פיטר דה הוך (Pieter de Hooch [ˈpitər də ɦoːx], מאוית גם "Hoogh" או "Hooghe"; 1629 – 1684)[מקור] היה צייר הולנדי מתקופת הזהב ומי שפעל בבירת הציור של המאה ה- 17 דלפט שבהולנד. תמונותיו ניכנות בעיצוב הפנים והסצנות החיצוניות שלו אשר נבנו בצורה מושלמת. בדרך כלל הן יונקות השראה מחיי הבית של משפחות בורגניות בכלל זה של נשים וילדים, כמו 'החצר של בית בדלפט' ('The Courtyard of a House in Delft') שבציור למטה ומה שמוגדר כיום כנושא פורץ דרך וחדשנות.
דה הוך הוא צייר גדול, חדשן אמתי, אשר מציג בעבודותיו הנשגבות נושא ששום אדם לא צייר אותו קודם לכן: החיים היומיומיים (של האנשים החיים בעירו דלפטס), לעתים קרובות אלו נשים שעסוקות בעבודות הבית. בשנת 1658 הגיע פיטר דה הוך, ומי שהשפיע רבות על יאן (יוהנס) ורמיר (שפעל במקביל לו בדלפט שבהולנד) לשיאי היצירה שלו, בציירו סצינות אינטימיות ואנשים פשוטים. נושא זה חדר לתודעת ורמיר שהתרשם עמוקות מהסצנות הביתיות, שקטות בעלות פתח לחלל החיצוני והוסיף עליהן והביא אותן לדרגת עבודת מופת. פיטר דה הוך היה חבר בגילדת דלפט של סנט לוק, יחד עם יאן ורמיר, שאיתו כאמור לעיל הוא חולק בעבודתו נושאים משותפים וסגנון ציור.
ראויה להערצה ותשומת לב מיוחד יכולתו לרשום, בנאמנות מרבית, את החזרי האור על סירי הקרמיקה, על עץ מלוטשים וזכוכית או מרצפות הבית. אין אח ורע לעיבודיו של חללי פנים מוארים, עמומים שקרני אור חודרות אליהם מבעד לחלון או מדלת פתוחה – דוגמא לכך אפשר לראות גם בציור – כאן.
במשך 70 השנים הראשונות של המאה ה-17 היתה דלפט המרכז האמנותי החשוב בארצות השפלה. היא ניזונה מהשפעות איטלקיות וצפוניות ונהנתה מפטרוני אמנות מקומיים וגם מפטרונים מקרב אנשי הממשל שסביב חצר המלוכה, שישבה בהאג הסמוכה [מקור]. מספר הציורים שצוירו בהולנד (הרפובליקה) לאורך המאה ה-17 מוערך בכמה מיליונים ויש המצביעים על – 10 מיליון ציורים. מספר עצום וחסר תקדים היסטורי, ששיקף את חיי הרווחה של המעמד הבינוני באותה תקופה.
הציור בדלפט היה למעשה תעשייה לכל דבר, והעיר עצמה ביקשה להגן על האמנים ועל המוניטין שלה על ידי מניעת יבוא של ציורים מבחוץ. בנוסף לכך רק חברי גילדת האמנים המקומית הורשו למכור את ציוריהם בעיר, למעט ביריד שנתי שנועד לציירים מן החוץ. ואולם הניסיון הזה צלח באופן חלקי בלבד, משום שאספנים נהגו לרכוש יצירות במסעותיהם (בהמשך ייצור יתר של אמנות ובשל המלחמות שפרצו נגד צרפת ואנגליה, ירדו המחירים וגרמו קשיים לצעירים כמו במשק ההולנדי כולו).
במאה ה-16 דלפט היתה עיר מובילה בארצות השפלה, עיר שהתהדרה בחומה בצורה והיתה מקום מושבו של וילם מאורנז' או ווילם ואן אוֺרַנְיֶה, William of Orange שבאותה תקופה הנהיג את המרד ההולנדי כנגד הכיבוש הספרדי ומי שנחשב למייסדה של הרפובליקה ההולנדית. בנוסף, לגילדת הקדרים של סנט לוק היה סניף נוסף גם בדלפט ולכן כאשר קדרים מאנטוורפן ברחו מהאינקוויזיציה הספרדית, באופן טבעי הם התיישבו בעיר דלפט. הקדרים האלו הביאו איתם סגנון ציור מעודן והשימוש בחימר שלהם היה דומה לחרסינה הסינית שהייתה באותם ימים להיט, כך החל סגנון כלי חרסינה דלפט בלאוּ Delft Blauw באנגלית דלפט-בלו או Delftware ובעברית דלפט כחול בעל רקע לבן וציורים בכחול. לימים אחד הסמלים המוכרים ביותר של הולנד הם האריחים, הכלים והמיניאטורות עם עיטורים (בעיקר) בצבע כחול על רקע לבן. ולכן ניתן כמובן לראות אריחי דלפט-בלו בציורים אלו, לדוגמה בציורו המפורסם של יאן ורמיר, מוזגת החלב. שימו לב לפאנלים בשולי הרצפה שבצילום למטה.
דה הוך נולד ברוטרדם להנדריק הנדריקס דה הוך, ולאנטג' פיטרס, שהייתה מיילדת, מקצוע שהשפיע על ציוריו. הוא היה הבן הבכור מבין חמישה ילדים. אמנם רק מעט ידוע על חייו המוקדמים של הצייר הגדול הזה, אך מחקרים שבים ומעלים עדויות מהארכיוניים והן מצביעות על כך שדה הוך עבד ברוטרדם, דלפט ובאמסטרדם. הביוגרף הראשון שלו, ארנולד הוברקן, מלמד על כך שהוא למד אמנות ב-Harlem אצל צייר הנוף ניקולאס ברחם (Nicolaes Berchem), במקביל ל-Jacob Ochtervelt ג׳ייקוב אוכטרוולט, והיה ידוע כבר אז כצייר של חדרים "קאמרזיזטן" או צייר של "נופי חדרים" בהם בולטות דמויות של נשים – נושא זה בכללותו היה חדשני ונועז ביותר [מקור]. הנדריק סורג, צייר נוסף, מבוגר שפעל ברוטרדם, היה בעל זיקה מיוחדת לדמויות שפועלות בחלל סגור כחדר יש הטוענים שהוא ההשראה הגדולה ושדה הוך הושפע בתחום זה ממנו, אבל אין ספק בכך שורמיר הושפע מדה הוך. החל משנת 1650, הוא עבד כצייר ומשרת אצל סוחר פשתן ואספן אמנות בשם יוסטוס דה לה גראנג' שחי ופעל ברוטרדם. הסוחר הרבה בנסיעות ודה הוך התלווה אליו בנסיעותיו להאג, ליידן ודלפט, אליהן עבר בשנת -1652.[מקור – "Transcendence in Ordinary Domestic Life", Wall Street Journal, August 19, 2017] סביר להניח כי דה הוך מסר את רוב יצירותיו ללה גראנג' בתקופה זו בתמורה להטבות שזכה להן ממעבידו, נושא שהיה להסדר מסחרי נפוץ בקרב הציירים באותה תקופה. מכל מקום זה ההסבר שנהוג לתת למלאי עבודות של דה הוך שנמצא אצלו. לה גראנג' החזיק בק 11 ציורים שלו שנמצאו אצלו מאוחר יותר.
דלפט – דה הוך חי בדלפט עם רעייתו (1654) ג'נטה ואן דר בורך. לזוג נולדו שבעה ילדים. החוקרים מצביעים על כך ש דה הוך (בהיותו בדלפט) ניצל את השהות להשתלם גם אצל הציירים קרל פבריטיוס וניקולה מאס, שהיו בעברם תלמידים לציור בבית הספר של דלפט. הוא הפך לחבר בגילדת הציירים של לוק הקדוש ב-1655 (שנתיים אחרי ורמיר). בתו אנה נולדה בדלפט ב-14 בנובמבר 1656.[מקור] (בהתבסס על העובדה שאשתו השתתפה בטבילה באמסטרדם בשנת 1660), ככל הנראה דה הוך עבר לאמסטרדם עד אז.
עבודתו המוקדמת של דה הוך תיארה בעיקר סצנות של חיילים ואיכרים באורוות ובמסבאות בדומה לעבודותיו של אדריאן ואן אוסטד, אם כי נראה שדה הוך השתמש בנושאים האלה כדי לפתח יכולת את השליטה הנודעת שלו בתיאור האור, והצבע כשתמיד הוא שב ומתעמק בפרספקטיבה.
סצנות ביתיות החלו להופיע אצל דה הוך לאחר שהקים את משפחתו באמצע שנות ה-50. עיקר המודלים לציורים האלה היו ככל הנראה בני המשפחה שלו עצמו, אם כי נשים אמידות שמניקות ומטפלות בילדים המופיעות בעבודותיו מוכיחות שהוא התרשם מאוד או אפילו הצטרף ממש אל אמו בביקוריה בבתים אלה כמיילדת.
אי אפשר להתעלם מהשפעתו על ורמיר, שחי בדלפט במקביל לדה הוך, גם כשמתבוננים בחפצים, בפרטים המופיעים בציוריו בהשראת חיי היומיום, גם בנושא הפרספקטיבה, האור ובמקביל אותה גישה, הד לתפיסה המוסרית המקובלת באותם ימים.
יחד עם זאת רק ב-1657 הוא צייר את החלל הפני מבית מדרשו של דה הוך הוא הז'אנר הידוע הראשון שלו, אבל מאת ורמייר "משרתת ישנה" (A Maid Asleep), שבה ערך "עיבוד שטחי" למוטיבים החדשניים שפותחו בדלפט על-ידי הגאון דה הוך. יש לציין כי מדובר בניסיון ראשוני ועדיין ורמייר לא מצליח להכניס את החוץ פנימה, אבל הוא מנסה ומכניס לציור חלל חיצוני לו – החדר הסמוך – לצפייה בציור של גאון זה נא להקליק כאן.
הציור בדלפט היה למעשה תעשייה לכל דבר, והעיר עצמה ביקשה להגן על האמנים ועל המוניטין שלה על ידי מניעת יבוא של ציורים מבחוץ. בנוסף לכך רק חברי גילדת האמנים המקומית הורשו למכור את ציוריהם בעיר, למעט ביריד שנתי שנועד לציירים מן החוץ. ואולם הניסיון הזה צלח באופן חלקי בלבד, משום שאספנים נהגו לרכוש יצירות במסעותיהם (בהמשך ייצור יתר של אמנות ובשל המלחמות שפרצו נגד צרפת ואנגליה, ירדו המחירים וגרמו קשיים לצעירים כמו במשק ההולנדי כולו).
משנת 1657 ואילך נושאי העל – חלל פנים ותוכן היצירות דומים מאוד בין דה הוך לוורמיר. היסטוריונים של האמנות של המאה ה-19 הניחו שוורמיר הושפע מעבודתו של דה הוך ואכן PDH הפגין תחילה עניין מיוחד בשילוב הדמות עם גיאומטריה פנימית (ראה פנים עם אם וילד ומשרת בסביבות 1656 ואחרים). צילום רנטגן של הפנים עם אישה שוקלת מטבע זהב מראה שדה הוך ניסה תחילה לתאר דמות אחרת בכיסא הריק, נושא זה הוא הוכחה היסטורית לכך כך שהבד שלו הוא המקור או דגם מוקדם יותר ומקורי שוורמיר התרשם ממנו וציטט אותו. למטה הציטוט המדהים של ורמיר מעבודתו של דה הוך.
בציורים של דלפט מושקע מאמץ עצום בתפישת כל גוון ובן גוון של המציאות מה שמוגדר 'לתפוס את האור'. הציורים של פיטר דה הוך, משקפים זאת היטב [מקור]. בציור משנת -1654, למשל: "חייל מציע כוס יין לאשה" – אפשר לצפות בציור זה – כאן. מצויר גבר צעיר ומגונדר במכנסים רקומות בזהב, אופנתי שמציע למשרתת כוס יין בתנועה אבירית או שחצנית. הכוס נוצצת, החלל הארכיטקטוני מתואר באופן פרטני, והנער מתבונן בו מהדלת בפליאה שמלמדת למעשה על עמדת הצייר עצמו. התחושה היא שהצופים מציצים בעזרתו כמו הנער העומד נדהם מחוצפתו – כשכובעו בידו.
טיפול שונה בחווית האור שבמציאות מתרחש ב"דיוקן משפחה בחצר בדלפט". זהו ציור של משפחה אמידה בחצר ביתה, ודה הוך משלב בו כמה מסורות של דיוקנאות משפחתיים. כתוצאה מכך הוא יוצר מזנסצנה – רגע מבוים שמנסה להיראות מעט א-פורמלי. בציור הוא משתמש בסמלים כמו ורדים – לאהבה – וגפן משתרגת, המייצגת את נאמנות נשות הבית. הציור כמו Portrait of a family making music מנכיח עושר ועד כמה היו הבורגנים העשירים של דלפט שבעי רצון, מנופחים מעצמם או מודעים לכספם ולעוצמתם החומרית. לא יצאה עדיין צוואתו של הסופר, עיתונאי ותסריטאי קולומביאני, חתן פרס נובל לספרות לשנת 1982 – "למדתי שלאדם יש זכות להביט כלפי מטה בזולת, רק כאשר הוא עומד לעזור לו להתרומם" אותה רשם גבריאל גרסייה מרקס ב"מכתב פרידה".
ציור נוגע ללב של דה הוך הוצג בתערוכה הנודעת במוזיאון המטרופוליטן בניו יורק באביב של שנת 2000. הוא "אם עם ראש ילד בחיקה (חובה אמהית)" מ-1660-1658, ובו תיאור פנים של בית באור רך – קטע ממנו העלתי למעלה. למטה אפשר לראות את הציור שהוזמנתי לראות בבית פרטי בניו יורק. הציור הזה השתתף באותה תערוכה רטרוספקטיבית של פיטר דה הוך במוזיאון המטרופוליטן בניו יורק , ומהווה השראה למאמר זה. העבודה הזו נרכשה מהמוזיאון על ידי אספן פרטי לאחר שהוצגה בתערוכה הזו.
קומפוזיציה דומה עם אותו פתח ניתן לראות בחצר עם ארבור, משנת 1658, שנמכר בכריסטיס בלונדון בדצמבר 1992 תמורת 4.4 מיליון ליש"ט.[מקור]
Courtyard with an Arbour, בחצר עם ארבור, משנת 1658, אישה שותה עם שני גברים [A Woman Drinking with Two Men (1658)]', שמן על בד,ע"פ הצייר ההולנדי פיטר דה הוך, פגם, מידות: 31X25 ס"מ. דה הוך, מתאר כאן חצר של בית הולנדי -1658 אבל ואולי גם הפעם מככב הנושא 'העדר מוסר'. האישה שותה אלכוהול עם שני בחורים שמפתים אותה נוכח כנסיה – שמציצה מעבר לגדר ושופטת אותם כנראה גם הצייר.
"משחק קלפים" יצירת מופת – aartspelers in een zonovergoten ruimte uit 1658 מאת פיטר דה הוך מאוסף מוזיאון ישראל באדיבות ויקיפדיה [מקור]. נוכח קיר פתוח ומרחב חוץ פולש ומואר בפינה הימנית סמוך לצללי הקיר של חדר עם תקרת עץ ורצפת אריחים, גברת צעירה וג'נטלמן משחקים בקלפים ליד שולחן, בעוד שני ג'נטלמנים אחרים מסתכלים. הגברת, היושבת מימין, עומדת לזרוק קלף מידה. משמאלה עומד פרש, אוחז צינור בידו הימנית; הוא חובש כובע נוצות וכפילה בצבע אפור בהיר וסרטים ורודים; גלימה אפורה תלויה על יתד מימין, ללמדך שמשחק קלפים אינו הדבר המוסרי ביותר. מימין לגברת יושב פרש נוסף גם לו קלפים בידו. פרש זה מביט למעלה אל אלוהיו – כלומר אל האדון הניצב מולו. צעיר שלישי, חשוף ראש גם הוא מואר כאותה גברת באור מלא. הוא יושב, כשגבו מופנה למחצה אל הצופה, פניו אינם מוצגים, רוצה לומר רגשות אין כאן. בפינה השמאלית הקדמית של השולחן, מולה הוא יושב נמצאת לו כוס יין ממנה הוא שותה כנראה כדי לוודא שלא ישארו בו רגשות גם בהמשך; הוא לובש ז'קט קטיפה שחור, גרביים צהובות ונעלי עקב. הדמות המרכזית כאן היא אישה שמשחקת קלפים – ללא ספק דה הוך הצליח להתמודד עם נושא טעון בפרספקטיבה מבריקה, כל כך לא שגרתית.
נשארו לך שאלות
אשמח להשיב על כל שאלה
לטופס פנייה ישירה אל ירון מרגולין – נא להקליק – כאן
בבקשה לא להתקשר משום שזה פשוט לא מאפשר לי לעבוד – אנא השתמשו באמצעים שלפניכם –
למען הסר ספק, חובת התייעצות עם רופא (המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי של כל מטופל או שלך) לפני שימוש בכל תכשיר, מאכל, תמצית או ביצוע כל תרגיל. ירון מרגולין הוא רקדן ומבית המחול שלו בירושלים פרצה התורה כאשר נחשפה שיטת המחול שלו כבעלת יכולת מדהימה, באמצע שנות ה – 80 לרפא סרטן. המידע באתר של ירון מרגולין או באתר "לחיצות ההחלמה" (בפיסבוק או MARGOLINMETHOD.COM ), במאמר הנ"ל ובמאמרים של ירון מרגולין הם חומר למחשבה – פילוסופיה לא המלצה ולא הנחייה לציבור להשתמש או לחדול מלהשתמש בתרופות – אין במידע באתר זה או בכל אחד מהמאמרים תחליף להיוועצות עם מומחה מוכר המכיר לפרטים את מצבו הבריאותי הכללי שלך ושל משפחתך. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או רוקח בכל הנוגע בכאב, הרגשה רעה או למטרות ואופן השימוש, במזונות, משחות, תמציות ואפילו בתרגילים, או בתכשירים אחרים שנזכרים כאן.
מאמרים אחרונים
- פרנצ'סקו מסינה Francesco Messina אלהים באדם שחיפש אחר היופי
- פייר בושאן – האיש שהציל את חגיגת הנישואין של לואי ה-14 מאת ירון מרגולין
- האסכולה הונציאנית (ציור) חלק א' מאת ירון מרגולין
- ולנטין דה בולון צייר גאון – ירון מרגלין בפתח התערוכה בפריז של ולנטין דה בולון
- אן-לואי ז'ירודה דה רוסי-טריוזון
- ברתולומאיוס שפרנגר
- פייר בושאן – האיש שהציל את חגיגת הנישואין של לואי ה-14
מבוא לפסיכותרפיה מכלולית והוליסטית
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- הפסיכולוגיה הטיפולית וההוליסטית – תולדות הפסיכותרפיה
- תרופות הרגעה שמשאירות אותך רעב וחרד – ציפּרָלֵקס, פּרוֹזַק, פלואוקסטין
- מגילת רות האלמנה שיצאה ממרחב הנוחות
- יש פתרון כולל לבעיות הקשורות לדימוי עצמי, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך – דופמין
- חרדה
- מעגל המוזר – התפתחות ה"אני" בשנה התשיעית לחייו
- איך מורידים לחץ וחרדות באופן טבעי? התמודדות עם סטרס ולחץ נפשי
- טיפול נפשי ללא תרופות – חרדות, פחדים וייאוש – תסמינים שיש להם פתרון טבעי, מדויק ומהיר
- למה אני לא מצליח להתמיד – והסוכר
עקרונות המזון כתרופה
- גמישות היא מצב נפשי – אתגר בזרימה ושינוי – אני מבקש להתגמש
- כולסטרול גבוהה – מדד חדש – יחסי הכולסטרול התקין הוא שקובע – כיצד להחלים ללא תרופות
- חזרה לבסיס – עקרונות צירופי המזון
- להוביל לתת פעילות של בלוטת התריס (תירואיד)
- עורקים גמישים – הסוד והדרך לזכייה בבריאות מחדש
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
- רוצה להחלים בצורה מלאה מסוכרת
- שכיחות של דיכאון וחרדה בקרב חולי כליות
- חרדה, סטרס, מצב רוח שלילי ותרופות פסיכיאטריות שלא עוזרות בכלל.
- התרופות מקבוצת הסטטינים להורדת כולסטרול יכולות להביא אותך למחלת כליות איומה, יתר חומצת שתן, כאבי שרירים, סוכרת וזו רשימה חלקית
- אבנים בכליות – אוקסלטים, היפרוקסלוריה ויתר חומצה אוקסלית – רוצה להחלים ללא תרופות?
- זרימת דם כלייתית
- השפעות של הורמון הגדילה (GH) על תפקוד הכליות בבריאות ובמחלות כליות
- חילוף חומרים אנרגטי, איזון רקמת השומן ובקרת תיאבון – על כוחו של הורמון לפטין
- בלוטת התריס -מחסור ביוד, חוסר סלניום או עודף פלואור במים גם דמימה בשרירים שנצמדים לעצם הלשון עלולים להוביל לתת פעילות של בלוטת התריס (תירואיד)
- מרק גרין קארי – מתכון
- Tsamba שתי כוסות גרגרי שעורה דגנים מלאים, רצוי אורגניים – מתכון צ'מפה למבקשים להחלים מאי ספיקת כליות
- התה הטחון – מאצ'ה Matcha מתכונים
- – אורז מותסס בבית מתכון
- להתסיס שיבולת שועל – מתכון וכל הסודות.
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- על ההשפעה האיומה של חלבון מן החי על הכליות
- למה מדידת הויטמין B12, רחוקה מלהיות מדויקת?
- ירקות ירוקי עלים לרוב טובים לבריאותנו, לפעמים הם לא – רוצה לדעת מתי כדאי לצרוך עלים ירוקים?
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- הפסיכולוגיה הטיפולית וההוליסטית – תולדות הפסיכותרפיה
- תרופות הרגעה שמשאירות אותך רעב וחרד – ציפּרָלֵקס, פּרוֹזַק, פלואוקסטין
- חרדה, סטרס, מצב רוח שלילי ותרופות פסיכיאטריות שלא עוזרות בכלל.
- חרדה
- איך מורידים לחץ וחרדות באופן טבעי? התמודדות עם סטרס ולחץ נפשי
- טיפול נפשי ללא תרופות – חרדות, פחדים וייאוש – תסמינים שיש להם פתרון טבעי, מדויק ומהיר
- למה אני לא מצליח להתמיד – והסוכר
- ניתוק רגשי – על הקורוציונה
- נמאס לי מהחיים מה עושים
- התודעה השלילית
- תרופות ללחץ דם גבוהה נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר לסכיזופרניה
- דיוקסינים במזון
- אכל נקי
- מהן עיניים אדומות?
- האם תוסף ויטמין D בולם את מחלת הכליות בקרב סוכרתיים?
- גלוטמין (Gln) -המגן הגדול על בריאות האדם – כל מה שחשוב לדעת
- פיקנוגנול – כל האמת על רפואת עץ האורן והכנת התה ממחטיו
- תחמוצת החנקן (NO) כיווץ תאי האנדותל, מחלות כרוניות קשות – ודרכי ריפוי חדשות
- מחשבון מדידה והערכת קצב הסינון הגלומרולרי (GFR) אשר מבוסס על קריאטינין, נתוני גוף, גיל, גזע ומין.
- תזונה תאית
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- פאראצטמול (PARACETAMOL) גם פרצטמול או אצטאמינופן (Acetaminophen) – הידוע גם בשם אקמול, רוקסט ודקסמול עלול לפגוע בכליות ובכבד ואסור לשימוש לחולי כליה
- מקצבים בעולם החי – שעון ביולוגי בתאי הגוף
- אומגה 3 צמחית (שמן חרדל, שמן מרווה מרושתת) עולה על צורות אחרות של אומגה 3 ויש והן לבדן תורמות לבריאות בעוד האחרות עלולות להזיק יותר משלהועיל לך
- גמילה מאלכוהול – תהליך קשה, תסמינים איומים
- איך להיראות צעיר מגילך – כל הסודות
- מזון כתרופה – שמן זית ושמן קנולה או חרדל הצילו מאות ילדים בעולם.
- מזון כתרופה – אפשר להחלים מאי ספיקת כליות
- הגל החדש של בדיקות דם בהחלט רוצה לייעל את הביצועים הספורטיביים שלך, לשפר את הרווחה הכללית ולהרחיב או להאריך את תוחלת החיים גם לסייע להחלמתך ללא תרופות ממחלות כרוניות
- מדללי דם טבעיים – חומרים אנטי-תרומבוטיים: נאטוקינאז, ויטמין E, פלפל קאיין, כורכום, קינמון, וספורט מאפשרים טיפול בנוזלי הדם ללא תרופות.
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה – קמח קליפת רימונים (PPF) .9
- קריאת הגוף – מה אומרות פניך
- גלוטתיון כל האמת
- סיבו Sibo צמיחת יתר של חיידקי המעי הדק
- חומצה אלפא לינולנית משפרת את תוחלת החיים – צריכה גבוהה של חומצות שומן מצמחים נחשפה כגורם שמאריך את החיים.
- טיפול בכאב עם אופיואידים גורר אותך לצרות צרורות למשל עצירות איומה. מה לעשות?
- גאוט הוא לא רק יתר פורין – החיים עם גאוט תלוי גיל ומין – האם אפשר לנצח גאוט בלי לבלוע הורמוני מין?
- יתר לחץ דם – שינוי פרדיגמה וגישות חדשות – לחץ דם גבוה וטיפול טבעי ללא תרופות לאחר שטיפול תרופתי נערץ כשל
- הומוציסטאין, ויטמינים ומניעת מחלות כלי דם
- חומצה אלפא לינולנית משפרת את תוחלת החיים – צריכה גבוהה של חומצות שומן מצמחים נחשפה כגורם שמאריך את החיים.
- תובנות חדשות אי-ספיקת כליות תלויה במצבו של ציר FGF23-Klotho
- מהו אימון שלפוחית השתן?
- התרופות מקבוצת הסטטינים להורדת כולסטרול יכולות להביא אותך למחלת כליות איומה, יתר חומצת שתן, כאבי שרירים, סוכרת וזו רשימה חלקית
- השבועה ההיפוקרטית – העדויות על קשרים פיננסיים של רופאים עם תעשיית התרופות, הולכות ורבות, האם השבועה מופרת כיום?
- חלבון בשלב אקוטי
- סגולותיהם של זרעי החרדל
- דרכים חדשות לוויסות יעיל של טריגליצרידים (Triacylglycerols) בדם
- שוויון בריאותי?
- טיפולים מבוססי רירית לזיהומים נגיפיים וחיידקיים
- ציר המעיים-מוח פסיכוביוטיקה psychobiotics
- אוכלוסיית המעי הגס חיידקים טובים, דיסביוזיס ו "שומר הגנום" גן p53
- תסמונת היד הסוכרתית – רמות גבוהות של A1c קשורות להתפתחות של נפיחות באצבעות היד שגורמת כאב ומכונה תסמונת התעלה הקרפלית (גם תסמונת מנהרת שורש כף היד).
- הפאסטיון המאהב של אלכסנדר הגדול Hphaestion
- זאורקראוט – מתכון בסיסי ופשוט לכבישת כרוב בבית
- תוספי סידן – זהירות – סיכון לשבץ מוחי
- למה חולי כליה, שנוטלים כדורים להפחתת לחץ דם גבוה, יגיעו בוודאות לדיאליזה.
- החשמל הביולוגי – ביו-אלקטריק, חשמל שנוצר בגוף האדם כתרופה
- תוסף מזון על האסטקסנטין astaxanthin
- שימושים מהפכניים בגלעיני תמרים במזון, בקפה וכתרופה
- האם בוטנים, קליפות בוטנים ומוצריהן הם מזון על?
- להוביל לתת פעילות של בלוטת התריס (תירואיד)
- חומץ אננס – רוצה לדעת כיצד להכין תרופה ביתית, אנטי-דלקתי מקליפות האננס?
- פיקנוגנול – כל האמת על רפואת עץ האורן והכנת התה ממחטיו
- אומגה 3 צמחית (שמן חרדל, שמן מרווה מרושתת) עולה על צורות אחרות של אומגה 3 ויש והן לבדן תורמות לבריאות בעוד האחרות עלולות להזיק יותר משלהועיל לך
- (תירואיד)
- משחה צהובה – לכאבי שרירים – משחת הפלא להפחתת כאבים
- קרום התא – הממברנה והדלקת הכרונית
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- האם תזונה נוגדת דלקת יכולה לעזור?
- חידושים ומהפכות בנושא יתר לחץ דם.
- נוגדני ANF – גורם אנטי גרעיני ונוגדן אנטי-ציטופלזמי של נויטרופיל – ANCA
- תעוקת חזה מיקרו-וסקולרית
- "מגיפת המאה העשרים ואחת", מיתוסים רפואיים: כל מה שחשוב לדעת על אלרגיות
- עורקים גמישים – הסוד והדרך לזכייה בבריאות מחדש
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
- רוצה להחלים בצורה מלאה מסוכרת
- שכיחות של דיכאון וחרדה בקרב חולי כליות
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- יש פתרון כולל לבעיות הקשורות לדימוי עצמי, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך – דופמין
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- משחה צהובה – לכאבי שרירים – משחת הפלא להפחתת כאבים
- לסדרת מאמרי – מבוא לתורת הגוף-נפש המודרנית – חלק א
- הפסיכולוגיה הטיפולית וההוליסטית – תולדות הפסיכותרפיה
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- עורקים גמישים – הסוד והדרך לזכייה בבריאות מחדש
- מסלול איתות חדש במוח שמווסת אכילה מופרזת
- רוצה להחלים בצורה מלאה מסוכרת
- עשרת המזונות הבריאים ביותר לחולי כלייה על האצות והפוקוקסנטין, חלק 7.
- שכיחות של דיכאון וחרדה בקרב חולי כליות
- סלניום Se התגלה כאנטי- אייג'ינג ומגן מפני מחלות כרוניות
- יש פתרון כולל לבעיות הקשורות לדימוי עצמי, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך – דופמין
- שיחות ההחלמה ושיחות בין ידידים – על ההבדלים ביניהן
- משחה צהובה – לכאבי שרירים – משחת הפלא להפחתת כאבים
- מזון כתרופה
- האסכולה הונציאנית (ציור) חלק א' מאת ירון מרגולין
- חומציותו של הנוזל הבין תאי בגוף האדם מונעת תהליכי החלמה במחלות כרוניות קשות – מה לעשות?
- אנטיביוטיקה – על נזקיה לאנשים בכלל ובפרט לחולים
- חומץ אננס – רוצה לדעת כיצד להכין תרופה ביתית, אנטי-דלקתי מקליפות הא
- הפסיכולוגיה הטיפולית וההוליסטית – תולדות הפסיכותרפיה
- הגיל השלישי, תאוותיה של הזיקנה – ואיך להתבגר יפה, טוב ובריא
- בני-על – האם יש גבול ביולוגי למספר השנים שאדם יכול לחיות?
- כל מה שאתה צריך לדעת על מיקרו-תזונה – ויטמינים ומינרלים
- הפרעה אנדוקרינית
- חרדה
- חומצה אורית Uric acid צום פורינים – מצב המכונה גם היפראוריקמיה וטופי.
- זרחן – Phosphorous, והאם מוכרחים להתחיל בדיאליזה טרם נבחנה רמתו של גורם צמיחה פיברובלסט 23
כתיבת תגובה