מנוחת הנפש היא נושא שמטופל בדרך כלל על ידי יצירה ונופש שמיועדת לצרכים של צעירים כיציאה לטבע, טיפוס הרים, רכיבת אופניים וכמובן יציאה למלון בנוף עוצר נשימה, טקסים דתיים, ומסיבות עם הרבה אלכוהול ויחסי מין, ומה עם אנשים מבוגרים?
מחקרים מראים שמודלים בריאותיים רב-ממדיים משפיעים על יכולת התאים להתחלק ולחדש רקמות פגועות מיטבי במצבים שמוגדרים שלוות נפש. נושא החלמה והתחדשות הגוף נקשר בטלומרים מקוצרים וארוכים. אבר גופני שנמצאים בקצה החומר הגנטי שבכל אחד מתאי הרקמה בגופנו [מקור]. כאשר רקמה נפגעת הטלומרים מכתיבים את יכולתה להתחדש. ללא התחדשות זו אי אפשר לשקם כליה, כבד, ריאה או לב שנפגע אפילו לא סחוס בברך [מקור].
שחיקת סחוס, למה לסבול? – ללא ניתוח ללא תרופות – טיפול להחלמה
מסתבר שיצירה ונופש שמיועדת לצרכים של צעירים כיציאה לטבע, טיפוס הרים, רכיבת אופניים וכד' אינם מובילים לשלוות נפש בקרב אנשים מבוגרים לאורך הזמן הרצוי לתחזוקה, מניעת תחלואה ו-או החלמה ממחלה. לעתים שיטות אלה פועלות להיפך והיציאה ממסלול החיים המוצעת רק מוסיפה סטרס (stress) ותחושה אתגרית נוכח מטרות שיש להגיע אליהן בדרך, כך למשל מכונית שנתקעה בדרך למלון או בשדה תעופה כשלחץ הדם יכול לעלות לממדים הרסניים שעה שהטיסה מתעכבת בחמש שעות והאדם בדרך לנופש ועולה אפשרות שיאבד את טיסת ההמשך.
עד שנות ה-30 של המאה הקודמת משמעות המונח stress 'דחק' הייתה פיזיקלית בלבד – להדק. 'דחק', כפי שאנו מכירים אותו היום, הוא מונח אשר נטבע בשנת 1936, כאשר חוגים ביולוגיים ופסיכולוגיים שונים החלו להשתמש בו על מנת לציין מאמץ או מתח נפשי, או, לחילופין, גורם סביבתי מזיק אשר עלול לחולל מחלה.
דוגמאות לאירועים שמעלים stress בדרכנו אל ההנאה ושלוות הנפש מלמדות על כל ך שלא כל הדרכים מביאות לתוצאות טובות כשמדובר באיזון נפשי. כך נושא איכות החיים שהיה לביטוי נפוץ מוצא עצמו כקשור בשלוות נפש, ואיכות טלומרית מלחיץ כשלעצמו ומה שהוגדר כמי שמאפשר התחדשות ותחזוקת גוף ומונע תחלואה או מה שמעודד האטה של ההזדקנות הופך מושג יעד קשה להשגה.
חמש נקודות מבט של איכות חיים: חברתית, כלכלית, פסיכולוגית, פילוסופית ואמנותית או יצירתית. הגדרות שביקשו להוביל להמשגה נכונה והבנה של מושג איכות החיים. הם נגזרו מניתוחי מושגים במהלך עבודה עם אוכלוסיות צעירות או עם אוכלוסיות בוגרות ומסתבר שאינן מייצגות כראוי את החוויה של כולם, כך למשל דווקא צעירים סובלים, בעיקר אם הם פגועים ממחלות כרוניות, נמצאו מחוץ להגדרה [מקור]. במקרה אחר תכונות חשובות כמו שלב התפתחותי וחשיבות קבוצת השווים והמשפחה התאימו יותר למתבגרים וילדים [מקור]. אנשים שונים מקנים לאיכות חיים קריטריונים שונים כך למשל, נמצא שאושרם של הילדים מאוד חשוב להורים, ילדים נותנים משקל שונה לאותם קריטריונים בהערכתם זו. נמצא כי מספר מרכיבים משפיעים על איכות חיים ושלוות נפש כמו תפיסת והערכת האדם עצמו את חייו, קשריו החברתיים והתרבותיים.
- מרחבי חיים מאריכי חיים – האזורי הכחולים
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- הבדידות – חזית חדשה ומקור רב משמעות למחלות כרוניות – מגפת הבדידות
- 8 חסרים תזונתיים שכיחים
- חזרה לבסיס – עקרונות צירופי המזון
- טיפול נפשי ללא תרופות – חרדות, פחדים וייאוש – תסמינים שיש להם פתרון טבעי, מדויק ומהיר
גם משמעות חיים – תפיסה והערכה ביחס למטרות, ציפיות, עקרונות והנושאים העיקריים המעסיקים אותו.
מבחן הארטה המצוינות – עומד באופקה של הגישה המתייחסת לתפיסה והערכה ביחס למטרות, ציפיות, עקרונות והנושאים המשמעותיים העיקריים בחייו בהם גם רווחה נפשית, שלוות נפש וקורת רוח.
מבחן הארטה (ἀρετή, ביוונית שמצביע על שיכלול היכולת כמו 'מעלה' או 'מצויינות'). פותח את מרחב ההזדמנות לחיים איכותיים, להבנת המשמעות העמוקה של העשייה בדרגה האמנותית. הארטה נקשרת ביכולת הנאה וסיפוק מהיכולת לדייק, להשקיע להנות ממוסר עבודה גבוהה מ"יש" רוחני ומידות טובות, כלומר היא הפך מוחלט לנלמד כיום בבתי הספר לאמנות, לשרבט, להקיא רגש להרגיש בעוצמה ולהתבהם – וכד' – החיים הם המקום שבו העולם מייצר את ה'ארטה' כמידות טובות (לא רק הישגי המחשבה, המדע, הרווח הכספי והפופולריות), שהיא בעצם הערך המצדיק את ההשקעה והלמידה. אפלטון מצביע על המידה הטובה, הסגולה הטובה ובעברית מקובל ההמשג מצוינות. במשל המערה, שב"מדינה" לאפלטון הארטה של אדם היא ייחודית ובמקרה זה נקשרת במונח אצילות aristis. לכן בני האצילים ביוון העתיקה עברו חינוך ואימון לארטה. אימון לארטה כלל אימון גופני בגימנסיון, אימון מנטלי, שכלל נאום, רטוריקה, ומדעים והדרכה רוחנית, שכללה מוזיקה.
בנוסף נמצאת ה'הגשמה הערכית' – valua fulfillment. והיא עוסקת בהתגברות על מכשולים נפשיים איתם האדם נולד. חסמים כגון תכונות אופי (למשל קנאות, ערך עצמי נמוך) או מצבים תודעתיים מתמשכים (תודעת עוני/שפע, תודעת נפרדות/אחדות). ההגשמה הערכית מגיעה מרמת הנפש, מהרמה של תודעת האני הפנימי, וכאשר המיקוד של השכל נעשה בה בבחינת "והגית בו יומם ולילה', ניתן לומר שהאדם מגשים את ייעודו, שיש משמעות לחיים שלו.
אופי האדם מוביל לזווית ראיה אישית של הדברים
(גישה רציונלית, רגשנית) ומה שיכול להשפיע על ההערכה מקצה לקצה.
אנגסט
"מושג החרדה" מ- 1844 לקירקגור הוא דוגמא לכך שגם נסיבות החיים יכולות לעצב זווית ראיה. "אנגסט" (Angst) – הוא מושג שנוצר כך (קירקגור), מצב בו אנו מבינים איזו כמות של בחירות עומדת בפנינו יחד עם הכרה בחוסר היכולת שלנו לבחור דווקא בחוכמה. "את החיים אפשר להבין רק לאחור ולחיות רק קדימה" אומר קירקגור. המצב הקבוע הזה של אנגסט שלו, ניצב כניגוד לאפלטון, שרואה את מלא המרחב על קטביו המנוגדים קירקגור מצומצם יותר נאחז בסבל כמפלט – הסבל הוא אמנם, חלק בלתי נפרד מהחיים ולכן לכל הפחות בעיני הסובל – אין לנו שום סיכוי אי פעם להיות בהנאה באופן מלא (קירקגור). לפי קירקגור, כל מי שיקדיש לעניין מחשבה רצינית יבין שהחיים ריקים ממשמעות, אנחנו נולדים, סובלים ומתים. בזה הכל מסתיים. אלה הם חיים מזווית הראיה של אדם שויתר על אהבה, אדם סובל ומי שנתקע, ולא נע מזווית התקיעות ולא נע או פיתח בתנועתו כישורי חיים ורגעים של סיפוק והנאה. הוא עצמו אדיפוס העיוור, דומה שלא ראה מעולם את אדיפוס של כריסטיאן וילהלם אקרסברג (Christian Wilhelm Eckersberg) למטה
אפשר לומר שארטה לא שרתה כלל וכלל על בעל האנגסט, הגם שאת הסבל הביא לדרגתה. בשנת 428 לפנה"ס, הבהיר סופוקלס שהכאב מעוור (סופוקלס אדיפוס). יש וזווית הראיה מעוורת ויש והכאב מצר אותה.
בעוד המודלים של אריקסון וסמית' (Eriksson and Smith); נראים מתאימים יותר עבור אנשים מבוגרים, גימלאים וזקנים [מקור]. התיאוריה של הומבורגר אריקסון הוגה תאוריית השלבים הפסיכו-חברתית (Homburger Erikson's theory) "ילדות ארוכה עושה מהאדם וירטואוז טכני ומנטלי, אבל היא גם משאירה בו שארית לכל החיים של חוסר בגרות רגשית" (אריקסון) [מקור]. וכן ההתפתחות נמשכת לאורך כל תוחלת החיים והיא מחולקת לתקופות או שלבים. כמות הקונפליקט בכל שלב קובעת אם הקוטב החיובי או השלילי שנלמד [מקור]. על פי אריקסון, הקונפליקט המרכזי בכל אחד משמונה השלבים מעורר משבר בין צרכיו האישיים לבין דרישות החברה. משבר זה ניתן לפתור באופן מוצלח או כושל. התמודדות מוצלחת תכשיר ותפתח כישורי חיים. היא תתבטא כמציאת "שביל הזהב" בין הדרישות הסותרות, ותצייד את האדם בכלים להתמודדות טובה יותר עם הקונפליקט המרכזי של השלב הבא. התמודדות שאיננה מוצלחת תתבטא בכניעה, מחסור ביכולות וכישורי חיים וכניעה ללחצי החברה או לדחפים האישיים. כשל זה יקשה על ההסתגלות חברתית, וכן על ההתמודדות עם השלב הבא. ערך החיים או המשמעות מה שיכונה על-פי התפיסה של הגל, "ערך החיים", יכולה לשנות גם עבור מי שכשל בפיתוחם של כישורי חיים את חווית החיים עצמם ובהחלט בכוחה של המשגה נכונה לשפר אותם. נושא זה – אם כן (איכות חיים והמשגה צלולה ובהירה של החוויה) היא תנאי נוסף הכרחי לחיים [מקור1, מקור2, מקור3] המשמעות – 'משמעות' נוגעת בעיקר ליחס בין מילים בדיבור וכתיבה, לבין מה שהן מציינות, הכריע אויגן דיהרינג, (אחד מאבות האנטישמיות המודרנית), בספרו 'משמעות' [מקור], ההמשגה שגויה ואיננה רלוונטית לשאלת החיים ואיכותם, כי החיים אינם מילה. המונח הנכון הוא אם כן "ערך החיים", כפי שמופיע במשנה של הגל והנוושא הוא איך נכון לחיות (אֶתיקה). ההמשגה 'ערך' מסייעת בהבהרת הדברים ומרמזת על דבר-מה שאנחנו בוחרים בו בזכותו (שופנהאואר) או איך נכון להמשיג, להרחיב את זווית הראיה ואיך נכון לחיות (שפינוזה) שנאמר כי הסבל מצר את זווית הראיה. שאלת ערך החיים היא אפוא לא למה כדאי לחיות כפי שהציג אותה למעשה הפסימיסט שופנהאואר ('העולם כרצון וכדימוי' לפיו החיים יוצאים חסרי ערך, מהדהדים את 'הבל הבלים הכל הבל' [מ"ג קהלת א ב]. דברים מופרכים או מטופשים, שטויות). בהחלט דור אחד או שניים לפני ה"משמעות" ערך החיים היה צר ביותר, קרוב להבל. מכל מקום נושא זה (ערך החיים) עלה והדהד גם כמושג השגוי והעכשווי "משמעות החיים" בגישה של ה"הומניזם" המערבי שהחל ככל הנראה דווקא בהמשגה טהורה ומדוייקת עם סוקרטס בטענה שהוא מחפש את הידיעה בתוך האנושי (מנון, אפלטון), וזוכה במשמעות, מול האקזיסטנציאליזם – על הקיומיות (existentialism) שמבטל את חשיבותה של המשמעות. כשצועדים במסלול הערכי בדרך כלל אנשים בוחרים ב"יש" זה או אחר משום שהוא בעל יתרון, והיתרון שלו עבורם נמדד במידת ההנאה לטווח ארוך (אפלטון) שהוא מסב לאדם הבוחר בו או במידת הסבל שהוא חוסך ממנו, נושא זה מתכתב עם התפילה שהכל יהיה בסדר תמיד. אם נצטט את דברי סוקרטס מפיידון עם הגיעה לאתונה הספינה מדילוס (נושא שמאפשר הוצאה להורג באתונה בזמן ההוא) [לאחר שבית הדין האתונאי דן אותו למוות בכל מיני האשמות, הוא משפשף את רגלו הכפופה, לאחר ששוחררה מהשרשרת הכובלת (עמ' 10 [59-60] בתרגום מיוונית של יוסף ג. לייבס, 1999) ומספר על תחושת ההנאה משהכאב ברגל הכבולה ששוחררה חולף:
"מה משונה, רבותי, נראה דבר זה שבני האדם קוראים לו 'הנאה'. מה מוזר למה שנראה כניגודה, כלומר לצער!"
ומוסיף שם (עמ' 11 [60-61]) שהשניים לא נראים בצוותא אך "הרודף אחרי האחד ותופשו, כמעט שבהכרח יתפוש תמיד גם את השני, כאילו הם שני דברים המחוברים בקדקוד אחד." שתה בשלווה את כוס התרעלה, הכאב נמוג בהדרגה, המוות, כך אמר לחבריו־תלמידיו, אולי הוא חיסול גמור, ואם כך הדבר הריהו שחרור מתאוות, מלחמות, ואלפי טרדות של הזנתו של הגוף וממון הדרוש לסיפוקו שמובילים את המחשבה הצרופה לטעות המשגה "עד שבגללו לא נוכל להתבונן באמת" [פיידון 19, [65-66]]. אם למעלה רשמתי שיש וזווית הראיה מעוורת ויש והכאב מצר אותה הרי כאן ההמשגה הצלולה והבהירה גם מרחיבה אותה וגם מעוררת השראה.
כדי להגיע לתבונה צריך לפתח יכולת להתבונן ב"יש" מעבר ל"גוף" מסביר סוקרטס.
(פיידון) שיחתו האחרונה של סוקרטס עם ידידיו (אפולודורוס, וקריטובולס, הרמוגניס, אפיגניס גם איסכיניס ומנכסנוס הידוע מהדיאלוג האפלטוני שקרוי על שמו כמו גם קריטון ועוד רבים בהם קביס וסימיאס הפיתגוראים שמשוחחים איתו בדיאלוג ואשת כסאנתיפי שהתבקשה ללכת הביתה. טרם הוצאתו להורג על-ידי שתיית כוס רעל.), היא דוגמא להמשגה של פילוסוף גדול, ואת המקום הזה הוא תיאר בדיאלוג פיידון כמסע נפלא. שע"פ סוקרטס
עדיף לפעול לפי מה שנראה לנו כטוב לעשותו.
הנאות בהבדל מתענוגות יכולות להיות ארוכות טווח, וקשורות עם שביעות רצון, הכרה בערכו, סיפוק מקצועי, וחוויה חברתית. תענוגות קצרים יותר ולעתים מחירם בטווח הארוך גבוה נקשר בצער, כאב ואובדן. הערך הוא ההנאה, והמבחן לקיומה הוא מבחן ההנאה והסתלקות מצער, כאב או חרדה. אבל ישנם ערכים אחרים, שבגללם אנשים בוחרים בדברים אף על פי שהם לא מסבים לנו הנאה, ולעתים גם מסבים סבל כמו עבודת לילה למימון לימודים, סבל גופני באימוני ספורט, ואמנות הריקוד שמלמדים על ראייה מרחבית ועל כך שסבל שיש לו סיבה מוצדקת כמו מטרה שרוצים להשיג, יסתיים בסופו של דבר בהנאה. החלמה מאי ספיקת כליות קשורה בהמשגה נכונה. שינוי אורח החיים גורם לרבים סבל, געגועים ותאווה למזון שנאסר לצרכי החלמה, לא רק ההנאה מההחלמה ממחלה כרונית כל כך קשה, מחלה שמתים ממנה כרוך בסיפוק, הכרת תודה והנאה יוצאת דופן. שאמר הפילוסוף לנו כי כדאי לפעול לפי מה שנראה לנו כטוב לעשותו. ומקרים של הקרבה למען המשפחה, למען המולדת יש הרואים בהם הדבר הטוב לעשותו. ואופי האדם וכן מצבו הנפשי, כלכלי, בריאותי, מעמדי וגילו שבים ומובילים גם כאן לאותה זווית של ראיה.
האדם שמסתכל על ה"יש" (אומדן הנזק מול התועלת) נשען גם על גורמים נוספים שיכולים להשפיע על ההערכה לגבי הפעולה לפי מה שנראה כטוב לעשותו, ולהם יכולת הכרעה והשפעה שעלולה לשנות את המסקנה מקצה לקצה. כך למשל, הורים יכולים לעמוד בסבל רב וצער כולל אבדן כלכלי, שעות עבודה, שינה, מקום מגורים כדי לסייע לילד שנפגע או חלה, שעה שאותו מחיר יכול להיות בלתי נסבל עבור אותו אדם שעבר את גיל ה 60.
בפיידון אפלטון טוען ש
כל דבר מתהווה והופך לניגודו
(שם, עמ' 24 [69-70]) 25 [70-71] "שהדברים יש להם היפוכים, כשם שהיפה הוא היפוך המכוער והצדק היפוך העוול"… כך גם ההנאה והצער "שאילו היה איזופוס (620–564 לפנה"ס) נותן דעתו עליהם היה מחבר אגדה לאמור: אלהים ביקש להפסיק את המלחמה שבין השניים ומשלא יכול – חיבר אותם יחד בקדקדיהם ומכאן: שכל שמזדמן לו האחד, יבוא אליו לאחר מכן גם השני" [מקור1 – פידון, עמ' 11 [60- 61]] [מקור2 ].
בקשה לשינוי תכנית היקום
”אֵיפֹה הָיִיתָ, בְּיָסְדִי-אָרֶץ – הַגֵּד, אִם-יָדַעְתָּ בִינָה” (אִיּוֹב, ל"ח, ד').
על מנת להבין מה אלוהים רוצה, אומר שפינוזה, אנחנו צריכים להפעיל את השכל שלנו בזמן שאנחנו מביטים בעולם סביבנו וחוקרים אותו, נושא שמוצג לקראת סופו של ספר איוב. הגאולה אצל שפינוזה דומה הכרה והבנת המציאות שפינוזה מבקש שנבין לחלוטין איך המציאות שלנו עובדת.
משימתם של בני אדם אם כן, לנסות להבין את האופן שבו פועל היקום ולאורה לקבל אותו במקום לשלוח בקשות חסרות טעם, להרוג בעל חיים כמתת לאל השמיים או לנענע לולבים על-מנת לבקש שינוי התוכנית. הרעיון של שוחד היקום ואל שנענה לו או לתפילותינו, קורבנותנו ותשלומים אחרים אשר ישנו ומשנים בעקבותיהם את חוקי היקום בעבורנו ע"פ שפינוזה הם ביטול של הזדמנות לפיתוחם של כישורי חיים, נושא אנוכי ונרקסיסטי: "כל האוהב את אלוהים אי אפשר לו לשאוף לכך שאלוהים יגמול לו אהבה תחת אהבה (שפינוזה, אתיקה, פרק חמישי). שפינוזה מהדהד בדבריו את הפילוסופיה הסטואית של זנון מקיטיום שנולד ב־333 לפנה"ס והעריץ את סוקרטס שעליו קרא בספרו של קסנופון "זכרונות". הטענה כי שגיאות לוגיות בשיפוט והבנה בראיית המציאות כשל תודעה פרספקטיבית (פרופורציות) מעוורת את המצב האמיתי מגיעה אלינו מיוון העתיקה העדר כישורים בהבנת היקום באופן כללי וקונקרטי כולל אירועי חיים פשוטים מעוררת אותם מכאובי נפש, צער, יסורים, כעס ואפילו זעם. זנון לימד באתונה מתחת לאכסדרת עמודים (סטואה ביוונית), ומכאן השם "סטואית" והנחה שם את היוונים לקבל את העולם כפי שהוא למצוא דרכים להבין טוב יותר את ה"יש" על מנת להימנע מרגשות נוקשים ולהשיג שלוות נפש.
הפרעת הקשב – עדויות מצביעות על כך שלשוטטות מחשבות יש קווי דמיון רבים עם מושגים מסורתיים של שליטה מבצעת. או פונקציות ניהוליות (Executive Function) הם תהליכי השליטה הקוגניטיביים הגבוהים של האדם (cognitive control) [מקור] מבחינה מוחית, האונה המצחית היא האחראית על התפקודים הניהוליים או על השליטה המבצעת. שליטה מבצעת אחראית על היכולת ליזום, להתמיד, לעכב, לווסת, להבחין ולשנות [מקור]. התפקודים הניהוליים (שליטה מבצעת);אחראים במידה רבה על ויסות רגשי ועל תפקוד חברתי ולימודי [מקור]. הם מאפשרים לאדם לנהל ולכוון את מעשיו בהתאם למטרותיו, ולנהל את שאיפותיו וקשריו החברתיים [מקור].
כאשר מתרחשת שיטוט מחשבות, נראה שהמרכיבים הביצועיים של תשומת הלב מתרחקים מהמשימה העיקרית, מה שמוביל לכשלים בביצוע המשימה.
נושא ששב ומתרחש לעתים קרובות בהיעדר כוונה מפורשת וירידה בשליטה המבצעת [מקור].
שיטוט התודעה נובע מחטיפת תשומת הלב הרחק מהמשימה העיקרית על ידי מטרה חלופית המופעלת ללא מטא-מודעות או מטה-קוגניציה טוענים במאמרם, The Restless Mind, Smallwood, J., & Schooler, J. W. (2006). כלומר, הרחק מיכולתו של הפרט לחשוב על החשיבה שלו עצמו ולהיות מודע לתהליכי חשיבתו. לאחר הפרעה זו, תשומת הלב למשימה העיקרית מתעכבת, יש ונוצרים בשל כך כשלים [מקור].
אנשים מגויסים, מתעייפים ואובדים ברמה שאינם תחת שליטה של גירויים רלוונטיים למשימה במצבי סטרס.
על פי תורת הקשב הנוירואנרגטית (NeT), חוסר שליטה זה נובע לעתים קרובות מעייפות של יחידות העיבוד הרלוונטיות במוח הנגרמת על ידי אספקה לא מספקת של הדלק המועדף על הנוירון, לקטט (הינו התוצר הסופי של מטבוליזם של גלוקוז), מאסטרוציטים (תאי גלייה) קרובים.
- מזון למוח – המזון הבריא למוח תומך בגמישות מערכת העצבים שלו וביכולת הלמידה, שומר על הזכרון, ומונע מחלות כגון אלצהיימר.
- למה אני לא מצליח להתמיד – והסוכר
- Lecithin לציטין – מזון כתרופה ומולקולה שומנית, שמגינה על המוח, הכבד, הלב, ועל דופן המעי
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
- ציר המעיים-מוח פסיכוביוטיקה psychobiotics
- יש פתרון כולל לבעיות הקשורות לדימוי עצמי, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך – דופמין
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- הנוגדנים העצמיים כנגד האנזים GAD על פני תאי ביתא בלבלב הם נציגי השטן עצמו בגוף האדם ומקור למספר רב של מחלות קשות בהן סוכרת מסוג (T1D) 1, ירידה בתפקוד בלוטת התריס, הפחתה בגאבא המיוצרת בתאי המוח מגלוטמט, התקפי חרדה ואפילפסיה.
- סטרס יכול לעתים גם לרפא – מחקר חדש על תאי המוח
- שעועית הקטיפה הקסומה – המקונה פרריינס או קִטְנִיּוֹת ההצלה והתשוקה – מזון החלמה שיכול להציל חולי פרקינסון – Mucuna pruriens
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- מרחבי חיים מאריכי חיים – האזורי הכחולים
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- תוספי סידן – זהירות – סיכון לשבץ מוחי
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- ניתוק רגשי – על הקורוציונה
- די לכאב
- ראיית המעמקים – כניסה לטרקלין או על החיים האמתיים.
- התודעה השלילית
- ביקורת מבזה
- איך לצאת ממצבי תקיעות בחיים – שיטת שלוש השאלות בגובה העיניים
- נמאס לי מהחיים מה עושים
- על היכולת להשתקם, לקום מאבק הדרך ומכאב הפרידה
נדידת מחשבות משקפת את היכולת של האדם להתנתק מתהליכי התפיסה המיידיים של הסביבה החיצונית (המכונה perceptual decoupling), לצד היכולת להתמקד בתכנים מנטליים פנימיים בצורה של מטא-קוגניטיבית [מקור]. בהתאם לכך, יש לה תפקיד חשוב בציפייה לקראת הבאות ותכנון של פעולות עתידיות שבחלקן מיטיבות עם חייו, הגם שלא נלקחו בחשבון בתחילת הדרך.
קֹרַת רוּחַ נַחַת רוּחַ, הֲנָאָה, שְׂבִיעַת רָצוֹן
קיומם של תהליכים מטה-קוגניטיביים מסתמך על יכולת של דיבור פנימי, אשר מאפשרת יצירת יצוג מילולי לבניית מודל לתהליכים אלה. הדיבור הפנימי מצריך המשגה רלוונטית [מקור]. סביר להניח שלהמשגה שגויה או לסברות שיתכן והן נכונות גם לטעויות תהיה השפעה מכרעת על התהליך כולל האטה במסלול שדורש דווקא מהירות. נוצר פתח רחב להעדר מהות, או תוכן בגלל חוסר בהמשגה או העדר תשומת לב. הוא מקורה של היעדר דעת, ריקנות ושיטוט מחשבות.
נושא אחיד והמשכי: המשפטים העולים נוכח קֹרַת רוּחַ נַחַת רוּחַ, הֲנָאָה, שְׂבִיעַת רָצוֹן, כולם עוסקים בנושא אחד מרכזי או תומכים בו, ואין נדידה ובעיקר לא קפיצה לנושאים אחרים במצב של "שלוות נפש". נושא זה תקף גם לגבי מצבי חרדה וזעם. הוא אחת הסיבות המרכזיות ללחץ דם גבוהה מסיבות נפשיות ויתר סטרס בחיי האדם והעדר קֹרַת רוּחַ נַחַת רוּחַ, הֲנָאָה, שְׂבִיעַת רָצוֹן. באופן פרדוקסלי הנפש מצילה את קו המחשבה נוכח העדר המשגה מדויקת ומהירה על-ידי התקף חרדה והתפרצויות זעם.
נשארו לך שאלות
אשמח להשיב על כל שאלה
לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן
בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –
למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.
For the avoidance of doubt, consult a physician (who knows in detail the general health of each patient or yours) before using any medicine, food, extract or any exercise. The information on Yaron Margolin's website or the "Healing Presses" website (on Facebook or MARGOLINMETHOD.COM), in the above article and in Yaron Margolin's articles are material for thought – philosophy neither recommendation nor public guidance to use or cease to use drugs – no information on this site or anyone You should always consult with a qualified physician or pharmacist regarding pain, bad feeling, or goals and how to use foods, ointments, extracts and even exercises, or other remedies that are mentioned as such
מאמרים אחרונים
- שקט נפשי נמצא חשוב בבריאותם של האנשים ויותר מכך בקרב גימלאים
- כישורי חיים יוצאי דופן בקרב ילדים שספגו ביקורת רבה מדי בילדותם
- בריאות הנפש ואריכות ימים – מאמר על הטלומרים והשפעת הרגשות עליהם
- ירידה בתפקוד הכליות – מה לעשות?
- התכנית לשיקום הכליות – כאן.
- מכתב תודה ממחלימת כליות בתוך ארבעה חודשים.
- לחץ דם גבוהה מסיבות נפשיות ויתר סטרס בחיי האדם
- דלדול עצם – אוסטאופורוזיס (Osteoporosis) מה אפשר לעשות כדי לחזק את העצמות ללא תרופות?
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- להחלים מסוכרת ואי ספיקת כליות
- הקשר של כבד שומני, ומחלת כליות כרונית מחקר חדש
- אנמיה – מחסור בברזל, כשל טיפול והיבטים ביולוגיים חשובים של מחסור בברזל ודרכי החלמה חדשות – מחקר חדש.
- למה חסר לי ברזל – כאן
- דלדול עצם – אוסטאופורוזיס (Osteoporosis) מה אפשר לעשות כדי לחזק את העצמות ללא תרופות?
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- להחלים מסוכרת ואי ספיקת כליות
- הקשר של כבד שומני, ומחלת כליות כרונית מחקר חדש
- אנמיה – מחסור בברזל, כשל טיפול והיבטים ביולוגיים חשובים של מחסור בברזל ודרכי החלמה חדשות – מחקר חדש.
- רזון – ירידה בלתי רצונית במשקל – Unintentional weight loss
- להחלים מאלצהיימר – Alzheimer's disease מחלה קשה, שאפשר להשתקם ממנה
- מכתב תודה ממחלימת כליות בתוך ארבעה חודשים
- שיראטאקי אטריות קונג`אק – מתכונים
- זיהום סביבתי מקדם את מחלת הכליות
- הבדידות – חזית חדשה ומקור רב משמעות למחלות כרוניות – מגפת הבדידות.
- כישורי חיים יוצאי דופן בקרב ילדים שספגו ביקורת רבה מדי בילדותם.
- שיגאקי הינוהרה הרופה שהמליץ ליהנות מהחיים, להיות צנוע מול צלחת האוכל ולצאת לגמלאות מאוחר ככל האפשר
- תנגודת לאינסולין (insulin resistance) מאת ירון מרגולין
- הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori חיידק חתרני שנמצא כמעט אך ורק בבני אדם – טיפול
- מקצבים בעולם החי – שעון ביולוגי בתאי הגוף
- מזון למוח – המזון הבריא למוח תומך בגמישות מערכת העצבים שלו וביכולת הלמידה, שומר על הזכרון, ומונע מחלות כגון אלצהיימר.
- שיראטאקי אטריות קונג`אק – מתכונים
- דילול השכבה הדמית [כורואיד (Choroidal)] ורשתית העין במחלת כליות כרונית קשור באופן ישיר לירידה ב-eGFR וניתנים לשינוי עם הטיפול התזונתי.
- האם כדורים נגד לחץ דם הצילו אנשים ממוות?
- Lecithin לציטין – מזון כתרופה ומולקולה שומנית, שמגינה על המוח, הכבד, הלב, ועל דופן המעי
- שעועית הקטיפה הקסומה – המקונה פרריינס או קִטְנִיּוֹת ההצלה והתשוקה – מזון החלמה שיכול להציל חולי פרקינסון – Mucuna pruriens
- דלדול עצם – אוסטאופורוזיס (Osteoporosis) מה אפשר לעשות כדי לחזק את העצמות
- מפגשי עם נער שהחלים מאספרגר להתגבר על אוטיזם – ימי הסנאל שלי
- נתקע לי בגרון, תחושת מחנק, דיספגיה.
- תפליט פריקרדילי הצטברות של מים סביב הלב
- שבטבט וסודות התימינאז
- תנגודת לאינסולין (insulin resistance) מאת ירון מרגולין
- תסמונת קרדיווסקולרית-כלייתית-מטבולית (CKM).
- מזון כתרופה – השמן של לורנצו
- ברומלין או קמח קליפות אננס
- כישורי חיים יוצאי דופן בקרב ילדים שספגו ביקורת רבה מדי בילדותם
- לחץ דם גבוהה מסיבות נפשיות ויתר סטרס בחיי האדם –
- איך לא להגיע לדיאליזה
- זיהום סביבתי מקדם את מחלת הכליות
- הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori חיידק חתרני שנמצא כמעט אך ורק בבני אדם – טיפול
- מחלת כליות – נתנת להחלמה – לשם כך יש לזהות אותה מוקדם ככל האפשר – הקסטסרופה!
- סיבי תזונה
- חומציותו של הנוזל הבין תאי בגוף האדם מונעת תהליכי החלמה במחלות כרוניות קשות – מה לעשות
- סמנים ביולוגיים מוקדמים ככל האפשר לנפגעי הכליה בבדיקות דם עבור מחלת כליות חריפה AKI או אי ספיקת כליות CKD יכולה להציל את חייהם של אלפי אנשים.
- הנוגדנים העצמיים כנגד האנזים GAD על פני תאי ביתא בלבלב הם נציגי השטן עצמו בגוף האדם ומקור למספר רב של מחלות קשות בהן סוכרת מסוג (T1D) 1, ירידה בתפקוד בלוטת התריס, הפחתה בגאבא המיוצרת בתאי המוח מגלוטמט, התקפי חרדה ואפילפסיה.
- האם כדורים נגד לחץ דם הצילו אנשים ממוות?
- אמנות ההחלמה האבודה
- Lecithin לציטין – מזון כתרופה ומולקולה שומנית, שמגינה על המוח, הכבד, הלב, ועל דופן המעי
- שעועית הקטיפה הקסומה – המקונה פרריינס או קִטְנִיּוֹת ההצלה והתשוקה – מזון החלמה שיכול להציל חולי פרקינסון – Mucuna pruriens
- דלדול עצם – אוסטאופורוזיס (Osteoporosis) מה אפשר לעשות כדי לחזק את העצמות ללא תרופות?
- התערבויות בניהול רגשות, מחשבות ואורח חיים כדי להתמודד עם מגיפה של מחלות כליתיות
- חומוס מזין, מרגיע ונוגד חרדות – מתכונים
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- 8 חסרים תזונתיים שכיחים
- האם בוטנים, קליפות בוטנים ומוצריהן הם מזון על?
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות
- שלושת המיצים
- תנגודת לאינסולין וקמח מפרי עץ החרוב
- קמח קליפות בצל ותה קליפות בצל – מתכון
- אבחון מוקדם למחלת הכליות יכול להציל חיי אדם
- פורינים חוץ תאיים ותחזוקת הכליות
- פחד גבהים – מהו פחד גבהים וטיפול
- חומצת שתן נמוכה, או היפואוריצמיה (Hypouricemia)
- התערבויות בניהול רגשות, מחשבות ואורח חיים כדי להתמודד עם מגיפה של מחלות כליתיות
- פחות מתים – טכניקת דיאליזה חדשה שבולמת את קצב המתים ומגבירה את ההישרדות בכשל כליות.
- נאטו (פולי סויה מותססים יפניים) מתכון
- מיטוכונדריה – במיטוכונדריון מתחילה מחלת הכליות
- התקף לב / אירוע לבבי בעקבות מחלת כליות – מסלול איתות שמגן על הלב בשם "VEGFA" משתבש בגלל מחלת כליות כרונית.
- סמנים ביולוגיים (Novel Biomarkers) ובדיקת כליות מוקדמת ככל האפשר – מצילה חיים
- אבחון מוקדם של תפקוד הכליות מאפשר אריכות חיים.
- טאורין: חומצה אמינית מסתורית ומסקרנת
- מלטונין הוכח שהורמון השינה נוגד חמצון רב עוצמה ויעיל כתרופה בקרב חולי כליה
- מיטוכונדריה – במיטוכונדריון מתחילה מחלת הכליות
- סמנים ביולוגיים (Novel Biomarkers) ובדיקת כליות מוקדמת ככל האפשר – מצילה חיים
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- הפסיכולוגיה הטיפולית וההוליסטית – תולדות הפסיכותרפיה
- יש פתרון כולל לבעיות הקשורות לדימוי עצמי, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך – דופמין
- חרדה
- מעגל המוזר – התפתחות ה"אני" בשנה התשיעית לחייו
- איך מורידים לחץ וחרדות באופן טבעי? התמודדות עם סטרס ולחץ נפשי
- טיפול נפשי ללא תרופות – חרדות, פחדים וייאוש – תסמינים שיש להם פתרון טבעי, מדויק ומהיר
- למה אני לא מצליח להתמיד – והסוכר
- גמישות היא מצב נפשי – אתגר בזרימה ושינוי – אני מבקש להתגמש
- חזרה לבסיס – עקרונות צירופי המזון
- על ההזנחה
- תרופות הרגעה שמשאירות אותך רעב וחרד – ציפּרָלֵקס, פּרוֹזַק, פלואוקסטין
- מגילת רות האלמנה שיצאה ממרחב הנוחות
- האם תזונה נוגדת דלקת יכולה לעזור?
- חידושים ומהפכות בנושא יתר לחץ דם.
- נוגדני ANF – גורם אנטי גרעיני ונוגדן אנטי-ציטופלזמי של נויטרופיל – ANCA
- תעוקת חזה מיקרו-וסקולרית
- "מגיפת המאה העשרים ואחת", מיתוסים רפואיים: כל מה שחשוב לדעת על אלרגיות
- מזון כתרופה
- חומציותו של הנוזל הבין תאי בגוף האדם מונעת תהליכי החלמה במחלות כרוניות קשות – מה לעשות?
- אנטיביוטיקה – על נזקיה לאנשים בכלל ובפרט לחולים
- תזונה תאית
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות.
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות
- למה מדידת הויטמין B12, רחוקה מלהיות מדויקת?
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- ירקות ירוקי עלים לרוב טובים לבריאותנו, לפעמים הם לא – רוצה לדעת מתי כדאי לצרוך עלים ירוקים?
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- חומץ אננס – רוצה לדעת כיצד להכין תרופה ביתית, אנטי-דלקתי מקליפות האננס?
- תחמוצת החנקן (NO) כיווץ תאי האנדותל, מחלות כרוניות קשות – ודרכי ריפוי חדשות
- יתר לחץ דם – שינוי פרדיגמה וגישות חדשות – לחץ דם גבוה וטיפול טבעי ללא תרופות לאחר שטיפול תרופתי נערץ כשל
- מזון כתרופה – שמן זית ושמן קנולה או חרדל הצילו מאות ילדים בעולם.
- מחשבון מדידה והערכת קצב הסינון הגלומרולרי (GFR) אשר מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין.
- מזון כתרופה – אפשר להחלים מאי ספיקת כליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – על השעורה (דגן) ופעולות נוגדות דלקת כולל עיכוב גורם נמק גידול אלפא – Tumor necrosis factor alpha (TNF-α).
- על הנקמה ודמימותיה
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- איך להיראות צעיר מגילך – כל הסודות
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- Reconstruction of erythropoietin by the kidneys without drugs
- קטואנאלוג ketoanalogue
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – שיבולת השועל וה β- גלוקנים חלק – 6.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קסמי הכוסמת – המטפלת של דפנותה העורקים –
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – צרור נבטי הברוקולי והסולפורפאן חלק – 5.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קסמי הכוסמת – המטפלת של דפנותה העורקים – 4
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – תפוח האדמה והבוטיראט. 3.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה. 1
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- חומצה אלפא לינולנית משפרת את תוחלת החיים – צריכה גבוהה של חומצות שומן מצמחים נחשפה כגורם שמאריך את החיים.
- מחסור בברזל
- השבועה ההיפוקרטית – העדויות על קשרים פיננסיים של רופאים עם תעשיית התרופות, הולכות ורבות, האם השבועה מופרת כיום?
- תרגולי נשימות סרעפתיות כדרך לשליטה והרגעת כאבים תוך כדי קידום פוקוס ורוגע
- קמח קליפות בצל ותה קליפות בצל – מתכון
- אוכלוסיית המעי הגס חיידקים טובים, דיסביוזיס ו “שומר הגנום” גן p53
- ביקורת מבזה
- חומצה אורית Uric acid צום פורינים – מצב המכונה גם היפראוריקמיה וטופי.
- להוריד קריאטינין, אוריאה ולהחלים ללא תרופות מאי ספיקת כליות
- גמישות היא מצב נפשי – אתגר בזרימה ושינוי – אני מבקש להתגמש
- ימי הסנאל שלי – להתגבר על אוטיזם – פרק א
- הצלבת איברים – הדרך להחלמה ממחלת כליות קשה מאוד
- רוצה להחלים ללא תרופות ממחלת מחלת כליות נפרופתיה אימונוגלובולין איי?
- ממצאים חדשניים למקור הגאוט
- צרבת כרונית – רוצה להחלים ללא תרופות?
- מהי תסמונת מטבולית (MetS)?
- הפסיכולוגיה הטיפולית וההוליסטית – תולדות הפסיכותרפיה
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- ציר המעיים-מוח פסיכוביוטיקה psychobiotics
- כיווץ שרירים כרוני וטיפול
- מקצועי יצרו דרך לזהות את סרטן הלבלב (PC) וגם את ההתפתחות של סרטן הערמונית באמצעות בדיקת שתן, בדיקה שיכולה לעזור בגילוי מוקדם.
- סוכר פירות – האם פרוקטוז יכול לתרום להתפתחות אלצהיימר?
- כולסטרול גבוהה – מדד חדש – יחסי הכולסטרול התקין הוא שקובע – כיצד להחלים ללא תרופות
- איך להוריד את רמת האינסולין בגוף באופן טבעי ופשוט
- חזרה לבסיס – עקרונות צירופי המזון
- האם תוסף ויטמין D בולם את מחלת הכליות בקרב סוכרתיים?
- זרחן – Phosphorous, והאם מוכרחים להתחיל בדיאליזה טרם נבחנה רמתו של גורם צמיחה פיברובלסט 23
- קרום התא – הממברנה והדלקת הכרונית
- הדמימה – מה היא דמימה
- אורפאוס – דמימה בניהול קרירה שמשתקפת ככיווץ שרירים בבית החזה ובשורש כף היד
- כואבות לי הידיים נורא – היכולת לנצח, להתגאות או לשמור על מקומך בפסגה משתקפת באמות הידיים שלך
- כאבי אוזניים – מסתוריות האוזניים הכואבות
- גלוטמין (Gln) -המגן הגדול על בריאות האדם – כל מה שחשוב לדעת
- פיקנוגנול – כל האמת על רפואת עץ האורן והכנת התה ממחטיו
- טיפול טבעי בכליות – מה אתם יודעים על קורדיספס מיליטריס
- להוביל לתת פעילות של בלוטת התריס (תירואיד)
- עורקים גמישים – הסוד והדרך לזכייה בבריאות מחדש
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
- רוצה להחלים בצורה מלאה מסוכרת
- שכיחות של דיכאון וחרדה בקרב חולי כליות
- גודש נוזלים בריאות – בקרב חולי כליה
- רעלים אורמיים מקדמים דיאליזה – הוכח לאחרונה שרעלנים אורמיים קשורים למיקרוביוטה של המעי הגס – איך להחלים ללא תרופות ולהימנע מדיאליזה.
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- לאוקון – יצירת מופת
- צייר גדול Jan Kupecky 1667-1740 קופצ'קי יאן
כתיבת תגובה