- ג'ונטו פיזאנו מייסד הרנסנס האיטלקי בציור מאת ירון מרגולין
- פרנצ'סקו מסינה Francesco Messina אלהים באדם שחיפש אחר היופי
- פייר בושאן – האיש שהציל את חגיגת הנישואין של לואי ה-14 מאת ירון מרגולין
- האסכולה הונציאנית (ציור) חלק א' מאת ירון מרגולין
- תִּסְמֹנֶת עוֹרֵק מִתְלֵה הַמְּעִי הָעֶלְיוֹן mesenteric Superior
- ולנטין דה בולון צייר גאון – ירון מרגלין בפתח התערוכה בפריז של ולנטין דה בולון
כתיבת תגובה