הערכה של תפקוד הכליות על ידי eGFR מאפשר להעריך ולקבל מידע על מצב התפקודי של הכליה. יש לדעת כי בדיקות סרולוגיות (בדיקת נוגדנים) ואבחון רקמות כולל ביופסיה של כליה והערכה לא פולשנית פעמים רבות לא מספקים אבחנה טובה ולא מהווים מקור להכרעה אם יש או אין מחלת כליות כרונית [מקור].
חולי CKD (מחלת כליות כרונית) הם חולים שזקוקים לטיפול, ולממסד אין מענה למחלה.
מדובר במחלה קשה, נחקרת אך ללא ריפוי. תסמינים שלה עשויים להופיע עם סימנים הנובעים ישירות מתפקוד כליות מופחת, כגון בצקת או יתר לחץ דם. עם זאת, לרבים אין תסמינים קליניים, ולעיתים קרובות מתגלים מחלת כליות בחולים אלו כאשר מתגלה במקרה קריאטינין גבוה בסרום, או קצב סינון גלומרולרי (eGFR) מופחת, יש וניתוח לא תקין של מצב נוזל השתן (כאשר בדיקות כאלה מתקבלות כחלק מהערכה שגרתית) חושף את מחלת הכליות ויש שירידה בצפיפות עצם הבריח חושפת אותה או הפרעה אחרת ואולי היא כלל לא קשורה בתפקוד הכליות. בנוסף, ממצאים רדיוגרפיים עשויים להופיע בהדמיה המבוצעת מסיבה אחרת. לדוגמה, ציסטות כליות דו-צדדיות מרובות עם כליות מוגדלות המרמזות על מחלת כליות. במקרה זה מחלה פוליציסטית [מקור].
בהתאם למשך ולחומרתה של מחלת כליות כרונית – CKD, חולים עשויים להופיע גם עם תסמינים ו/או סימנים של אי ספיקת כליות ממושכת, כולל חולשה ועייפות קלה, אנורקסיה, הקאות, גרד, ובשלבים מתקדמים מאוד, עם אנצפלופתיה או התקפים.
אנצפלופתיה באנצפלופתיה חל נזק או מתרחש שינוי במוח. אנצפלופתיה היא מחלה מורכבת בהחלט לא מחלה בודדת מזהים קבוצה של הפרעות ולבן מספר סיבות שונות. הזנחה עלולה לגרום לנזק מוחי זמני או קבוע.
קל לבלבל בין אנצפלופתיה לדלקת מוח. בדלקת המוח, המוח עצמו נפוח או דלקתי. באנצפלופתיה, לעומת זאת, ההשפעה היא על המצב הנפשי שיכול להופיע בגלל מספר בעיות שנקשרות בירידה בתפקוד הכליות [מקור].
הגורמים השכיחים ביותר ל-CKD הם סוכרת שנשלטת על ידי תרופות כלומר שליטה גרועה בסוכרת ויתר לחץ דם, בהבדל משימוש במזון כתרופה. המטופל על ידי תרופות לא עובר תהליך של שינוי חיים, והתאמה לדרישות הגיל, הגוף והמצב.
תפוקת שתן מופחתת באופן חריג (כלומר, אוליגוריה Oliguria או אנוריה anuria) מצביעה על פגיעה כלשהיא בכליות ומעוררת חשד לפגיעה כלייתית חריפה (AKI) [מקור].
הסיכון למחלה מתגלה מיד כאשר נחשף יתר לחץ דם, או כאשר ה- GFR יורד מתחת ל 90. מצב שמכונה חשש לפגיעה בכליה; או ירידה ביכולת הסינון של הכליה וכן ירידה בתפקוד הכליה שומרת על העצם והפחתה בייצור האריתרופויטין. כל אלו מצביעים על יתר חלבונים התזונה כלומר מעל 45 גרם.
כל סיווגי מחלת-הכליות מבוססים ומשתקפים על ובקריטריונים מדידים כגון קריאטינין בסרום (Serum Creatinine Scr), אוריאה בדם, ותפוקת שתן כולל בדיקת יחס אלבומין-קריאטינין בשתן (urine ACR).
אוליגוריה או אנוריה עשויות להיות נוכחות בקרב חולים עם AKI התדרדרות משלב מחלת כליות כרונית – CKD, כמו שניתן להבחין בחולה עם חסימה כרונית שמפתח אצירת שתן חריפה [מקור]. באופן דומה, אנוריה – תוצאה מחסימה דו צדדית בדרכי השתן, נמק קליפת המוח נושא שקשור להריון, או חסימת עורקים כלייתית דו צדדית (למשל, עקב מפרצת אבי העורקים עוד טיפול של רפואת הממסד והפעם תוצר של ניתוח) עלולה להתרחש בחולים עם CKD בסיסי [מקור].
דרגת חומרת גבוה של פגיעה באבר הכליות שמכונה פגיעה כלייתית חדה AKI הוזכרה עכשיו היא למעשה מונח שהחליף בשנים האחרונות את המושג אי ספיקת כליה חדה (Acute renal failure), הגם שלא קידם בפועל את תהליכי ההחלמה של הפצינטים. רפואת הממסד המתוסכלת לא מצליחה לחשוב על דרכי החלמה חדשות. היא שוויה בגישה פסיבית בה על הלקוח לקנות תרופות, נוכח ההצלחה שמושגת באמצעים של מזון כתרופה ולחיצות ההחלמה לתופעה זו אין הסבר הגיוני. מכל מקום ביחד עם השינוי בשם החלה גם הכרה בכך שאפילו שינוי מתון בתפקוד הכליה עלול להיות כרוך בתוצאות גרועות הכוללות הגדלת הסיכון לתמותה [מקור]. המונח פגיעה כלייתית חדה מגדיר את כל הטווח של ירידה בתפקוד הכליה, מפגיעה תפקודית קלה (למשל GFR 88) ועד אי ספיקת כליות (למשל GFR 18) הוא למעשה שלב ההודעה בכישלונה של הנפרולגיה וחיפוש אחר אמצעי תחזוקה בחיים של השורשים בעזרת מכשיר דיאליזה או השתלה.
בשלב מתקדם בדרך כלל, חושפים בפני החולה, שקצב הסינון הגלומרולרי (eGFR) ירד.
הסיבות הנפוצות לפגיעה כלייתית חדה הן בעיקר טיפולים של מי שאמורים לרפא: נמק חריף של האבוביות (Acute Tubular Necrosis ,ATN), פגיעה כלייתית חדה שנובעת מתרופות, גם פגיעה כלייתית חדה לאחר ניתוחים – בעיקר ניתוחי לב וכלי דם ו, או השתלות איברים ופגיעה כלייתית חדה עקב תפריט תזונה שגוי נושא ששב ומוזכר.
עקב כשלון החלמת כליות כלל עולמי אין בממסד הרפואי ניסיון וידע על דרכי החלמה. כך גם התזונה המוצעת לרוב שגויה, אם כי מומלצת על ידי דיאטנים ממסדיים. כך טועים, מטעים ומתרחשים בדופן האבוביות תהליכים של דלדול (Atrophy) ותירואידיזציה (Thyroidization) – שינויי מבנה הכוללים התרחבות של החלל והשטחה של האפיתל האבובי [מקור1, מקור2]. בחלקים המוזכרים מתחילים להופיע סעיפים. סעיפים אלה יכולים להיות המקור לכציסתות (Cysts) פשוטות, נושא עליו פרסמתי מאמר בהרחבה כאן.
הגילוי של גן הקשור למחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית (ADPKD) היה רק הצעד הראשון לקראת הבנת המחלה. כעת חוקרים קובעים כי עוד גורמים נוספים כמזון שגוי מעוררים את המחלה. מאמר נוסף ברשימת מאמריו של ירון מרגולין, מאסטר בהחלמת הכליות – כאן. צילום מסך מהמאמר: Kidney Disease – כאן.
מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית (ADPKD) – כאן.
NSAIDs – במצב של נטילת תרופות כגון נוגדי דלקת לא סטרואידלים (NSAIDs, Non-Steroidal Antinflamatory Drugs) ומעכבי אנזים המהפך אנגיוטנסין (ACEI, Angiotensin-Converting-Enzyme Inhibitor) בפועל מתבצעת התערבות שמשפיעה (בגלל התרופות) על יכולת הכליה להפריש אשלגן, כלומר לפנות אשלגן והוא מצטבר וניכרת בבדיקת דם עליה שלו [מקור].
מוצגות גם חריגות נפוצות אחרות שעשויות להיות חלק מהתמונה הקלינית של מחלת כליות כרונית שמשקפות אנמיה, היפרפוספטמיה (רמת זרחן גבוהה בדם), היפרקלמיה (יתר אשלגן, שהוזכר לעיל,) חמצת מטבולית, היפוקלצמיה (תת-סידן בדם או תת-סידניות), והורמון פרתירואיד מוגבר (PTH). וכן היבטים לא תקינים שהוזכרו למעלה כגון מדדים של שתן. בנוסף, ממצאים רדיוגרפיים (שמשקפים נוכחות של ציסטות מרובות או כליות מוגדלות המרמזות על מחלת כליות פוליציסטית) אלו עשויים להופיע בהדמיה שמבוצעת במקרה או מסיבה שונה.
אוסטאודיסטרופיה כלייתית (Renal osteodystrophy). אוסטיאודיסטרופיה ממקור כלייתי מוגדרת כשינויים במורפולגיית העצם אצל חולים באי-ספיקת כליות כרונית.[מקור1, מקור2] היא אחד הסיבוכים העיקריים של מחלת כליות סופנית, ומי שמובילה לשינויים בשלד. עדויות רדיולוגיות לאוסטאודיסטרופיה כלייתית כגון ספיגת עצם תת-פריוסטאלית או אובדן צפיפות עצם בשליש המרוחק של עצם הבריח מרמזות אף הן על CKD [מקור]. שינויים במורפולגיית העצם בהם מתרחשת תחלופה של סידן בזרחן (מינרלזציה) אצל חולים באי-ספיקת כליות כרונית. זהו אחד הביטויים להפרעות במשק הסידן והזרחן אצל החולים באי-ספיקת כליות כרונית וסיבה לצורך מידי בשינוי תזונתי.
יצויין כי הפרעות במשק הסידן והזרחן אצל חולי אי-ספיקה כלייתית לא מקושרת רק למינרליזציה, חילוף חומרים לא תקין של סידן, PTH, ויטמין D או זרחן, כאב בעצמות, במפרקים ושברים אלא גם להסתיידות עורקים, איכות חיים מופחתת וסיכון להשמנה ולמוות אצל חולי אי-ספיקה כלייתית (דבר המכונה קשר עצם-כלי דם) [מקור].
רמות מוגברות של הורמון פארתירואיד (PTH) ממלאות תפקיד מרכזי בפתוגנזה של מצבי תחלופה גבוהה של עצם. היפרפאראתירואידיזם (פעילות יתר של בלוטת יותרת התריס – Hyperparathyroidism) יכול להיות ראשוני, שניוני או שלישוני. דוגמה להיפרפאראתירואידיזם שלישוני, יכולה להוביל למצב של תחלופה גבוהה של עצם. רמות מוגברות של הורמון פארתירואיד (PTH) ממלאות תפקיד מרכזי בפתוגנזה של מצבי תחלופה גבוהה של עצם [מקור].
גם ניאופלזמה (גידול) של בלוטות הפאראתירואיד המפרישות PTH באופן אוטונומי, יכולה להוביל למצב של תחלופה גבוהה של עצם. מאחר שאוסטאודיסטרופיה כלייתית מופיעה רק בחולים עם מחלת כליות כרונית, היא מדד נוסף לנוכחות של המחלה הקשה [מקור1, מקור2, מקור3].
ויטמין D – תפקיד הקלציטריול (ויטמין D): קלציטריול ו-PTH מעלים את רמות הסידן בסרום, ובמקרים של ירידה בקלציטריול בגוף (מחסור בחשיפה לשמש), נוצרת היפרפאראתירואידיזם משני עקב ירידה בספיגת הסידן דרך המעי ובהמשך עלייה רפלקסית ב-PTH. כך שהקלציטריול נדרש גם לדיכוי הפרשת PTH על ידי בלוטות הפאראתירואיד [מקור].
למאמרי האם ויטמין D בולם את המחלה?
גילוי ה- FGF23 חולל מהפכה בהבנתנו את מחלת הכליות ודרכי ההחלמה ממנה – למאמר בנושא כאן
גורם גדילה פיברובלסט 23: FGF-23 אחראי להפחתת רמות הפוספט בגוף, כאשר ירידה ב-FGF-23 יכולה להוביל להיפרפאראתירואידיזם משני [מקור1, מקור2, מקור3].
למאמר היסוד – אילוף הכליות הסוררות
עלייה פתאומית במדד האוראה או ה-BUN או – Serum Creatinine ולעתים גם הפרשת החלבון בשתן, באופן מטעה עשויים להצביע על נוכחות של הפרעה בתפקוד הכלייתי, כאשר למעשה ה-GFR אינו יורד. מצב כזה יכולה להיות עקב תגובתיות צולבת עם המבחן המשמש למדידת ה-BUN או – Serum Creatinine עיכוב סלקטיבי של הפרשת קריאטינין לתוך לומן הצינורי הפרוקסימלי, אירוע שנוצר בשל תרופות אך איננו משקף בפועל התדרדרות במצב הכליה [מקור].
ההשלכות של AKI יכולות להיות חמורות, כוללות סיבוכים ותמותה גבוה במיוחד [מקור].
מטרות ניהול המחלה כוללות שמירה על לחץ דם, והבאת מצב לויתור על צורך בתרופות, מעבר למזון בסיסי, מפחית לחץ דם ומגמיש עורקים, הומאוסטזיס של נוזלים ואלקטרוליטים, שכולם עשויים להשתנות באופן דרמטי.
נשארו לך שאלות
אשמח להשיב על כל שאלה
לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן
בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –
למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.
מאמרים אחרונים
- מדללי דם טבעיים – חומרים אנטי-תרומבוטיים: נאטוקינאז, ויטמין E, פלפל קאיין, כורכום, קינמון, וספורט מאפשרים טיפול בנוזלי הדם ללא תרופות.
- אי ספיקת כליות – הגורמים השכיחים ביותר ל-CKD הם סוכרת שנשלטת על ידי תרופות = שליטה גרועה בסוכרת ויתר לחץ דם שמטופל לכאורה על-ידי תרופות
- מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית (ADPKD)
- גמילה מאלכוהול – תהליך קשה, תסמינים איומים
- יתר לחץ דם – שינוי פרדיגמה וגישות חדשות – לחץ דם גבוה וטיפול טבעי ללא תרופות לאחר שטיפול תרופתי נערץ כשל
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- רוצה להחלים בצורה פשוטה ביותר, ללא תרופות ממחסור בטסטוסטרון או מירידה במדד ה SHBG ?
- גלוטמין (Gln) -המגן הגדול על בריאות האדם – כל מה שחשוב לדעת
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- גמילה מאלכוהול – תהליך קשה, תסמינים איומים
- הגל החדש של בדיקות דם בהחלט רוצה לייעל את הביצועים הספורטיביים שלך, לשפר את הרווחה הכללית ולהרחיב או להאריך את תוחלת החיים גם לסייע להחלמתך ללא תרופות ממחלות כרוניות
- מדללי דם טבעיים – חומרים אנטי-תרומבוטיים: נאטוקינאז, ויטמין E, פלפל קאיין, כורכום, קינמון, וספורט מאפשרים טיפול בנוזלי הדם ללא תרופות.
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- מהו אימון שלפוחית השתן?
- פסוריאזיס, האם הימנעות מגלוטן מסייעת לחולי הפסוריאזיס
- על הנקמה – פנטזיות נקמה לאחר חווית אירועים טראומטיים
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 18
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 17
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 16
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 15
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 14
- רעלים אורמיים מקדמים דיאליזה – הוכח לאחרונה שרעלנים אורמיים קשורים למיקרוביוטה של המעי הגס – איך להחלים ללא תרופות ולהימנע מדיאליזה
- ציר המעיים-מוח פסיכוביוטיקה psychobiotics
- אי ספיקת כליות – טיפול ללא תרופות
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- אילוף הכליות הסוררות
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- מהו אימון שלפוחית השתן?
- פסוריאזיס, האם הימנעות מגלוטן מסייעת לחולי הפסוריאזיס
- על הנקמה – פנטזיות נקמה לאחר חווית אירועים טראומטיים
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 18
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 17
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 16
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 15
- מסלול ההתפתחות הנורמטיבי בחיי אדם ודמימותיו בטבלה. עמוד 14
- רעלים אורמיים מקדמים דיאליזה – הוכח לאחרונה שרעלנים אורמיים קשורים למיקרוביוטה של המעי הגס – איך להחלים ללא תרופות ולהימנע מדיאליזה
- ציר המעיים-מוח פסיכוביוטיקה psychobiotics
- אוכלוסיית המעי הגס חיידקים טובים, דיסביוזיס ו "שומר הגנום" גן p53
- גאוט הוא לא רק יתר פורין – החיים עם גאוט תלוי גיל ומין – האם אפשר לנצח גאוט בלי לבלוע הורמוני מין?
- אומגה 3 צמחית (שמן חרדל, שמן מרווה מרושתת) עולה על צורות אחרות של אומגה 3 ויש והן לבדן תורמות לבריאות בעוד האחרות עלולות להזיק יותר משלהועיל לך
- התכנית לשיקום הכליות פרק ז' – עקרונות הטיפול
- התכנית לשיקום הכליות פרק ו' – התבוננו אל מדד האוראה
- התכנית לשיקום הכליות פרק ה' תנגודת לאינסולין
- התכנית לשיקום הכליות פרק ד'
- התכנית לשיקום הכליות פרק ג
- התכנית לשיקום הכליות פרק ב
- התכנית לשיקום הכליות – פרק א'
- אכל נקי
- קריאת הגוף – מה אומרות פניך
- גלוטתיון כל האמת
- סיבו Sibo צמיחת יתר של חיידקי המעי הדק
- חומצה אלפא לינולנית משפרת את תוחלת החיים – צריכה גבוהה של חומצות שומן מצמחים נחשפה כגורם שמאריך את החיים.
- תובנות חדשות אי-ספיקת כליות תלויה במצבו של ציר FGF23-Klotho
- Tsamba שתי כוסות גרגרי שעורה דגנים מלאים, רצוי אורגניים – מתכון צ'מפה למבקשים להחלים מאי ספיקת כליות
- פאראצטמול (PARACETAMOL) גם פרצטמול או אצטאמינופן (Acetaminophen) – הידוע גם בשם אקמול, רוקסט ודקסמול עלול לפגוע בכליות ובכבד ואסור לשימוש לחולי כליה
- מקצבים בעולם החי – שעון ביולוגי בתאי הגוף
- מזון למוח – המזון הבריא למוח תומך בגמישות מערכת העצבים שלו וביכולת הלמידה, שומר על הזכרון, ומונע מחלות כגון אלצהיימר.
- מרחבי חיים מאריכי חיים – האזורי הכחולים
- קשר הגלוטן – אלרגיה לגלוטן והאם הימנעות מגלוטן מוצדקת?
- מהן עיניים אדומות?
- האם תוסף ויטמין D בולם את מחלת הכליות בקרב סוכרתיים?
- גלוטמין (Gln) -המגן הגדול על בריאות האדם – כל מה שחשוב לדעת
- פיקנוגנול – כל האמת על רפואת עץ האורן והכנת התה ממחטיו
- תחמוצת החנקן (NO) כיווץ תאי האנדותל, מחלות כרוניות קשות – ודרכי ריפוי חדשות
- מחשבון מדידה והערכת קצב הסינון הגלומרולרי (GFR) אשר מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין.
- תזונה תאית
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- לראשונה, מדענים הצליחו לתרגם לטקסט את הפעילות המוחית של אדם עם שיתוק שאינו מסוגל לדבר.
- רוצה להחלים בצורה פשוטה ביותר, ללא תרופות ממחסור בטסטוסטרון או מירידה במדד ה SHBG ?
- טיפולים מבוססי רירית לזיהומים נגיפיים וחיידקיים
- מחסור בברזל
- פיקנוגנול – כל האמת על רפואת עץ האורן והכנת התה ממחטיו
- סגולותיהם של זרעי החרדל
- דרכים חדשות לוויסות יעיל של טריגליצרידים (Triacylglycerols) בדם
- שוויון בריאותי?
- טיפולים מבוססי רירית לזיהומים נגיפיים וחיידקיים
- מה הם בקע (קִילֶה) חתך, מדוע הם מתרחשים ומה לעשות?
- קרום התא – הממברנה והדלקת הכרונית
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- האם תזונה נוגדת דלקת יכולה לעזור?
- חידושים ומהפכות בנושא יתר לחץ דם.
- נוגדני ANF – גורם אנטי גרעיני ונוגדן אנטי-ציטופלזמי של נויטרופיל – ANCA
- תעוקת חזה מיקרו-וסקולרית
- "מגיפת המאה העשרים ואחת", מיתוסים רפואיים: כל מה שחשוב לדעת על אלרגיות
- דרכים חדשות לוויסות יעיל של טריגליצרידים (Triacylglycerols) בדם
- מזון כתרופה
- חומציותו של הנוזל הבין תאי בגוף האדם מונעת תהליכי החלמה במחלות כרוניות קשות – מה לעשות?
- אנטיביוטיקה – על נזקיה לאנשים בכלל ובפרט לחולים
- חומץ אננס – רוצה לדעת כיצד להכין תרופה ביתית, אנטי-דלקתי מקליפות האננס?
- חומצה אורית Uric acid צום פורינים – מצב המכונה גם היפראוריקמיה וטופי.
- זרחן – Phosphorous, והאם מוכרחים להתחיל בדיאליזה טרם נבחנה רמתו של גורם צמיחה פיברובלסט 23
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- שלושת המיצים
- לסדרת מאמרי – מבוא לתורת הגוף-נפש המודרנית – חלק א
- על הכאב בברך שמקשה לעלות במדרגות ומה שעומד מאחריו
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות.
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- למה מדידת הויטמין B12, רחוקה מלהיות מדויקת?
- ירקות ירוקי עלים לרוב טובים לבריאותנו, לפעמים הם לא – רוצה לדעת מתי כדאי לצרוך עלים ירוקים?
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- תרופה ישראלית חדשה לקורונה
- מזון כתרופה – שמן זית ושמן קנולה או חרדל הצילו מאות ילדים בעולם.
- מזון כתרופה – אפשר להחלים מאי ספיקת כליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – על השעורה (דגן) ופעולות נוגדות דלקת כולל עיכוב גורם נמק גידול אלפא – Tumor necrosis factor alpha (TNF-α).
- על הנקמה ודמימותיה
- איך להיראות צעיר מגילך – כל הסודות
- Reconstruction of erythropoietin by the kidneys without drugs
- קטואנאלוג ketoanalogue
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- חומץ אננס – רוצה לדעת כיצד להכין תרופה ביתית, אנטי-דלקתי מקליפות האננס?
- תככים ומזימות – האמת סביב גירוש יהודי ספרד – 1
- כתף ימין וסופו הטראגי של מבצע גאוני – פייר-פול ריקה
- משחה צהובה – לכאבי שרירים – משחת הפלא להפחתת כאבים
- פרנצ'סקו מסינה Francesco Messina אלהים באדם שחיפש אחר היופי
- פייר בושאן – האיש שהציל את חגיגת הנישואין של לואי ה-14 מאת ירון מרגולין
- האסכולה הונציאנית (ציור) חלק א' מאת ירון מרגולין
- ולנטין דה בולון צייר גאון – ירון מרגלין בפתח התערוכה בפריז של ולנטין דה בולון
- האם תוסף ויטמין D בולם את מחלת הכליות בקרב סוכרתיים?
- שש דרגות של רגשי אשמה
כתיבת תגובה